4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Türksat 3-A erken fırlatılıyor

Fransa'da Türk mühendislerin de katkısıyla yapımına devam edilen Türksat 3-A uydusu, beklenenden 3 ay önce uzaya fırlatılacak.

Brezilya'nın uydusuyla birlikte 2008 yılının ilk ayında uzaya fırlatılması planlanan Türksat 3-A uydusunun ardından, 2012 yılında da Türkiye'nin ilk yerli yapımı uydusunun uzaya gönderilmesi için çalışma başlatılacak.

 
Basın mensuplarına sektördeki gelişmeleri değerlendiren Türksat Genel Müdürü Osman Dur, Türksat 3-A'nın atış tarihinin netleştiğini belirterek, uydunun 2008 yılının ilk aylarında atışa hazır hale geleceğini söyledi. Uydu yapımının beklenenden 2-3 ay önce biteceğinin müjdesini veren Dur, Fransa'da yapılan uydunun Brezilya uydusu ile birlikte uzaya fırlatılmasının planlandığını kaydetti.

Dur, Fransa'da Türksat 3-A uydu yapımında görevli olan Türk tasarım ekibinin de Temmuz ayında Türkiye'ye gelerek ilk
yerli uydunun tasarımına başlayacağını belirterek, yerli uydunun 2012 yılında uzaya fırlatılmasını beklediklerini ifade etti.

 
Genel Müdür Dur, Türksat'ın bir an önce özelleştirilmesi ve uyduların kesinlikle satılması gerektiğini savundu. Uydularla Intelsat ve Utelsat'ın ilgilendiğini açıklayan Dur, satışta uyduyu değil uydunun bulunduğu 42'inci dereceyi değerlendirdiklerini söyledi. 42'nci derecenin Ortadoğu üzerinde olması nedeniyle ayrı bir öneme sahip olduğunu dile getiren Dur, Amerikalı şirketlerin bu yörüngeyi kullanmak istediklerini ifade etti. Daha önce yörüngeye uydu atmak için "öldüm pahasına" fiyat verildiğini anlatan Dur, kendilerinin 42'nci derecenin önemini kullanarak fiyatı artırdıklarını, şu an birçok firmadan teklif geldiğini ancak bununla ilgili hukuki kararın alınması gerektiğini söyledi. Osman Dur, uyduların satılmasının güvenlik açısından hiçbir sakıncası olmadığını da dile getirerek, tüm dünyada bu yöntemin uygulandığını belirtti.


Dur, Türkiye'nin 31, 42 ve 50 derece olmak üzere üç yörüngesi olduğuna dikkat çekerek, "Üç yörüngeye de uydu atmaya kalksak 450 milyon dolardan toplam 1.5 milyar para. Bunu nerden bulacağız. Bizim gibi küçük operatörler dünyadaki uluslararası operatörlerle ortak olmalı" diye konuştu.


Türksat'ta uydu entegrasyon merkezi kuracaklarını açıklayan Dur, bütün dünyadaki ürünleri firmalardan alıp tasarımını yaparak uyduyu entegre edeceklerini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2007 Perşembe 15:11:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?