4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Zehirlenerek ölenin ailesine tazminat

Kombi bacasından sızan gazdan zehirlenerek ölen bir kişinin ailesine yaklaşık 100 bin YTL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verildi. Mahkeme, ölüm olayında EGO Genel Müdürlüğünü yüzde 50, kombi bağlantısını yapan firmayı yüzde 30 ve apartman yönetimini yüzde 20 oranlarında kusurlu buldu.

Kombi bacasından sızan gazdan zehirlenerek ölen Abdullah Baklacıoğlu'nun ailesinin avukatı Aydın Kara'nın, Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde kombi tesisatını yapan firma, EGO Genel Müdürlüğü, apartman yönetimi ve ev sahibi aleyhine açtığı maddi ve manevi tazminat davası sonuçlandı.

Aydın, dava dilekçesinde, eve kombi tesisatını döşeyen firmanın, kombiyi EGO Doğalgaz İç Tesisat Yönetmeliği ve Dönüşüm Şartnamesi ile standartlara aykırı olarak apartman bacasına bağladığını iddia ederek, firmanın, müvekkili Baklacıoğlu'nun ölümünde kusurlu olduğunu ileri sürdü.

Dilekçede, EGO Genel Müdürlüğü'nün de kombinin montajının doğru yapılıp yapılmadığının kontrolünü standartlara uygun yapmaması ve projeyi onaylaması nedeniyle kusuru bulunduğu savunuldu. Kombiye takılması gereken sensörün olup olmadığını kontrol etmeyen EGO'nun, aynı zamanda apartman bacalarının temizliği ve yıllık bakımının yapılıp yapılmadığını denetlemediği için de kusurlu olduğu iddia edildi.

Dava sürecinde düzenlenen bilirkişi raporuna göre, EGO Genel Müdürlüğü, baca sensörünü proje onayında zorunlu kabul etmediği, baca temizlik kontrolünü yapmadığı, baca testini usulüne uygun teknik şekilde gerçekleştirmediği, tesisat kontrolünü yaparken tesisatı ilk yapan kişinin yetkili olup olmadığına dikkat etmediği ve titiz davranmadığı gerekçesiyle yüzde 50 oranında kusurlu bulundu.

Bilirkişi raporunda, eve kombi bağlantısı gerçekleştiren firmanın yüzde 30, apartman yönetiminin de yüzde 20 oranlarında kusurlu olduğu belirtilerek, ölen Abdullah Baklacıoğlu'nun eşi Kadriye Baklacıoğlu'nun 43 bin 767 YTL, iki çocuğunun toplam 22 bin 245 YTL, babası Ömer Baklacıoğlu'nun 10 bin 312 YTL ve annesi Melahat Baklacıoğlu'nun da 9 bin 969 YTL maddi destekten yoksun kaldığı kaydedildi.

Raporda, ev sahibinin ise olayda herhangi bir kusurunun bulunmadığı belirtildi. Bilirkişi raporu doğrultusunda kararını veren Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Bülent Erensevi, EGO, kombi bağlantısını gerçekleştiren firma ve apartman yönetiminin kusurları oranında, davacı Baklacıoğlu ailesi bireylerine yoksun kaldıkları maddi destek oranlarında maddi tazminat ödemelerine karar verdi.

Hakim Erensevi, kusurlu bulunanların ayrıca aile bireylerine toplam 10 bin YTL manevi tazminat ödemesine hükmetti.

AA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2007 Salı 12:04:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?