5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Tüp bebekte yeni yöntem

Akraba evliliği yüzünden sakat ve ölü doğumlarla tekrarlayan düşüklere karşı çiftlerin, tüp bebek uygulamasının ileri aşaması olan "preimplantasyon genetik tanı" yöntemiyle çocuk sahibi olabildikleri bildirildi.
 
Ankara Özel Tüp Bebek Merkezi Adana Şubesi'nde görevli Opr. Dr. Gökhan Çıragil, yaptığı açıklamada, tüp bebek uygulamasıyla birlikte tıpta yeni bir çığır açtıklarını söyledi. Akraba evliliği sonucu bazı sakat ve ölü doğumlarla tekrarlayan düşüklerin tüp bebek uygulaması ve preimplantasyon genetik tanıyla çok başarılı sonuçlar alınabildiğini belirten Çıragil, "Çocuk sahibi olamamak milyonlarca çiftin ortak sorunu. Tüp bebek ve ileri teknoloji ürünü yeni laboratuar uygulamaları bu çiftlere ümit ışığı oluyor. Son yıllarda tüp bebek uygulamalarının alanı genetik hastalıkları olan çiftleri de içine alacak şekilde genişledi. Daha önceden bilinen genetik problemi olanlar, tekrarlayan düşük yapan veya tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan çiftler, preimplantasyon genetik tanı işlemiyle artık sorunlarına çözüm bulabiliyor" dedi. Bu işlemde, tüp bebek yöntemiyle elde edilen embriyoların her birinden bir hücrenin biyopsi yoluyla alınması ve bu tek hücreye genetik analiz yapılması suretiyle genetik hastalığı taşımayan embriyonun bulunması esasına dayanıldığını anlatan Çıragil, uygun ve tecrübeli ellerde yapılmak koşuluyla embriyoya zarar vermeden sağlıklı embriyonun seçilerek genetik problemin önüne geçildiğini kaydetti.
 
Çıragil, yıllardan beri çocuk sahibi olamayan ve tüp bebek sırasında genetik sorun olduğu saptanan Erol ve Perihan Kuyar çiftinin bu tedavide ilk örnek olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
 
"Yaz tatili için İngiltere'den Türkiye'ye gelen Kuyar çifti, bir yakınlarının önerisiyle Adana'da yeni faaliyete geçen Özel Ankara Tüp Bebek Merkezi'ne başvurdu. Hamile kalamamanın yanı sıra genetik bir sorunları da olan Kuyar çifti, tüp bebek uygulamasının bir ileri aşaması olan preimplantasyon genetik tanıyla hem çocuk sahibi olacak hem de sakat çocuk dünyaya getirmekten kurtulacak. Tedavi öncesi yapılan tetkikler sonrası saptanan genetik anomali nedeniyle tüp bebek uygulamasıyla oluşan embriyolara genetik inceleme yapılıp sağlıklı olduğu tespit edilen embriyolar transfer edildi. Bu uygulama tüp bebek işleminde yapılabilecek en ileri uygulamalardan biridir.
Sonuç olarak sağlıklı dört aylık gebeliği olan Kuyar çifti sabırsızlıkla doğum gününü beklerken, İngiltere'de bile çok az merkezde yapılabilen bir uygulamayla Adana'da gebe kalabilmenin mutluluğunu yaşıyor."
İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2006 Pazar 11:07:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?