4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

TZOB Başkanı'ndan pamuk talebi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Ş. Şemsi Bayraktar, beyaz altın olan pamuğa sahip çıkılmasını isteyerek, "Pamuk üretiminin devamı, zamanında ve yeterli miktarda verilecek primle mümkündür" dedi. 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, pamuğun ihracatın yüzde 30'unu oluşturan tekstil sektörünün temel hammaddesi olduğunu ve tekstil sektörünün gelişmesine rağmen kalitesiyle dünyaca ünlü pamuk üretiminin sanayinin ihtiyacını karşılayamamakta olduğunu söyledi. Bu üretim sezonuna kadar pamukta ekim alanları da üretim de azaldığını ve pamuk ithalatının da aynı paralelde arttığını kaydeden Bayraktar, "Hasadın devam ettiği bu sezonda üretimde yüzde 7'lik bir artış beklenmektedir. Pamuğun geleceğinin tehlikede olduğunu düşünmeye başladığımız dönemde üretimdeki bu artış umut vericidir. Pamuk üretim miktarındaki artışın en büyük sebebi geçen yıl uygulanan 32 YKr/kilogramlık prim miktarıdır" dedi. 

2006 yılı ürünü pamuk hasadının yeni başladığını belirten Bayraktar, "Piyasada oluşan fiyatlar 1.27 YTL/kilogram pamuk maliyetimizin neredeyse yarısı olan 60-65 YKr/kilograma kadar gerilemiştir. Bu yıl üretim alanlarındaki bir miktar artışın devamlılığını sağlamak pamuktan elde edilecek gelirle doğru orantılıdır. Çiftçinin umudunu kaybetmemesi, beyaz altına yeniden dönmesi için piyasa fiyatları ve hedef fiyat arasındaki fark, prim olarak açıklanmalı ve en kısa zamanda çiftçiye ödenmelidir. Pamuk üretiminin devamı zamanında ve yeterli miktarda verilecek primle mümkündür" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2006 Pazartesi 11:51:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?