3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

TÜSİAD'dan CHP'ye ziyaret

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, hem özel sektörün hem de vatandaşların önceliğinin ekonomi olduğunu belirterek, yerel seçimlerin bu kadar gündemde olmasını anlamakta güçlük çektiklerini söyledi.

Yalçındağ ve yeni oluşan yönetim kurulu üyeleri CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı ziyaret etti. Ziyaret öncesi Genel Merkez'e gelişinde soruları cevaplandıran Yalçındağ, ziyaretlerinin amacının yeni yönetim kurulu ile birlikte tüm partilere olduğu gibi CHP'ye de nezaket ziyareti yapmak olduğunu söyledi.

Siyasi parti liderleri arasındaki son dönemde yaşanan tartışmalar ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Baykal'a açtığı dava ile ilgili bir soru üzerine Yalçındağ, " Gerek özel sektör temsilcisi olarak,gerek işadamı ve gerekse vatandaş olarak bizim önceliğimiz ekonomi. Çünkü biliyorsunuz kötü bir dönemden geçiriyoruz" dedi. Son rakamlara göre Türkiye'de 4 gençten birinin işsiz olduğunu, imalat sanayindeki kapasite kullanım oranının yüzde 63'e indiğini ve bunun 1991 yılından beri en geri nokta olduğunu vurgulayan Yalçındağ, şunları kaydetti:

"Ekonomi bu kadar kötü giderken, herkes işinde, aşında, yatırımın ortasında yakalanmış, işini kaybediyor. Böyle bir durumdayken bizim bütün konsantrasyonumuz bu aslında. Bu yerel seçimlerin bu kadar büyük olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz. Yani bizim önceliğimiz o değil. Ne iş adamlarının öyle, ne de vatandaşın öyle olduğunu zannetmiyorum."

Yalçındağ, Baykal'ın işsizlik ile ilgili 7 maddelik önerilerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, bu maddeleri zaten kendilerinin de her zaman söylediğini kaydetti. Ekonomi yönetiminin de işsizlik ile ilgili asıl mücadelenin ekonomik önlemlerden geçtiğini ifade eden Yalçındağ, "Ekonominin soğumamasından, yatırımların durmamasından, daralmamaktan geçiyor. İç tüketim daraldıkça, ihracat zaten yok. Üretim olmuyor, üretim olmayınca işten çıkarmalar başlıyor. Yani işsizlik ile mücadele istihdam ile yasalarda yapılacak düzenlemelerle olmaz. Ama 7 madde içinde istihdam yasaları da, İş-Kur'da vardı ve asıl önemli olan iç tüketimin artırılması, ekonominin soğumaması, üretibilmek... Üretmek için de harcamak lazım. Harcama için de güven ortamının yaratılması lazım" dedi.

Yalçındağ, Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda açıklanacağı konuşulan önlem paketleri konusunda kendilerine bir mesaj gelip gelmediğinin sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Hayır gelmedi. Nazım Ekren ile de devamlı görüşüyoruz. Yıllardır aynı tespitlerde bulunuyoruz. Artık bunların yapılması gerekiyor. Bazı önlemler alındı. Özellikle likiditeyi rahatlatmak için; ama bunların başında IMF vardı. IMF hala gerçekleşmedi. Başbakanımızla son yaptığımız toplantıdan çıktığımızda size açıklayamadık. Çünkü o zaman kamuoyuna açıklamayın diye bizden ricada bulundular. IMF'nin 2 önemli şartını söylemişti bana. Sonra bu kamuoyuna açıklandı. Kabul edilemez şartlar değil ki. Çünkü bir tanesi vergi denetiminin özerkleştirilmesinden bahsediyor. Bu kabul edilemez birşey değil. Diğeri eşleştirmeden bahsediyor. IMF ne bizim istihdamımıza zarar verecek birşeyden bahsediyor, yani şunu söyleyebilirdi. 'Maliye politikalarını daha sıkı tutun, maliye politikalarını gevşetmeyelim' diyebilirdi. Faiz dışı fazlayı artıracaksınız diyebilirdi. Bunların hiçbiri söylememiş, söylediği şeyler yapısal reformlar, daha öncede konuşulan reformlar. Yani bunun niye bu kadar sorun olduğunu, ekonomide bu kadar ihtiyacımız varken kamu borçları bu kadar artmışken, niye bunun hala yapılamadığını anlamakta çok zorluk çekiyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2009 Çarşamba 16:10:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?