4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Yağışlar 3 aylık su ihtiyacını karşılar

Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Sarıgül, Başkentin barajlarında 3 aylık su ihtiyacını karşılayacak kadar su biriktiğini belirterek, "Bundan böyle Ankara'da su kesintisi olmayacak" dedi.


Küresel ısınmanın etkileri ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konusunda kurulan TBMM Meclis Araştırma Komisyonuna bilgi veren ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Sarıgül, bugün itibariyle yağışlardan barajlarda toplam 11.6 milyon metreküp su biriktiğini kaydetti.
Geçen yıl yağışların mevsim normallerinin altında olması nedeniyle yaşanan su kesintileri sonrasında başlatılan çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü belirten Sarıgül, "Gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki Ankara'da su kesintisi olmayacak. Kesikköprü-Kızılırmak Barajından su getirilmesi, yıl sonuna kadar tamamlanmış olacak. Şimdiye kadarki yağışlar da göz önünde bulundurulursa, bundan böyle su kesintisi yaşanmayacak. Şu anda 90 milyon metreküp kullanılabilir aktif su var. Yani 3 aylık su ihtiyacımızı karşılayacak kadar suyumuz var" diye konuştu.


Kesikköprü Barajından getirilen Ankara'ya getirilen hattın normal şartlarda en az 5 yılda tamamlanabileceğini belirten Sarıgül, dünyada en erken 3 yılda tamamlanması mümkün olan bir projenin, 10 ay gibi bir sürede tamamlanmış olacağını söyledi.


Başkentte kaçak ve kayıp su miktarının yüzde 30'un altında olduğunu bildiren Sarıgül, Ankara'nın, bu oranda oranda en iyi seviyede olan 3 il arasında bulunduğunu, şebekeden kaynaklanan kayıpların önlenmesi için 2008'de tüm depolarda izolasyon çalışmasının tamamlanacağını kaydetti.


ASKİ Genel Müdür Danışmanı Nurullah Yeken de Ankara'nın içme suyuna ilişkin Komisyonda sunum yaptı.
Kızılırmak'tan getirilecek suyun numunelerinin incelendiğini bildiren Yeken, bu suyun sağlıklı olduğunu, buna rağmen "Membran Filitrasyon Sistemi" kullanılan arıtma tesisi kurulacağını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2007 Pazar 02:22:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
DENİZ AKMEŞE IP: 88.251.176.xxx Tarih : 9.12.2007 11:12:33

oh be ben ankarada oturmuyorum ama çok sevindim 3 ay su biriktiğine allah devamını getirsin ankara büyüksehir baskanındanda rica ediyorum lütfen suları kesmeyin vatandas mağdur oluyor