3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Türk Savaş Sanatı 'Sayokan'

Türk Savaş Sanatı olarak yola çıkan 'Sayokan', son dönemde büyük ilgi görmeye başladı. 6 ve 7 yaşındaki çocuklarıyla bu sporu yapan 76 yaşındaki Allahverdi Pezük ilginç görüntüler ortaya çıkarıyor.

Adını 'Savaşçının Yolu ve Kanı' cümlesinin ilk kelimelerinden alan Sayokan, tekniklerini Türk kültür ve tarihinden alıyor. Spor olarak çok uzun bir geçmişe sahip olmayan Sayokan, buna rağmen 'Türk Savaş Sanatı' olarak dünyada kabul görmüş durumda. Sayokan, dünyanın çeşitli ülkelerinde federasyon çatısı altında yapılıyor.

Bu sporun ustalarına 'Aybar' adı verilirken, çalışmalarını Altınpark içinde bulunan 23 Nisan Spor Salonu'nda sürdüren sporcuların Aybar'ı Murat Çekiç, bu sporu 2 program halinde öğrettiklerini söyledi. İlk programda 6-25 yaş arası sporcuları yarışmalara hazırladıklarını belirten Murat Çekiç, ikinci programda ise orta yaş ve üzeri kişileri dışarıdan gelecek saldırı ve tehditlere karşı hazırladıklarını ifade etti.

Çalışmalara başlamadan önce mutlaka Türk bayrağına selam verilirken, Murat Çekiç, sporun içinde yer alan tekniklerin 1071 yılındaki Malazgirt Savaşı'ndan itibaren ortaya çıkan Türk kültür ve tarihinden geldiğini söyledi. Murat Çekiç, kullandıkları tekniklerin isimlerini, 'hilal, ok yumruk, orak yumruk, tırhan, kanca yumruk ve Osmanlı tokadı' olarak sıraladı.

Sayokan'ın kelime anlamını anlatan Murat Çekiç, "Savaşçının yolu ve kanı cümlesinin ilk kelimelerini birleştirerek bu ismi bulduk. Buradaki 'savaşçı' kelimesi Mete Han'dan Atatürk'e kadar gelen Türk kahramanlarını simgeliyor. 'Yol' kelimesi, atalarımızın savaşçılık ruhu ve erdemliliği yolunu anlatıyor. 'Kan' kelimesi ise bağlılığı gösteriyor" dedi. Sayokan sporunu yapan kişilerin, çok sağlıklı olacağını belirten Murat Çekiç, teknikler içinde özellikle Osmanlı tokadı'nın çok etkili olduğunu vurguladı.

Sayokan sporuna 1 ay önce başlayan 76 yaşındaki Allahverdi Pezük ise, ilginç görüntüler sergiledi. 6 yaşındaki Yasin Fatih ve 7 yaşındaki Muhammed Burak adlı çocuklarıyla bu sporu yapan 76 yaşındaki Allahverdi Pezük, genç sporculara taş çıkardı. Zor hareketleri başarıyla yapan 76 yaşındaki sporcu, bu spor sayesinde hayatının kolaylaştığını söyledi. Bu sporu yapmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirten Allahverdi Pezük, sporu yapmaya başladıktan sonra, yaşam içinde zorlandığı hareketleri daha kolay yapmaya başladığını kaydetti.

76 yaşına kadar hiç bir sporla uğraşmadığının altını çizen Pezük, bu spor sayesinde kendisini korumayı öğrendiğini söyledi. Allahverdi Pezük, bu spor için kendisinin geç kaldığını ancak çocuklarını genç yaşta bu spora başlattığını ifade ederek, 6 ve 7 yaşlarındaki çocuklarının gelecekte çok başarılı olarak bu sporu dünyaya duyuracağına inandığını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 12:40:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?