4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Tülay Tuğcu emekliye ayrılıyor

Anayasa Mahkemesi'nin 46 yıllık tarihinde ilk kadın başkan olan Tülay Tuğcu, yarın yaş haddinden emekliye ayrılacak.

Anayasa Mahkemesi Başkanlığına 25 Temmuz 2005'te seçilen Tuğcu, o tarihten bu yana görevini sürdürüyor.

Tülay Tuğcu'nun yaş haddinden emekliye ayrılmasının ardından belirlenecek bir günde Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için seçim yapılacak. Tuğcu, Danıştay kontenjanından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildiği için Danıştay'da Anayasa Mahkemesi asıl üyeliği için yapılacak seçim ile üç aday belirlenecek.

Bu üç adaydan biri, Cumhurbaşkanınca, Anayasa Mahkemesi asıl üyeliğine seçilecek.

Anayasa Mahkemesi Başkanı, yüksek mahkemenin 11 asıl üyesi arasından seçiliyor. Başkan adaylığı için resmi başvuru yapılmıyor. Asıl üyelerden başkanlığı düşünenler, diğer üyelere şifahen adaylığını bildiriyor.

Gizli oylamayla yapılan seçimde üye sayısının salt çoğunluğu olan 6 üyenin oyunu alan aday, Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak seçilmiş oluyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanı 4 yıl için seçiliyor. Ancak, seçilen başkanlar, yaş haddi geldiğinde bu süreyi tamamlamadan emekliye ayrılıyor.


Özgeçmişi


Tülay Tuğcu, 12 Haziran 1942'de Ankara'da doğdu. İlk ve orta eğitimini TED Ankara Kolejinde tamamladı. 1961 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'ne girdi. 1965 yılında mezun olduktan sonra bir süre serbest avukatlık yapan Tuğcu, 1969 yılında Danıştay sınavlarını kazanarak Danıştay Yardımcısı olarak göreve başladı.

Tuğcu, 1974 yılında Amme İdaresi Enstitüsünü (TODAİE) bitirdi. Danıştay 1. Dairesi Kıdemli Tetkik Hakimliği'ne 1982 yılında getirilen Tuğcu, 1992 yılına kadar bu görevde çalıştı.

Danıştay Üyeliğine 1992 yılında seçilerek 6. Dairede göreve başlayan Tuğcu, 3 yıl bu Dairede çalıştıktan sonra Danıştay Onuncu Dairesine geçti. Tülay Tuğcu, Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçilinceye kadar 10. Dairede görev yaptı.

Danıştay Genel Kurulu'nca belirlenen üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 22 Aralık 1999'da Anayasa Mahkemesi Üyeliği'ne seçildi.

Tuğcu, 6 Ocak 2004'te Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığına, 25 Temmuz 2005'te de Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçildi.

"Suçluların İadesi" ve "İdarenin Takdir Hakkının Yüksek Yöneticilerde Kullanılması" konulu tezleri ve "Verimlilik" konulu çevirisi bulunan Tuğcu, evli ve iki çocuk annesi.
AA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2007 Pazartesi 14:52:05
Güncelleme :11 Haziran 2007 Pazartesi 16:36:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?