3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Türkiye'de domuz riski yok!

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, Meksika'da 100'e yakın kişinin ölmesine ve binlerce kişinin hastalanmasına yol açan domuz gribine ilişkin olarak, "Ülkemizde bu güne kadar domuz gribi vakası görülmedi. Türkiye birinci derecede tehdit altında değil ama yine de dikkatli olmalıyız" dedi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın ve Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur, Sağlık Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenleyerek domuz gribine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çom, domuz gribinin 17 Nisan'da ilk önce Meksika'da görüldüğünü ve daha sonra komşu ülkeler ile Avrupa ülkelerine
yayıldığını hatırlattı. Virüsün Meksika'da 100'e yakın kişinin ölmesine ve binlerce kişinin hastalanmasına yol açtığını ifade eden Çom, İspanya'da bir kişinin kesin domuz gribi taşıdığının belirlendiğini kaydetti. Virüsün insandan insana geçen eğilim gösterdiğini anlatan Çom, "Ulusal Salgın Hastalıkla Mücadele Eylem Planımız vardır. Bununla birlikte herhangi bir salgın hastalık durumunda depolarımızda yeterince ilaç ve sağlık personeli için kişisel koruyucu malzemelerimiz de mevcuttur" diye konuştu.

Çom, Ulusal Salgın Hastalıkla Mücadele Eylem Planı kapsamında Meksika ve komşusu olan ülkelerden Türkiye'ye gelen veya Türkiye'den bu ülkelere gidecek olan kişilerin havalimanlarında sağlık kontrolünden geçirildiğini söyledi. Çom, bakanlık olarak hafta sonu dahil günlük raporlar yayınlayarak hastalığın dünya ve Türkiye'deki son durumu hakkında bilgi akışı sağlayacaklarını bildirdi. "Türkiye birinci derecede tehdit altında değil ama yine de dikkatli olmalıyız" diyen Çom, bakanlığın resmi açıklamaları dışındaki haberlere itibar edilmemesi uyarısında bulundu.

Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur ise, virüsün insandan insana solunum yoluyla geçtiğini ifade ederek, hastaların maske takarak virüsü başkalarına bulaştırmamaya özen göstermesini, ayrıca herkesin kişisel el temizliğine önem vermesi gerektiğini söyledi.
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek de, Türkiye'de bulunan domuz çiftliklerindeki domuzlardan bu virüsün bulaşma riskinin olmadığını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2009 Pazartesi 18:10:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?