5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

'Vinçli otel' tehlike saçıyor

Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan 35 katlı bin otelin tepesinde unutulan vinç tehlike saçıyor.

Çankaya Köşkü gibi önemli devlet binalarına hakim konumu nedeniyle, yapımı çok tartışılan binanın tepesinde unutulan vinç, çevrede yaşayan esnaf ve vatandaşları endişelendirmeye başladı. Yıllardır binanın tepesinde bulunan vincin, kötü hava şartlarından etkilendiğini ve çürümeye terk edildiğini belirten çevre sakinleri, düşecek ufacık bir parçadan dolayı tedirgin olduklarını ifade ettiler.

"VİNÇTEN DÜŞEN UFACIK BİR CIVATA ÖLÜME NEDEN OLABİLİR"

35 katlı, 263 odalı ve 19 bin metrekarelik bir alanda kurulan alışveriş, konferans ve spor merkezi ile bütünleşecek olan otelin 14 yıl süren inşaatı için 105 milyon dolar harcandı. Uzun süredir otel çatısında duran vincin durumuna ilişkin bir açıklama yapan TMMOB Mimarlar Odası Sekreter Üye Bülent Batuman, vinçten düşen ufacık bir cıvatanın bile insan ölümüne yol açabileceğini uyarısında bulunarak, şunları kaydetti:

"Her şeyden önce zaten kentin siluetine çok baskın bir şekilde katılan bir yapı. Çok yüksek bir yapıdan söz ediyoruz. Onun tepesinde de bir vinç var. Bu tabii kentlerimizde yada başka kentlerde alışık olmadığımız bir görüntü. O vincin orada olması yanlış. Yapı üretim süreci, inşaat sürecinde kurulan bir vinç. Ama belli ki plansız, programsız davranılmış. Bu yüzden sökemediler. Varlığını orada sürdürüyor bu vinç. Çok tehlikeli bir durum. Zaten bir şantiye alanının da bir takım güvenlik önlemleriyle var
olması gerekir. Bina, şu anda şantiye niteliğini sürdürüyor ve bu anlamda da bir tehlike oluşturuyor."

GEREKİRSE YENİ BİR VİNÇ KURULSUN

Konunun gündemlerinde olduğunu ve takip ettiklerini bildiren Batuman, "Konuyu araştırdık. Öğrendik ki, mal sahibi ile müteahhit arasında anlaşmazlık var. Bu anlaşmazlık yargı ortamına taşınmış. Ancak burada ciddi bir tehlike yaratıyor ve sürdürüyor. Onun için bunun aralarındaki uzlaşmazlık ne olursa olsun, bir an önce çözülmesi gerekiyor" dedi.

Batuman, sorunun çözümüne ilişkin, konunun muhatabı olan idari merci olarak Çankaya Belediyesi'ne başvurduklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Çankaya Belediyesi'nden o dönemde aldığımız yanıt; 'Bu hukuki sürecin devam ediyor oluşundan ötürü müdahale edemedikleri' şeklindeydi. Yani bir anlamda bu hukuki sürecin tamamlanmasının ertesine ötelenmiş durumda. Ama orada küçücük bir şey olsa, küçücük bir somun bile düşse, bir insana denk gelirse onu öldürmeye yeter. Çünkü çok yüksek bir yer. Burada sorumluluk doğrudan bu inşaatın sahiplerinde, mal sahibi ve müteahhit. Müteahhit özellikle inşaatı yapıyor olduğu için bunun sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyor. Yani sizin uzlaşmazlığınız ne olursa olsun, orada halk sağlığı için sıkıntılı bir şey yaratıyorsunuz, sorumluluk sizde, çözmeniz gerekiyor. Gerekirse yerine bir vinç kurup onun oradan sökülmesi, eğer bu kadar plansız yapılmışsa, içine girmediğimiz için bilmiyoruz, bu kadar plansız yapılıp, betonarme döşemelerinde vincin sökümünü engelleyecek kadar inşa edilmesi söz konusuysa, bunlarında bir şekilde belli alanların kırılması ve bir şekilde o vincin indirilmesi gerekiyor."

VATANDAŞLAR TEDİRGİN

Çevre sakinleri de vincin tehlike saçtığını dile getirerek, tedirgin olduklarını belirttiler. Otel çevresinde büfe işletmeciliği yapan Musa Akyıldız, 15 yıldır burada bulunduğunu ifade ederek, "Ben kendimi bildim bileli bu vinç burada bulunuyor. 15 yıldır buradayım. Zamanla yukarıdaki vinçte paslanmalar olabilir ve buralardan küçük bir parçanın düşmesi çok tehlikeli bir durum doğurabilir. Umarım çok kısa süre içerisinde bu kötü durum ortadan kalkar" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2011 Cumartesi 16:22:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?