3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Turizm bölgelerinde tehlike yok

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Uzm. Dr. Turan Buzgan, geçen yılın aynı dönemine kıyasla kene vakalarında bu yıl çok ciddi düşüşün yaşandığını belirterek, "Bu yıl 49 vaka var ve herhangi bir ölüm yok. Hastalık bu yıl azalma dönemine girmeye başladı" dedi. Buzgan, Türkiye'de bin 200 köyün riskli olduğunu ve bu bölgelerin il merkezleri ile yaygın turizm bölgeleriyle ilişkisi olmadığını da kaydetti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Buzgan, geçtiğimiz yıl özellikle bahar ve yaz aylarında sıkça görülen ve ölümlere neden olan halk arasında 'kene ısırığı' olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının bu yılki seyri konusunda İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Dünyanın birçok ülkesinde kene yoluyla bulaşan birçok hastalığın olduğunu vurgulayan Buzgan, Türkiye'de ise keneye bağlı KKKA hastalığının görüldüğünü kaydetti.

KKKA hastalığının Balkanlar, Kafkasya, Rusya ve İran'da görüldüğünü hatırlatan Buzgan, hastalığın Türkiye'de 2002 yılında tespit edildiğini ve bu tarihten sonra çok ciddi önlemlerin alındığını ifade etti. Geçen yıl KKKA'nın diğer yıllara oranla daha fazla görülmesinin birçok nedeni olduğunu belirten Buzgan, "Kene ile bulaşan hastalıklarda bir artış bekliyoruz. Ama bu yıl azalma dönemine girilmeye başlandı. Bu yıl 49 vaka var, herhangi bir ölüm yok. Geçen yılın aynı dönemine kıyasladığımızda vaka sayısında oldukça azalma var" diye konuştu.

Buzgan, KKKA hastalığıyla mücadele kapsamında riskli bölgelerde sağlık personelinin köy köy, ev ev dolaşarak halkı bilgilendirme çalışmaları yaptığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Köylerde vatandaşlara ücretsiz kene öldürücü ilaçlar dağıtıyoruz. Bu ilaçlar elbiseler yıkansa bile 4 hafta etkisini sürdürüyor. Bununla birlikte afiş, broşür ve tanıtım materyalleri dağıtıyoruz. Bununla birlikte Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bin 200 riskli bölgedeki tüm evcil ve ahır hayvanlarını ilaçlıyor. Bu yıl hastalığın hızla azalma yaşanacağını bekliyoruz."

KKKA hastalığına yol açan kenelerin genellikle dağlık bölgelerdeki vadilerde görüldüğünü ve bu bölgelere kurulan tarlalarda çalışan insanları birinci derecede tehdit ettiğini anlatan Buzgan, "Bu bölgelerin yaygın turizm bölgeleriyle ilişkisi yok. Zaten keneler il merkezleri ve kıyı şeritlerinde görülmüyor. Çünkü bu hayvanlar kuru bitki örtüsünü sevdiği için nemli bölgelerde yaşayamıyorlar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 13:41:23
Güncelleme :15 Mayıs 2009 Cuma 13:50:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?