1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

Yüzde 25 peşinle öğretmene ev

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) arasında Ankara’da yaptırılacak öğretmen konutlarını temelini attı.

Ankara’nın Sincan İlçesi Yenikent Beldesi’nde inşa edilecek konutların temel atma törenine, Bakan Çelik’in yanı sıra TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, AK Parti İstanbul Milletvekili İrfan Gündüz, İLKSAN Başkanı Mehmet Yurt, TOKİ Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş ve çok sayıda öğretmen katıldı.

Törende bir konuşma yapan Bakan Çelik, İLKSAN’ın Yenikent Beldesi’nde atıl konumda bulunan arazisinin öğretmenlere konut edindirmek için değerlendirildiğini belirtirken, projenin kurum açısından da önemli bir kazanç olduğunu söyledi.

Çelik, " İLKSAN’ın kurulduğu günden beri en büyük sosyal projesi bu olacaktır" dedi. İLKSAN’ın bugüne kadar üyelik yoluyla önemli para toplama işlevini yürüttüğünü ancak bu paraların öğretmenlere geri dönüşümünü tam olarak sağlayamadığını kaydeden Çelik, "Öğretmenlere geri dönüşümde önemli bir projeye de imza atıldı" şeklinde konuştu. Çelik, projenin geçmiş dönemlerde yaşanan bazı olaylar sahip olduğu kötü imajından da kurtaracağına belirtirken, "İlksan’ı kapalı kutu olmaktan çıkaracağız" açıklamasında bulundu.

Çelik, sadece ilköğretim sınıf öğretmenlerine yönelik olarak faaliyet gösteren İLKSAN modelini genişleteceklerini söyledi. "İLKSAN’ı tüm öğretmenlerin dayanışma sandığı haline getirmeye çalışıyoruz" diyen Çelik, bu yönde bir yasa çalışması yürüttüklerini, çalışmanın taslak haline dönüşmesi aşamasında konuyla ilgili tüm kesimlerin görüşlerini alacaklarını kaydetti.

Çelik, öğretmenlere ilişkin Bakanlık olarak gerçekleştirdikleri çalışmaların sadece konut edindirmekle kalmadığını, 1 Nisan 2005 tarihinden itibaren başlayacak kampanyayla diz üstü bilgisayar sahibi de yapacaklarını belirtti. Çelik, öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirmek için de kariyer sistemini getirdiklerini ifade ederken, kariyer sisteminde öngörülen sınavlardan ilkinin bu yılın temmuz ayında yapılacağını da sözlerine ekledi.

KONUT EDİNME ŞARTLARI

TOKİ ile İLKSAN arasında imzalanan protokole göre, konutlar zemin + 3 Katlı 2+1 net alanı 62.37 metrekarelik 828 adet konut ile Z+3 ile Z+6 katlı olmak üzere 3+1 net alanı 99.54 metrekare olmak üzere inşa edilecek.

Toplam 2 bin 788 adet konut 14 ayda teslim edilecek ve konut sahipleri evlerin teslimi süresince de hiçbir aidat ödemeyecek.

Her dairenin satış fiyatı kendi konumuna göre ayrı ayrı belirlenirken katılımcılardan daire başına İLKSAN üyelerinden KDV dahil 500 milyon, diğer katılımcılardan ise 750 milyon gider karşılığı katılım ücreti alınacak. Konutların ilk taksit ödemesi 20 Ocak 2006 yılında başlanacak yani konutların teslim alındığı tarihle birlikte 10 yıl (120 ay) ödemeli olacak. 2005 yılı sonunda teslim edilecek olan konutların ödemesi yüzde 25 peşin 10 vadeli 221-360 YTL arasında aylık taksitler şeklinde ödenecek.

İLKSAN, kampanyaya katılacaklar ile katılımcıların değerlendirmesinde belli başlı kriterler koydu. Öncelik sıralaması oluşturulan kriterlerin başında İLKSAN üyesi olmak gerekiyor. Şehit olan İLKSAN üyelerinin eşleri, Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında çalışan öğretmen ve diğer personel ile üçüncü şahıslar katılabilecek. Türkiye Cumhuriyeti Toplu Konut İdaresi Başkanlığı mevzuatı gereğince kendisi, eşi ve velayetleri altındaki çocukları üzerinde tapuda kayıtlı bağımsız konutları olanlar, daha önce TC Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan konut ve konut kredisi alanlar ile İLKSAN’a ve üçüncü şahıslara borçları nedeni ile haklarında yasal takibata geçilmiş olup, borcunu henüz ödememiş olanlara konut tahsis edilmeyecek.

