3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Türk Eğitim-Sen'den dava!

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, usulsüz atamalar ile ilgili dava açacaklarını belirterek, "Bakanlık, 76. maddenin hangi yönüyle kendilerine atama yetkisinin verdiğini kamuoyuna açıklamalıdır" dedi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Koncuk, sendika olarak eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in bizzat gerçekleştirdiği usulsüz atamaların iptal edilmesi ve bu usulsüz atamalar nedeniyle mağdur edilen eğitim çalışanlarının haklarını alabilmeleri adına ellerinden gelen bütün gayreti gösterdiklerini ve seslerini yükselterek herkesin yaşanan haksızlıkları görmesini istediklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Cumhuriyet tarihinin en kötü yönetim örneklerinden birini göstererek maalesef tarihe geçtiğini belirten Koncuk, "Onlarca insan gerek Okul-Kurum Müdürü, Müdür Yardımcısı, şube müdürü atamalarında duyuru, yargıdan dönmeyecek yönetmelik ve mevcut yönetmelik doğrultusunda atama beklerken, Bakanlık ve bizzat eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik istediği kişiyi istediği yere atamıştır. Okul-Kurum Müdürü, Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü atamaları, Açıktan ve Kurumlararası atamalarda onlarca kişiyi dilediği şekilde yerleştirmiş ve hiçbir surette kariyer ve liyakat ilkelerini gözetmemiştir. 657 sayılı Yasanın 76. maddesinin arkasına sığınarak ve bu maddeyi dilediği gibi yorumlayarak, hukuk devleti olma gereklerini hiçe saymıştır. Gerçekleştirilen atamalar hukuk dışıdır ve eğitim çalışanlarının tamamına, eğitime saygısızlıktır. Anayasa, yasalar yok sayılmıştır. Resmen hukuk çiğnenmiştir" dedi.

Sendikalarının tespitlerine göre sadece okul- kurum müdürü ve müdür yardımcısı atamalarında 76. maddeye göre ataması usulsüz yapılan şu ana kadar 474 kişi bulunduğuna dikkat çeken Koncuk, "Bu kişilerin büyük çoğunluğu son birkaç ayda atanmıştır. Üstelik yeni kabinenin açıklanmasının ardından Çelik, yönetici kararnamelerine daha da hız vermiştir. 76. maddeye göre atananların sayısının çok daha fazla olacağını tahmin ediyoruz. 76. maddeye göre atananlar dışında İlk atamalarda 1, kurumlararası atamalar ve açıktan atamada 17, il/ilçe şube müdürü/ müdür yardımcısı ve ilçe milli eğitim müdürü atamalarında da 58 kişinin usulsüz atandığı tespit edilmiştir. Böylece sendikamızın tespitlerine göre usulsüz ataması yapılanların sayısı toplam 550 kişiyi bulmuştur" dedi.

Türk Eğitim-Sen olarak konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığına yazı yazarak, tüm atamaların iptal edilerek, atamaların mevcut mevzuat düzenlemelerine göre gerçekleştirilmesini istediklerini kaydeden Koncuk, "Ülke genelinde eğitim sistemi içinde okul ve kurumlarda müdür, müdür yardımcılığı ve şube müdürlüklerine ilişkin pek çok atama hukuk kuralları çiğnenerek yapılmıştır. Milli Eğitim eski Bakanı Sayın Hüseyin Çelik imzası ile gerçekleştirilen ve atama sebebi 'makam oluru' olan atmamaların hukuki hiçbir açıklaması bulunmamaktadır. Bahsi geçen atamalarda görüleceği üzere içinde bulunulan durum istisnai bir durum olmaktan çıkmış, yönetici atamaları kaosunu beraberinde getirmiş ve memurun idareye karşı güvenini tamamen yitirmesine sebebiyet vermiştir. Bakanlık, 76. maddeyi yorumlarken ve uygularken göz ardı ettiği Danıştay içtihatlarında yerleşmiş kriterleri unutmaması gerekmektedir. Bu yerleşik içtihatlar bağlamında atamalar gerçekleştirilirken kariyer ve liyakat ilkelerinin uygulanması, kamu hizmetleri görevlerine girmede bütün kamu görevlilerine eşit imkanların verilmesi, kamu yararı ve hizmet gerekleri ilkeleri gözetilmelidir. Bu ilkeler gözetilmeden yapılan atamalar elbette yargı denetimine tabi tutulacak ve son beş yılda pek çok defa olduğu üzere yine yargı organlarınca iptal edilecektir. Bu yazı ile iptal edilmesini talep ettiğimiz bütün atama kararnamelerinde yetki konusunda usulsüzlükler de mevcut bulunmaktadır. Atama sebebi 'makam onayı' olarak yazan kararnamelerin imza yetkisi bulunmayanlar tarafından imzalandığı görülmektedir. Bakanlığınızın da bizimle aynı hassasiyeti gözeterek, 657 sayılı yasanın 76. maddesine göre yapılan bütün atamaların iptali ve sonucundan sendikamızın bilgilendirilmesi hususunda gereğini arz ederiz" dedi.

