5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Vize parası mahkemeye

Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, AB'nin aday ülkelere farklı, Türkiye'ye farklı vize parası uygulanması nedeni ile yaşanan sıkıntıları gidermek için konuyu hukuki boyuta taşıyacaklarını bildirdi.

Çağlayan, ASO'nun aylık oda meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, ekonomideki gelişmeler ve kamuoyunda yankı bulan olaylar hakkında görüşlerini dile getirdi.

Konuşmasına, Papa'nın Türkiye'yi ziyareti ile ilgili düşüncelerini aktararak başlayan Çağlayan, Papa'nın Ankara ziyaretinin olaysız geçmesinden dolayı emeği geçenlere teşekkür etti.

Ekonomideki gelişmelere de değinen Çağlayan, geçen Nisan ayına göre ekonomide şu anda reel faizlerin 14 puanlık bir artış gösterdiğini ve bu rakamın çok yüksek olduğuna işaret ederek, düşürülmesi gerektiğini vurguladı.

Çağlayan, cari açığın aylık ortalama 2.8 milyar dolar civarında olduğunu da ifade ederek, "Bu gidişle cari açık, yıl sonunda, 32 milyar doları aşacak gibi görünüyor" dedi.

Cari açığın Türkiye'yi her türlü iç ve dış gelişmelere karşı korumasız bıraktığını söyleyen Çağlayan, özel sektörün dışarıdan aldığı borç miktarının 70 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

AB ülkelerinin aday ülkeler ile Türkiye'ye farklı vize parası uygulamasını da eleştiren Çağlayan, Türkiye'nin bu uygulamadan zarar gördüğünü kaydetti.

Bu işi önümüzdeki günlerde hukuki alana taşıyacaklarını belirten Çağlayan, bu konudaki gerekli hazırlıkların sürdüğünü anlattı. Çağlayan, "Yapacak bir şeyimiz kalmadı. Kendimizi gidip yakacağız elçilik önünde" dedi.

2007'de, 2006 ve daha önceki yıllarda olduğu gibi kimsenin rehavetle hareket etmemesi gerektiğine dikkat çeken Çağlayan, zira Türkiye'nin elde ettiği kazanımları faizlerde olduğu gibi kaybedebileceğini işaret etti.

Meselelerin eskisinden çok daha büyük bir ciddiyetle ele alınması gerektiği konusunda da uyarıda bulunan Çağlayan, "2007, hepimiz açısından son derece zorlu bir yıl olacak. Temennimiz bazı olumsuz gelişmelerin olmaması ve bunun ekonomiye yansımaması" dedi.

Çağlayan, ekonominin oldukça hassas bir noktaya geldiğini belirterek, bu duruma borsanın dün teknik bir arıza nedeni ile geç açılmasının düşüşle sonuçlanmasını örnek verdi.


aa
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 13:13:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?