5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Yurt-Kur 74.Olağan Genel Kurulu

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (Yurt-Kur) 74. olağan Genel Kurulu yapıldı.
 
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in divan başkanı olduğu Genel Kurul'da boş bulunan üyelik için seçim yapılırken, üniversiteleri temsil eden rektör ve hocalar temsilciler sorunlarını dile getirdi.
 
Genel Müdürlük binasında yapılan Genel Kurul'un açılış konuşmasını yapan Yurt-Kur Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, kurumun yaptığı çalışmaları anlattı. 2006-2007 öğretim yılında yeni kayıt olan 65 bin öğrenciye burs, 170 bin öğrenciye öğrenim kredisi ve 200 bin öğrenciye katkı kredisi verilmesinin planlandığını belirten Kazdağlı, bu kapsamda 184 bin 500 öğrencinin burs, 576 bin 119 öğrencinin öğrenim kredisi olmak üzere toplam 760 bin 619 öğrencinin burs veya öğrenim kredisi, 540 bin 869 öğrencinin de katkı kredisi imkanından faydalanacağını söyledi. Kazdağlı, bu öğretim yılında da belgelerini veren öğrencilerden başarılı ve ihtiyaç sahibi olanlara burs, öğrenim kredisi isteyen öğrencilere de katkı kredisi verileceğini belirtti. Öğrencilere ödenmekte olan aylık öğrenim kredisi miktarında düşük enflasyona rağmen yüksek artış yapıldığını kaydeden Kazdağlı, "Buna göre 2002 yılında 45 YTL olan burs ve öğrenim kredisinin aylık miktarı 2006 yılında 130 YTL'ye yükseltilerek yüzde 189'luk artış sağlanmıştır. Yüksek lisans öğrencilerine aylık burs öğrenim kredisi miktarının iki katı 260 YTL, doktora öğrencilere ise üç katı 390 YTL ödeme yapılmaktadır" diye konuştu. Kazdağlı, 2006 yılında 210 milyon YTL burs, 837.8 YTL öğrenim kredisi, 128.5 milyon YTL de katkı kredisi ödemesi yapılacağını bildirdi. Borçlarını zamanında ödemeyen borçluların işyeri adreslerinin Sosyal Güvenlik Kurumları nezdinde elektronik ortamda araştırılıp, borcun tahsili için vergi dairelerine bildirildiğini belirten Kazdağlı, şunları söyledi:
 
"Yapılan bu çalışmalardan sonra tahsilatlarımızda büyük bir artış olmuş, 1962 yılından 2002 yılı sonuna kadar 44 yılda 27.4 milyon YTL tahsilat yapılmış iken son dört yılda 22 Kasım 2006 tarihi itibariyle tahsilat 456 milyon YTL'ye ulaşmıştır. Böylece kredi verme ve geri alma mekanizması işlemeye başlamış, yapılan tahsilatlar yeni öğrencilerin burs, kredi ödemeleri ile yeni yurtların yapımına kaynak oluşturmuştur".
 
Kurumun en önemli ve temel görevlerinden birinin de yüksek öğrenim öğrencilerine barındırma hizmeti vermek olduğunu belirten Kazdağlı, hedeflerinin bu öğretim yılında hizmete açılacak yeni yurtlar ile 205 bin kapasiteyi aşmak olduğunu ifade etti. 2006-2007 öğretim yılında kurum yurtlarına barınmak için başvuran öğrencilerden öğretim yılı başı itibariyle 88 bin 552 öğrencinin yurtlara yerleştirildiğini diğer öğrencilerinde yedeklik sırasına göre yurtlara yerleştirme işlemlerinin devam ettiğini belirten Kazdağlı, yedekteki öğrencilerin sırası gelinceye kadar yurtlarda misafir olarak barındırıldığı hiçbir öğrencinin dışarıda bırakılmadığını ifade etti. Kazdağlı, kurum yurtlarında barınan öğrencilere 2005 yılında 1.50 YTL beslenme yardımı yapılırken bu yıl 1.00 YTL'si kahvaltı 1.50 YTL'si akşam yemeği olmak üzere toplam 2.50 YTL'ye yükseltildiğini söyledi. Yatırım faaliyetlerine de değinen Kazdağlı, 2006 yılı yatırım programında toplam 36 bin 200 yatak kapasiteli 40 adet yurt projesinin yer aldığını belirtti.
 
Kurulda bir konuşma yapan Bakan Çelik, bugün yeryüzündeki en büyük sermayenin insan sermayesi olduğuna dikkat çekerek, bu insan sermayesinin eğitimli olması durumunda herkesin şapka çıkaracağını söyledi. Çelik, "Biz gençleri iyi eğiterek, iyi motive ederek onları sadece Türkiye şartlarına göre değil küreselleşen dünya şartlarına göre eğitirsek ben inanıyorum ki 21. yüzyıl sloganlard kalmayacak Türk çağının özü olacaktır" diye konuştu. Bakanlık bütçesinin 2002 yılından beri bir numaralı bütçe olduğunu belirten Çelik, "Bu şüphesiz yeterli değil. Ekonomide bu bahar rüzgarlarıyla üniversitelere ve eğitime çok daha fazla kaynak aktarılacaktır" diye konuştu. Yurt-Kur'da en büyük değişimin 2002-2006 yılında yaşandığını belirten Çelik, yurtların artık koğuşlarla değil yıldızlı otellerle yarışacak yapıda oılduğunu söyledi. Ranzadan karyola sistemine geçildiğini belirten Çelik, "Dünyanın hiçbiryerinde bu kalitede bu kadar ucuz hizmet verilmemektedir" dedi. Çelik, yemek konusunda da öğrencilere sabah 1.20 YTL akşam 1.80 YTL olmak üzere toplam 3 YTL katkıda bulunacaklarını belirtti. Yurt-Kur'un en büyük otel zinciri olduğunu belirten Çelik, Yurt-Kur'un bunu ticari mantıkla değil sosyal hukuk devleti mantığıyla yaptığını belirtti. Burs borcu olan öğrencilerin icraya verildiği yönündeki haberlere atıfta bulunan Çelik, "Öğrencinin icraya verilmesi sözkonusu bile değil. 1978,1982 yılından kredi borcu olan ve devletin çeşitli kademelerinde çalışan, işadamı olanlar. Onların borçları var. Onlardan alarak yeni gençlerimize burs veriyoruz" diye konuştu.
 
Kurul'da söz alan üniversiteleri temsil eden rektör ve hocalar sorunlarını Bakan Çelik'e iletti.
 
Kurulda, MEB kadrosundan boş olan konjentan için üye seçimi yapıldı. Çelik'in önerdiği tek aday olan Yüksek Öğretim Genel Müdürü Hüseyin Çalık, 75 üyenin 61'inin oyunu alarak üye seçildi.
İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2006 Cumartesi 16:52:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?