4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Vatandaşa şok vergi

Ankara Belediyesi gönderdiği tebligatlarla vatandaşlardan ‘asfalt bastı’ parası istemeye başladı. Belediye yeni açılan, tamir edilen veya genişletilen yolların parasını vatandaştan istiyor

ANKARA’DA oturanlar son dönemde ilginç bir tebligat almaya başladı. Vatandaşın ağzını açık bırakan ihbarnamelerde, belediyeler yeni açılan, tamir edilen veya genişletilen yolların parasını istiyor... Bediyeler, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince, tamir ya da genişletilmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmayan yollardan yararlanan gayrimenkul sahiplerinden, yol harcamalarına katılım payı isteyebiliyor. Kanuna göre bu pay, bina ve arsalarda vergi değerinin yüzde 2’sini geçemiyor.İşte son günlerde Ankaralılar da bu tebligatlarla karşılaşmaya başladı. Orhan Akkan da bu vatandaşlardan. Bir gün evine geldiğinde bir ihbarname ile karşılaşmış. Ankara’nın Sincan İlçesi’nde oturan Akkan’ın evi yaklaşık 5 yıl önce yapılmış.

Anlaşılamayan vergi

5 yıldır da aynı dairede oturan Akkan bu süre içinde oturduğu binanın önündeki yola hiçbir çalışma yapılmadığına dikkat çekti. İhbarnamede yazan “Asfalt kaplama”nın ne anlama geldiğini bilmediğine işaret eden Akkan, şimdi Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne tam 829 YTL ödemek zorunda.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Avukat Bülent Deniz’e göre ise bu vergi yasal, ancak haksız. Avukat Deniz, “Asfalt ve yol gibi giderlerin ödeme yapılan diğer vergilerin içinden tahsil edilmesi gerekiyor. Ancak son dönemde belediyeler, Belediye Gelirleri Kanunu’na dayanarak yapılan asfaltların parasını vatandaştan istemeye başladı. Bu vergi talebi yasal, ancak haksız. Vatandaşların bu konuyu mahkeme gündemine taşıması gerekiyor” dedi. Bu tür ihbarname alanların Vergi Mahkemeleri’ne başvurabileceğine işaret eden Avukat Deniz, yasanın Anayasa’ya aykırı olduğunu bu nedenle de iptal edilmesi gerektiğini savundu.

Kanun ne diyor?

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Başkanı Mustafa Göktaş ise, “Belediye Gelirleri Kanunu’nun değişmesinin ardından belediyeler çok geniş yetkilerle donatıldı. Bu verginin yasal dayanağı var. Ancak bu verginin iptal edilmesi için mahkemelere itirazda bulunulması gerekiyor. Yapılan her şeyde vatandaşın sırtına bindiriliyor” dedi.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun “Harcamalara katılma payları” ara başlıklı 86. maddesinden 94’e kadar olan maddelerinde, “Yeni yol açılması, mevcut yolların yüzde 40 nispetinde veya daha fazla genişletilmesi, kaldırımsız ve bakımsız yolların, kaldırım veya parke kaldırım haline dönüştürülmesi veya asfalt yapılması, mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi halinde, bu yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla yoldan yararlanan gayrimenkul sahiplerinin, ‘yol harcamalarına katılma payı’ ödeyecekleri” hükmü yer alıyor.



Vergi cezalarına yüzde 7.2 zam

VERGİ Usul Kanunu uyarınca uygulanan vergi cezaları, yeni yılda yeniden değerleme oranı çerçevesinde yüzde 7.2 oranında zamlanacak. 2008’de fatura kullanma mecburiyetindeki 560 YTL olan limit 600 YTL’ye, tahakkuktan vazgeçme limiti de 16 YTL’ye çıkacak. Maliye Bakanlığı, 2008 yılında uygulanacak ceza miktarları ile defter tutma hadlerine ilişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğini Başbakanlığa gönderdi. Buna göre; fatura, gider pusulası, müstahsil ve serbest meslek makbuzu verilmemesi ve alınmamasının cezası 139 YTL’den 149 YTL’ye çıkacak. En az ceza haddi damga vergisinde 6.80 YTL, diğer vergiler de ise 14.90 YTL olarak uygulanacak.

Tercüman
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2007 Çarşamba 08:38:27
Güncelleme :20 Aralık 2007 Perşembe 09:04:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?