3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Vekil ebe ve hemşirelere müjde!

Sağlık-Sen'in açtığı davada mahkeme, vekil ebe ve hemşirelerin devlet memurlarına tanınan tüm izin haklarından yararlanabileceğine hükmetti.

Yıllık izin, doğum izni, mazeret izni gibi izin hakları bulunmayan vekil ebe ve hemşirelere yargıdan sevindirici bir haber geldi. Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen, vekil ebe ve hemşirelerin Anayasa ve evrensel hukuk kurallarınca güvence altına alınmış olan izin hakkından yararlandırılmamasına karşı hukuk mücadelesi başlattı.

Sağlık-Sen, Bursa 3. İdare Mahkemesi'ne açtığı davada, yıllık izin, mazeret ve doğum izninde devlet memurlarına tanınan haklardan yararlanmak amacıyla başvuruda bulunan vekil ebenin başvurusunu reddeden idarenin işleminin Anayasaya ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini istedi. Davayı görüşen Bursa 3. İdare Mahkemesi, çalışanların dinlenme hakkının Anayasa'nın 5. maddesiyle teminat altına alındığına ve dinlenme sürelerinin kanunla düzenlendiğine dikkat çekti.

Mahkeme kararında, "Bu bakımdan vekil ebe/hemşire olarak atananların yasada belirtilen süre, rapor gibi koşulları taşımaları kaydıyla, yıllık, mazeret, hastalık ve aylıksız izin haklarından yararlandırılmaları gerektiğinden davacının bu yöndeki başvurusunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir" şeklinde görüş belirterek, idarenin işlemini iptal etti.

"İDARE YARGI KARARLARINI DİKKATE ALMALI"

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, vekil ebe ve hemşirelere döner sermaye hakkı getiren hukuk zaferini sağlayan Sağlık-Sen'in bir ilke daha imza atarak önemli bir hizmet gerçekleştirdiğini söyledi.

Yargının vekil ebe ve hemşirelerin de yıllık izin, mazeret ve doğum izni gibi hakları devlet memurlarıyla eşit koşullarda kullanması gerektiğine karar verdiğini belirten Kaçar, "Sağlık Bakanlığı'nın, çeşitli düzenlemeler altında ve farklı haklar tanıyarak istihdam ettiği personelin Anayasa ve evrensel hukuk kuralları ile teminat altına alınmış haklarında eşitlik ilkesini gözetmesi ve mevzuatında bu duruma aykırılık teşkil eden konuları düzeltmesi gerekmektedir. Sağlık-Sen olarak geçmişten bu yana gerek 4/B, 4924 ve 4/C kapsamında çalışan personel, gerekse vekil ebe ve hemşireler için uygulanan mevzuattaki sorunları, yeri geldikçe Bakanlık ile görüşmelerimizde gündeme getirdik. Bunun yanı sıra hizmet sözleşmelerindeki adaletsizliklerden, döner sermaye sorunlarına, sosyal haklardan sendikal haklara bir çok konuda sendikamızın verdiği hukuk mücadelesinde önemli kazanımlar elde edilmiştir. Sağlık Bakanlığı, farklı statülerde çalıştırdığı tüm personelin ekonomik ve sosyal haklarında Anayasal haklar temelinde norm birliği oluşturarak, bu tür davalara ihtiyaç bırakmamalıdır. Böyle olduğu takdirde çalışma barışına önemli bir katkı sağlanacağı gibi, idare yargı masrafı yükünden kurtulmuş olacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 16:40:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?