3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

'Yaz gülü' operasyonu: 12 gözaltı

Başkent'te para karşılığında lise, üniversite diploması, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi gibi belgeleri yapan bir şebekeye yönelik olarak düzenlenen operasyonda 12 kişi gözaltına alındı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekiplerinin yaptığı çalışmalarda bazı kişilerin 800-2 bin TL para karşılığında gelen talepler doğrultusunda lise, üniversite diploması, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, ikametgah belgesi gibi belgelerin sahtesini yaptıkları, piyasaya sahte para sürdükleri, komisyon komisyon karşılığında piyasaya naylon tabir edilen fatura sattıkları tespit edildi.

Yapılan çalışmalar sonucunda şüphelilerin oluşturdukları suç örgütü ile kendileri ile irtibata geçen kişilere sahte nüfus cüzdanı ve sürücü belgesi, iş başvurularında kullanılmak üzere sahte diploma, sahte ikamet belgesi sattıkları belirlendi. Şebekenin ayrıca, hiç bir hizmet ve mal satımı olmaksızın komisyon karşılığında fatura satarak haksız kazanç elde etmek suretiyle devleti zarara uğrattıkları tespit edildi. Piyasaya sahte çek ve sahte para sürdükleri , değişik illerden getirilen tarihi eserleri de pazarladıkları belirlenen şebekeye yönelik olarak Cumhuriyet Savcısının talimatı doğrultusunda 'Yazgülü' adı altında bir operasyon düzenlendi.

Düzenlenen operasyonda, M.Ü., M.Ö., M.A., F.Ç., Ş.K., K.A., G.R.,A.A., R.E., M.Ö., M.T., T.G. olmak üzere 12 kişi gözaltına alındı. Zanlılardan 6'sı ifadeleri alındıktan sonra salıverildi. Zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, çok sayıda değişik şahıslar adına düzenlenmiş sahte okul diplomaları, sahte noter mühür ve kaşeleri ile onaylanmış diploma fotokopileri, sahte nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, piyasaya sürülmek üzere kalıp halinde kesilmiş sahte çek, değişik kişiler adına düzenlenmiş sahte ikametgah belgeleri, sahte belgelerin yapımında kullanılan bilgisayarlar, renkli tarayıcılar ve yazıcılar, program CD'leri, değişik şirket ve isimlere kesilmiş yaklaşık 5 milyon TL meblağlı tanzim edilmiş fatura yaprakları ele geçirildi. Sorguları tamamlanan 6 zanlı polis sorgularının tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi.

Öte yandan, operasyonun delillendirme çalışmaları sırasında M.D., C.C., ve İ.Y. isimli zanlılar çok sayıda sahte diploma ve sürücü belgesi ile yakalandı. E.T. ve M.G. isimli zanlılar ise piyasaya sürülmek üzere toplam 2 bin 90 TL sahte para yakalanarak gözaltına alındı. Zanlılar çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2009 Cuma 12:45:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?