5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Uluslararası robot yarışması başladı

ULUSLARARASI ROBOT YARIŞMASI

Milli Eğitim Bakanlığı ve Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JİCA) işbirliğinde bu yıl 5.'si 'Uluslararası Robot Yarışması' başladı.

Robotların çizgili, temalı ve sumo olmak üzere 3 kategoride kapışacağı yarışma sumo güreşi yapan robotların mücadelesiyle start aldı. Kayseri Hürriyet ve Teknik Meslek Lisesi'nden sumo kategorisinde mücadele için robotuyla yarışmaya katılan Hasan Balaban, bu kategoride kapışacak olan 2 robottan birinin rakibini çizgi dışına atmak için uğraştığını belirterek, burada asıl önemli olanın hızlı hareket etmek olduğunu söyledi. Aynı okuldan yarışmaya katılan Anıl Doğan ise çizgi kategorisinde yarışacak olan

robotu için 2 aylık bir emek harcadığını dile getirerek, bu kategoride asıl önemli olan niteliğin en kısa süre içerisinde çizgiyi geçmek olduğunu belirtti. Gıyasettin Öztaş da aynı okuldan yarışmaya katıldığını, 'Bayrak koşusu' temasıyla, temalı kategorisinde yarışacağını ifade etti. Öztaş, 'Yavru kurt' adını verdiği robotunu, 3 arkadaşıyla birlikte Nisan'dan ayından beri günde 5 saat çalışarak oluşturduğunu belirtti. 'Yavru kurt' isimli robot, pet şişelerle oluşturulan ve şişe içerisindeki havalardan

hareket eden bir robot. Aldığı bayrağı çeşitli engelleri bazen yürüyerek, bazen de yukarıda bulunan aletlere tutunarak götüren robot, bayrağı hedefine getirmeyi başardı.

Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürü Hüseyin Acır, bu gösterilerin 11 aylık bir emeğin finali olduğunu belirterek, uluslararası alanda yapılan tek robot yarışmasının bu olduğunu söyledi. Geçen yıl 20-25 robot ile yarışmaya katılan Japonya'nın bu yıl deprem dolayısıyla etkinlikte bulunamadığını ifade eden Acır, yarışmanın farkındalık oluşturmak için düzenlendiğini kaydetti. Acır, yarışmaya yüksek lisans dışında her eğitim alanından öğrencilerin katılabileceğini belirterek, şunları dile getirdi:

"Orta öğretim, ön lisans ve lisans eğitimi alan her öğrenci bu yarışmaya katılabilir. Yarışmaya toplamda 891 robot ile başvuru yapıldı. Orta öğretim'den 100 kurumdan bin 228, yüksek öğretimden ise 24 kurumdan 296 öğrenci yarışmaya başvurdu."

Başkent Voleybol Spor Salonu'nda gerçekleşen Yarışmanın 13 Mayıs'ta sona ereceği bildirildi.

ULUSLARARASI ROBOT YARIŞMASI
ULUSLARARASI ROBOT YARIŞMASI
İHA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2011 Perşembe 13:38:00
Güncelleme :12 Mayıs 2011 Perşembe 14:45:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?