5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Türk askeri Lübnan yolunda

Lübnan'da UNFİL harekatı kapsamında görev yapacak olan Türk birliği, 4. Kolordu Komutanlığı bünyesindeki "Barış Tugayı" olarak bilinen 28. Mekanize Piyade Tugayı'ndan törenle uğurlandı.
 
4. Kolordu Komutanlığı General Eşref Akıncı Kışlası'nda düzenlenen uğurlama törenine, 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Saldıray Berk, 28. Mekanize Piyade Barış Gücü Tugay Komutanı Tuğgeneral Tahir Bekiroğlu ile generaller ve asker aileleri katıldı. Tören, birliklerin yerini almasının ardından Korgeneral Berk'in birliği denetlemesi ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Tuğgeneral Bekiroğlu bir konuşma yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kore Savaşı ile başlayan dünya barışını koruma faaliyetlerinin BM, NATO, AGİT ve AB liderliğinde yürütülen barışı koruma faaliyetlerinde görev aldığını hatırlatan Tuğgeneral Bekiroğlu, "TSK Uzakdoğu'da Kore, Afrika'da Somali, Balkanlar'da Bosna-Hersek'ten sonra dördüncü kez BM'ye birlik tahsis ederek, kısa bir süre sonra da Lübnan'da barışı destekleme harekatına iştirak edecektir" dedi. Bu kapsamda İstihdam İnşaat Bölüğü'nün Kara Kuvvetleri tarafından görevlendirildiğini belirten Tuğgeneral Bekiroğlu, "Bu birliğimiz Lübnan'da BM bünyesinde görev yapacak ve Lübnan halkına Mehmetçiğin yardım elini uzatacaktır" diye konuştu.
 
Korgeneral Berk ise TSK'nın BM, AGİT, NATO ve AB liderliğinde yürütülen barışı destekleme harekatlarıyla, bölge ve dünya barışına, sahip olduğu tecrübe ve birikimle katkı sağlamaya devam ettiğini söyledi. Hali hazırda, Bosna-Hersek, Kosova ve Afganistan'da barışı destekleme harekatına katılan Türk birliklerinin, görev yaptıkları ülkelerde tarafsız bir tutumla, barışının korunmasına ve ülke halkının refah ve huzuruna çok önemli katkılarda bulunduğunu belirten Korgeneral Berk, "Birliklerimiz aynı zamanda ülke halkının Türkiye'ye yönelik dostluğunu pekiştirmektedir. Çok uluslu ortamda Türkiye'nin itibarını artırmaktadır. Bu zamana kadar kazanılan başarıda Türk askerinin sahip olduğu geleneksel disiplin anlayışının ve halkla kurduğu diyalogun ve TSK'nın binlerce yıllık geçmişinin oluşturduğu köklü geleneklerinin, çağdaş eğitimin ve kazanılan deneyimlerin büyük katkısı olmuştur" açıklamasında bulundu.

LÜBNAN'DA SAVAŞ SONRASI OLUŞAN TAHRİBAT 

Lübnan'da savaş sonrası oluşan tahribatın giderilmesi ve Lübnan halkının yaralarının sarılmasına katkı sağlamak, insanı yardım faaliyetleri icra etmek üzere bir istihdam inşaat bölüğünün, yeni bir barış gücü olarak hazırlandığını ve Lübnan'a intikal hale getirildiğini ifade eden Korgeneral Berk, bu birliğin ayrıca, Başbakanlıkça sağlanan 24 sivil personel, 11 araç ve 5 iş makinesiyle takviye edildiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından, tören Lübnan'da görev alacak Türk birliğinin geçit töreni ile sona erdi. Bu esnada, bazı asker yakınlarının gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. 

Türk birliği, Ankara'da düzenlenen uğurlama törenin ardından 19 Ekim'de Mersin'den Lübnan'a gidecek. İstihkam inşaat bölüğünde 24'ü sivil olmak üzere 261 personel yer alıyor. Türk birliği beraberinde 16'sı sivil, 46 araç götürecek. Türk birliğinin görev alacağı Lübnan'ın Sur kentine intikali personel nakliye gemisi TCG İskenderun ile gerçekleştirilecek. Araçlar da Ertuğrul sınıfı tank çıkarma gemisi TCG Serdar ile bölgeye intikal ettirilecek. Lübnan'da görevlendirilen TCG Gaziantep firkateyninin de bu hafta sonu Doğu Akdeniz'de ve Lübnan kıyılarına mücavir bölgelerde deniz kontrolünü sağlamak için keşif ve devriye görevlerine başlaması planlanıyor. Doğu Akdeniz'de devriye görevi yapacak Deniz Görev Gücü'ne 1 firkateyn ve 2 korvetle katkıda bulunan Türkiye, dost ve müttefik ülkeler için deniz ve hava ulaşım desteği sağlayacak, Lübnan ordusuna eğitim verecek.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 15:18:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?