3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı açıldı

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yeterince anlamama ve dinlememenin diyalogları kestiğini, kapıları kapattığını belirterek, "Kapıları kapamadan birbirimizi iyi anlayarak, birbirimizi dinleyerek, birbirimize katkı vererek, varsa yanlışları düzelterek ama hep birlikte daha güçlü toplum olmak için, daha güçlü olmak için birbirimize bu konuda destek vermemiz gerekiyor. Yolları kesici, sınırlar koyucu, kapıları kapayıcı tavırlarla sorunlarımızı çözemeyiz. Birbirimizi anlamamız gerekiyor. Ben hepimizin şu günlerin kardeşliğimizi, huzurumuzu artıran günler olmasını diliyorum. Bu Ramazan ayı inşallah gönülleri yumuşatır" dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından bu yıl 28'incisi düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, Kocatepe Camii fuar alanında açıldı. Açılış törenine İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu katıldı. İçişleri Bakanı Atalay burada yaptığı konuşmada, bilginin mutlaka insan hayatını etkileyen boyutu olması gerektiğini belirterek, onun bilginin hikmeti olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Hayatın en büyük zenginliğinin okumak olduğunu dile getiren Bakan Atalay, İslam dininin de 'oku' emri ile başladığını belirtti. Okuma ile birbirini anlama ve paylaşmanın paralel birbirini tamamlayan ilişkisi olduğunu vurgulayan Atalay, "Okuyan ve düşünen daha fazla anlar. Çok okumaya ihtiyacımız var. Birbirimizi daha az anlıyorsak veya hiç anlamıyorsak temelinde bunlar yatıyor. İyi anlamayınca da yeterince sevmeyebiliyoruz. Az anlayış, yeterince anlamama, dinlememe o diyalogları kesiyor, kapıları kapatıyor. İnşallah bu Ramazan ayı ruhlarımızı inceltir. İnsan sevgimizin artmasına ve birbirimizi daha iyi anlamamıza yardım eder ve daha fazla diyalog içinde olmamıza ve kendi sorunlarımızı kendimizin çözmesine katkı verir. Bizim toplumumuz, Türk toplumu kardeşlik ve huzur ortamını asırlarca yaşamış ama her ne olduysa bunlar zedelenmeye başlamış. Bizim bu kardeşlik ve huzur ortamını geliştirme yönünde çok çabalamamız gerekiyor. Kapıları kapamadan birbirimizi iyi anlayarak, birbirimizi dinleyerek, birbirimize katkı vererek, varsa yanlışları düzelterek ama hep birlikte daha güçlü toplum olmak için, daha güçlü olmak için birbirimize bu konuda destek vermemiz gerekiyor. Yolları kesici, sınırlar koyucu, kapıları kapayıcı tavırlarla sorunlarımızı çözemeyiz. Birbirimizi anlamamız gerekiyor. Ben hepimizin şu günlerin kardeşliğimizi, huzurumuzu artıran günler olmasını diliyorum. Bu Ramazan ayı inşallah gönülleri yumuşatır. Niyetimiz tamamen bu. Hepimizin birbirini daha çok sevdiği, dünyanın gittikçe en belirgin ülkelerinden biri olarak Türkiye'yi daha da yüceltmektir" diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da, kitap fuarının Türkiye Diyanet Vakfı'nın ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bilgiye ve bilginin paylaşımına verdiği önemin bir ifadesi olduğunu söyledi. Bardakoğlu, Kur'an-ı Kerim'in ilk inen ayetlerinin de 'Yaratan Rabbinin adıyla oku' olduğunu belirterek, fuarda yer alan kitapların da Kur'an-ı Kerim'in yansımalarından ibaret olduğunu söyledi.

21. yüzyıl insanının aşırı dünyevileşme, maddileşme ve hayatın koşuşturması içerisinde bilgiyi yeterince önemsemediğini belirten Bardakoğlu, "Bilgiyi hikmete dönüştüremediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Keşke fen bilimleri ile sosyal bilimler arasında dengeyi kurabilseydik. Keşke bilgi ile hikmet arasında dengeyi kurabilseydik. Bilgisini ahlaki sorumluluk olarak kavrayan insanlara toplumumuzun ihtiyacı var. Hem bilgiye hem de hikmete ihtiyacımız var" dedi.

Camilerde de okuma rafları ve salonları oluşturduklarını ifade eden Bardakoğlu, "Camimize gelen insanlar sadece namaz kılmak ve dua etmek için değil, aynı zamanda bilgilerini artırmak için de gelsinler. Camilerimizin her birinde birer küçük dini kitaplık oluşturduk. İsteyen istediği kitabı alsın götürsün yaklaşımı ile oluşturduk. Sadece dini bilgiyi hocalarımızdan öğrenme yerine artık insanlar emek vererek o bilgiye sahip olsunlar. Evlerde televizyonlarımızı yarım saat kapatalım ve bilgilerimizi derinleştirelim" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Atalay ve Bardakoğlu, fuarın açılış kurdelesini kesti ve fuarı gezdi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2009 Cuma 16:25:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?