3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Tuzgölü-09 Tatbikatı gerçekleştirildi

Tuzgölü-09 Tatbikatı'nı izleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Tatbikatın planlanması ve icrası yönünden fevkalade memnun oldum. Her açıdan mükemmel bir tatbikat izledik" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin planlı tatbikatlarından olan Tuzgölü-09 Tatbikatı'nın seçkin gözlemci günü, Şereflikoçhisar'daki Kara Kuvvetleri Tatbikat Merkezi'nde icra edildi. Tatbikatın seçkin gözlemci gününe, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı ile 25 ülkeden 27 askeri ataşe de katıldı.

Basına ilk defa açık olarak gerçekleştirilen tatbikata, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan, 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'nın çeşitli birlikleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan muhtelif uçaklar ile Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurları katıldı.
Tatbikat öncesi, tatbikata katılan harp silah, araç ve sistemlerinin tanıtıldığı sergi gezildi. Bin 852 personel ile 3 bölüm halinde icra edilen tatbikatta gerçek mühimmat kullanıldı.

Tatbikatın ilk bölümünde, Kara Kuvvetleri birliklerinin imkan ve kabiliyetleri gösterildi. Bu kapsamda, ilk olarak keskin nişancı timinin gösterisi ile Leobard 2A 4 tankının imkan ve kabiliyetleri izlendi. Ardından arızalı bir tanka, mobil onarım ekibinin müdahalesi ve arızanın gidermesi takip etti. Milli imkanlarla
geliştirilen hava savunma radarının tespit ettiği 2 düşman uçağına da, stinger portatif hava savunma timi ve kaideye monteli stinger sisteminin ateş imkanları ile Fırtına kundağı motorlu obüsün düşman hedefini vurması da başarıyla icra edildi. Ardından, mayın ve el yapımı patlayıcı arama timi ile mayın arama köpek timi, tespit edilen mayını imha etti.

TATBİKAT SENARYOSU

Tatbikat senaryosuna göre, Mavi ve Turuncu adlı iki ülke arasında toprak işgali nedeniyle siyasi sorun vardı ve dost kuvvetleri temsil eden Mavi ülke, düşman kuvvetleri temsil eden Turuncu ülkeye karşı askeri harekat kararı verdi. Bu kapsamda, Mavi ülkeye bağlı Özel Kuvvetler, 11 bin fitten paraşüt atlayışı yaparak, Turuncu ülkenin komuta kontrol merkezine sızma operasyonu gerçekleştirdi. Mini İnsansız Hava Aracı'nın keşif uçuşu yaparak destek verdiği 12 kişilik tim, sızma operasyonunda, Turuncu ülkenin komuta merkezini başarıyla imha etti.

Daha sonra, Turuncu ülkenin zırhlı birlikleri de 2 adet F 16 savaş uçaklarının desteğiyle vuruldu. Ardından, Turuncu ülkeye ait sızma araçları, Mavi ülkeye ait birlikler tarafından ağır zayiat verilen başarıyla püskürtüldü. Körletme sislerinin atılmasıyla görüş açıları hayli daraltılan Turuncu kuvvetler, çekilmeye başladı. Mavi kuvvetler, işgal altındaki topraklara doğru ilerlerken, önlerine çıkan mayın tarlalarını roketlerle temizlediler.

Bölgede kalması muhtemel düşman unsurlarının etkisiz hale getirilmesi için taarruz helikopterleri de harekete geçirildi. Mavi'nin muharebe ileri karakolu birlikleri geri çekilirken, iki Kobra helikopterinin atışlarının ardından üç adet Sikorsky tipi helikopterle hava hücum harekatı gerçekleştirildi. Mavi'nin tanklarla başlattığı karşı harekatta da düşman zırhlı hedefleri etkisiz hale getirilerek ele geçirildi. Harekat bölgesine C-130 nakliye uçağıyla havadan malzeme atımıyla tatbikatın ikinci kısmı başarıyla tamamlandı.

Tatbikatın son bölümünde ise tatbikatta kullanılan silahların fiili atışları izlendi. Atış poligonu bölgesindeki atışlarda, Hava Kuvvetlerine ait uçak atışları, Kara Kuvvetlerine ait taarruz helikopteri, Fırtına obüsü, 120 milimetre havan, TOW, MİLAN, 35 milimetrelik uçaksavar ve tank atışları yapıldı. Atışları, Orgeneral Başbuğ, kuvvet komutanları ile diğer davetliler de izledi.

"HER AÇIDAN MÜKEMMEL BİR TATBİKAT İZLEDİK"

Orgeneral Başbuğ, tatbikatın sonunda başarılı personeli ödüllendirildi. Orgeneral Başbuğ, tatbikatın planlanması ve icrası açısından mükemmel bir tatbikat olduğunu söyledi.

Tatbikatta, birliklerin eğitim seviyesinin en üst seviyede olduğunun ve verilen görevi her an yerine getirmesine şahit olduklarını ifade eden Orgeneral Başbuğ, "Bu nedenle de tatbikatın planlanmasında ve icrasında emeği geçenlere, tüm komutanları ve personeli teşekkür ediyorum" dedi.

Tatbikat alanı için 2002 yılında çalışmaların başladığını ve gelinen bu noktadan büyük bir mutluluk duyduğunu vurgulayan Orgeneral Başbuğ, tatbikat alanının tugay seviyesindeki bir birliğin tatbikat yapması ve eğitimi açısından güzel bir araziye sahip olduğunu kaydetti.

Kasım ayında Lazer Çatışma Simülasyonu'nun devreye girmesiyle tatbikat alanının arzu edilen seviyeye yükseleceğini dile getiren Orgeneral Başbuğ, "Bu sistemle, personelin ve araçların gösterdiği başarıyı artık matematiksel olarak görebileceğiz. Bu sistemi bir Türk firması yapıyor. Bu sistem geldiğinde burası dünya çapında mükemmel bir eğitim tesisi hüviyetine kavuşacak. Tatbikatın planlanması ve icrası yönünden fevkalade memnun oldum. Her açıdan mükemmel bir tatbikat izledik" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 16:44:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?