BAKANLIK, 76. MADDENİN HANGİ YÖNÜYLE KENDİLERİNE ATAMA YETKİSİNİ VERDİĞİNİ KAMUOYUNA AÇIKLAMALIDIR

Bu noktada Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu'ya büyük görev düştüğünü ve Türk Eğitim-Sen olarak haktan, hukuktan, liyakatten yoksun olan bu atamaların bir an önce iptal edilmesini talep ettiklerini ifade eden Koncuk, hangi sendikaya üye olursa olsun bu atamaların hepsi gayri ahlaki ve hukuksuz olduğunu, görünen o ki, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'nun, bu atamaları iptal etmeye niyetli görünmediğini kaydetti.

Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'Bütün yönetici atamalarını mevcut yasa ve yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirmektedir. Haberlerde geçen atamalar da 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 76. Maddesine dayalı olarak yapılmıştır. Dolayısıyla atamalarda hukuka aykırı bir durum yoktur' şeklinde açıklama yaptığını hatırlatarak, "Oysa Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun eğitim çalışanlarının güvenini kazanmak için icraatlarına bu atamaların iptal edileceğini açıklayarak başlaması gerekirdi. Eğitim çalışanları ancak bu şekilde Çubukçu'nun samimi olduğuna inanabilirlerdi. Anlaşılan o ki, eğitim camiasında kadrolaşma konusunda herhangi bir değişiklik olmayacak ve eğitim camiası yandaş kayırmacılığının adresi olmaya devam edecektir. Böyle bir yaklaşımın kabul edilmesi söz konusu bile olamaz. 76. maddeye göre yapılan atamaların hukuka uygunluğunu iddia eden Milli Eğitim Bakanlığı, 76. maddenin hangi yönüyle kendilerine bu atama yetkisini verdiğini kamuoyuna açıklamalıdır. Bizler, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun, 76. maddeye göre yapılan tüm atamaları bir an önce iptal etmesini, ardından da asalaten yönetici atamalarının başlaması için talimat vermesini istiyoruz. Bu nedenle Sayın Bakanın açıklamasını bir kez daha gözen geçireceğini umuyoruz. Zira Bakan Çubukçu'nun bu konuya yaklaşımı, eğitim çalışanlarının sorunlarını çözmede ne denli samimi olduğunu da ortaya koyacaktır" dedi.

Eğitim yöneticiliğinde kayırmacılığa karşı olan Türk Eğitim-Sen olarak, öğretmenlere de çağrıda bulunduklarını ifade eden Koncuk, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Bakan Onaylı" 76. Maddeye dayandırarak yaptığı atamalara herkes karşı çıkmalıdır. Bu noktada 76. Madde denilerek bakan oluruyla nereye atama yapılıyorsa bu yerlere dilekçe ile başvuruda bulunulmalıdır. Şayet dilekçe idare tarafından kabul görmediğinde hak arama yargıda sürdürülmelidir. Bu noktada sendikamız, 76. maddeye dayandırılarak yapılan atamalara dava açacaktır. Dava açmak isteyen öğretmenlere de sendikamız avukatlık hizmetinde bulunacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 12:24:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?