3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Vergi kaçakçılarına yandı!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapacakları yeni yasal düzenlemeyle vergi kaçakçılığının sadece para cezasıyla değil 'hapis' cezasıyla cezalandırılacağını belirterek, "Ben vergi kaçakçılığını kamu düzenine yönelik işlenmiş bir suç olarak görüyorum" dedi.

Bakan Şimşek, Maliye Hesap Uzmanları Derneği tarafından Swiss Otel'de düzenlenen 'Küresel Kriz Ortamında Para ve Maliye Politikalarında Uyum Sorunu' konulu panele katıldı.

Panelin açılışında konuşan Şimşek, küresel krizle birlikte maliye politikaların hemen hemen bütün ülkelerde gevşetildiğini vurgulayarak, bu durumun da 'küresel resesyonu, küresel depresyona dönüştürmeme gayreti' olarak yorumladı. "Bu şokun geçici olduğuna piyasaları ikna edemezsek kalıcı toparlanmadan söz etmemiz zor olur" diyen Bakan Şimşek, "Zor bir dönemden geçiyoruz. Küresel krize bağlı şokları engelleme adına adımlar atıyoruz. Orta vadede perspektifi korumamız gerekiyor. Türkiye mali disiplin anlamında sayısal ve mevzuat düzenlemeleri açısından son dönemlerde büyük adımlar attı. Bunun getirdiği imkanları da kullandık. Bunun dışında ara politikalarına ilişkin adımlar da atıldı" diye konuştu.

Mali disiplinin tekrar yerine oturtulmasının önemine işaret eden Bakan Şimşek, "Borç dinamiklerindeki bu kötüleşmenin sadece bu şoka özgü olduğunu kanıtlamamız lazım. Bütçe açığının sınırlandırılması için adım atmamız gerekiyor, bu adımları atıyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, tüm dünyada yankıları görülen küresel krizin geçtiğimiz Eylül ayından itibaren reel ekonomiyi ağır bir şekilde etkilediğine dikkati çeken Şimşek, "Kriz bu anlamda çok erken geldi ve global anlamda hiç kimsenin tahmin edemeyeceği boyutlara ulaştı" dedi.

Şimşek, dünya ekonomisindeki büyüme trendine 2013 yılına kadar ulaşılamayacağının alçını çizerek, "Krizden güçlü ve hızlı çıkmaktan çok daha yavaş çıkışı öngörmek daha doğru olur. Türkiye'yi bu global krizde avantajlı ve güçlü kılan faktörler var. Öncelikle ülkemizde bankacılık sektörünün yapısının güçlü olması çok önemli. Bankaların kaynaklarını, önümüzdeki dönemlerde ihtiyaca göre reel ekonomiye daha çok açacaklarına inanıyorum. Bununla birlikte bizim gelir idaresini daha da güçlendirmemiz gerekiyor ve bu başladı" değerlendirmesinde bulundu.

Vergi kaçakçılarına para cezası yerine 'hapis' cezası getirilmesini öngören yasal düzenleme hazırlığı içinde olduklarını anlatan Bakan Şimşek, "Yasa mecliste kabul edilirse, bundan sonra vergi kaçakçılığı yapanlar çok daha ciddi yaptırımlar, hatta hapis cezaları ile karşı karşıya olacaklar. Ben vergi kaçakçılığını kamu düzenine yönelik işlenmiş bir suç olarak görüyorum. Bununla birlikte çapraz denetimlere başlayacağız, gelir-gider durumuna ağırlık vereceğiz" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 17:51:33
Güncelleme :29 Mayıs 2009 Cuma 17:54:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?