YÜZDE 25 PEŞİN YATIRILACAK

TOKİ, 14 ayda üyelere teslim etme garantisi verdiği her bir dairede yapacağı işleri yine protokolle hüküm altında aldı. 2+1 odalı net 66,65 metrekarelik dairelerin brüt fiyatı 37-38 milyar ile 3+1 odalı net 99.54 metrekarelik dairelerin fiyatları brüt 56-57 milyar arasında plan ve tercihe göre değişiyor. Ayrıca 2+1’lik dairelerin taksit ödemesi 220-240 milyon, 3+1 odalı dairelerin taksitleri ise 325-362 milyon arasında olacak. Yüzde 25’lik peşinat ödemesi ise 2+1’lerde 9 milyar 713 milyon, 3+17lerde ise 14 milyar 519 milyon562 bin 760 TL olacak.

TOKİ öğretmenlere yapacağı dairelerde yaşam odası ile diğer odaları RİP Halı döşeme kaplamasıyla döşeyecek. Antre, koridor, mutfak, WC ve banyo seramik yer döşeme kaplaması yapılacak. Mutfak dolabının yanı sıra banyo ve WC duvar kaplaması fayans ve asma tavan yapılacak. Duvarlar saten alçı ile plastik boya ile boyanacak. Tavanlar ise alçı yoklama ve plastik badana yapılacak. Pencere ve balkon kapıları PVC doğrama ve ısıcam özeliğinde olacak. Mutfak tezgahı kendinden evveli damlalıklı mermerit ve laminat tezgah olacak. Dairelerin giriş kapıları iki yüzlü kontraplak presli kapıdan oluşurken dairelerin iç kapıları ise ahşap kapı kanadından yapılacak ve mutfak ve salon kapılarına buzlu cam takılacak. Konutların ısıtma sistemi ise panel radyatör, doğal gaz yakıtlı, hermatik tip olabilecek.

ÖDEME KOŞULLARI

İLKSAN, üyelerine hazırladığı kitapçıkta ödeme koşullarına ilişkin bölümde bazı uyarılarda bulunuyor. Dairelerin belirlenen fiyatlarında KDV oranının dahil edilmediği belirtilerek, dairelerin üyeye satışında kamu kuruluşları ve yerel yönetim birimlerini tarafından talep edilebilecek her türlü harç, resim, vergi (KDV dahil) fon, katkı payı ve diğer giderlerin alıcıya ait olduğu kaydedildi. TOKİ ile Konut alıcısı arasında imzalanacak gayrimenkul satış sözleşmesinin binde 7.5 oranında damga vergisine tabi olduğu taksitlerin her yıl Ocak ve Temmuz aylarında geçmiş 6 aylık memur maaş artışları oranında TOKİ tarafından artırılacağı belirtilirken, 10 yıllık taksit ödemelerinde ara ödemelerin olmayacağı ifade edildi. İLKSAN konutların tahsis işlemini bilgisayar ortamında puan durumu ve tercih sırası dikkate alınarak noter huzurunda yapacak. Konut tahsisinde kullanılacak puanlama cetveli şöyle olacak:

"İLKSAN’A üyelik her yıl için 1 puan, memuriyette geçen her yıl için 1 puan, şehit işi için 20 puan, engelli aile bireyi olup, zemin kat tercih edenlere 20 puan, okuyan her çocuk için 5 puan, eşi çalışmayan üyeye 10 puan ve İLKSAN üyesi iken emekli olan kişilere 10 puan üzerinden değerlendirme yapılacak. Puanlara göre sıralamada her konuda eşitlik olması halinde öncelik noter huzurunda yapılacak kur çekimi ile belirlenecek. Talep sahipleri 1’den 54’e kadar konut tercihinde bulunabilecekler. Talep az olduğu takdirde İLKSAN, konutları dilediği şahıslara satmakta serbest."

İHA
Yayın Tarihi : 30 Mart 2005 Çarşamba 16:05:26
Güncelleme :1 Nisan 2005 Cuma 12:12:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?