4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Uzmanlardan Ankaralılar'a uyarı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Recep Akdur, süresi ne olursa olsun her su kesintisinin halk sağlığı açısından bir risk taşıdığını bildirdi. Su kesintisi nedeniyle şebekede negatif bir basınç oluştuğunu, bu basıncın da özellikle uç kısımlarda çevredeki yüzeysel kirli suları ve maddeleri şebekenin içine emdiğini anlatan Akdur, “Bu kirli su ve maddeler, verilmeye başlanan suyla karışarak musluktan akar” dedi.

Böyle bir kirliliğin musluktan akan suda hemen fark edilebileceğini ifade eden Akdur, “Bu kirli suyun içilmesi, besinlerin yıkanmasında ya da banyoda temizlikte kullanılması sakıncalıdır” dedi.

Sudaki böyle bir kirliliğin kesinti bir saat bile uygulansa ortaya çıkabileceğini, ancak 3 günlük kesintide su borularının tamamen temizlenmesinin daha fazla zaman alacağını bildiren Akdur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kadar uzun süreli bir kesintide şebekede kalan sularla emilen kirli su veya madde karışacağı için bir kokuşma meydana gelir. Su boruları tamamen temizlenmeli ki buradan akan su kullanılabilsin. 3 günlük su kesintisinin ardından boruların temizlenmesi en az 3 gün sürer. Su verilmeye başlandıktan sonraki 3 gün boyunca bu suyun içilmemesi gerekir. Bu durum halka çok iyi anlatılmalıdır. Süper klorlama, şebekede 2. ve 3 ara istasyonlarda ise tekrar klorlama yapılmalıdır. Bununla da yetinilmemeli halka klor solüsyonları dağıtılmalıdır. Halk sağlığının korunması açısından belediyeye büyük görev düşüyor.”

Akdur, sudan bulaşan hastalıklar açısından çocukların yetişkinlere göre daha fazla risk altında olduğunu da kaydetti.

SEBZE VE MEYVELERİ SİRKELİ SUDA BEKLETİN

Ankara İl Sağlık Müdürü Selahattin Şahin de, ishal vakalarında şu ana kadar önceki yıllara oranla bir artış olmadığını belirterek, “Kesintiler sırasında suyun depolanması ve hijyenik şartlarda korunması çok önemli” dedi.

Su sıkıntısı nedeniyle kişisel ve çevre temizliğinin aksamasının başta ishal olmak üzere, dizanteri, kolera, tifo gibi pek çok bulaşıcı hastalığın görülme oranını artırabileceğini belirten Şahin, depolanan suyun mutlaka 10 dakika kaynatılması, kesintiden sonra akan suyun bir süre akıtıldıktan sonra yine kaynatılarak kullanılması, su depolanan kapların “katkısız çamaşır suyu ve klor tableti” ile dezenfekte edilmesi, çiğ sebze ve meyvelerin en etkili yöntem olan sirkeli suda bekletilmesi gibi önlemleri hatırlattı.

ajanslar
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2007 Pazar 17:41:58
Güncelleme :12 Ağustos 2007 Pazar 17:47:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ferhat cesur IP: 88.226.233.xxx Tarih : 12.08.2007 19:29:20
ankarada bu 3 günlük süre maalesef hiç bitmeyecek. bu da şebekeden hiç bir zaman su içemeyeceğiz. içme suyu alamayan vatandaşlar var. su sorununu çözemiyorsunuz bari içme sularına yapılan zamma engel olun