3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Zehirlenme vakaları kayda alınıyor

Sağlık Bakanlığı, özellikle yaz aylarında genellikle gıda ürünlerine dayalı artan zehirlenme vakalarını kayıt altına alıyor.

 Bakanlık, tüm kamu, özel, üniversite ve askeri hastanelere gelen zehirlenme vakalarını 'Zehirlenme Vaka Bildirim Formu'na işleyecek ve böylece Türkiye'nin zehirlenme istatistikleri hazırlanacak.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, 81 il sağlık müdürlüğüne gönderdiği genelgede, zehirlenmelerle ilgili istatistiki bilgilerin Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Zehir Araştırmaları Müdürlüğü'nün dağıttığı antidotlara istinaden tutulan kayıtlarla elde edildiğini belirtti.

18/C Gıda Zehirlenmeleri Formu'nun 2007 yılında uygulamadan kaldırıldığını hatırlatan Müsteşar Tosun, zehirlenmelerle ilgili istatistiklerin toplanmasında zehirlenme 'Vaka Bildirim Formu'nun düzenlenmesi ihtiyacının doğduğunu vurguladı.

Müsteşar Tosun, Zehirlenme Vaka Bildirim Formu'nun her zehirlenme vakası için düzenlendiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Formun doldurulması ve bildirimi tüm sağlık kurum ve kuruluşları (sağlık ocakları, aile hekimleri, sağlık grup başkanlıkları, toplum sağılığı merkezleri, ilçe hastaneleri, devlet hastaneleri, eğitim araştırma hastaneleri, özel dal hastaneleri, üniversite hastaneleri ile her türlü özel sağlık kuruluşları) tarafından İl Sağlık Müdürlüğü'ne 24 saat içinde (faks, kurye, elektronik ortam vb. ile) telefon teyidi alınarak yapılır. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından olabilirliği göz önünde bulundurularak bildirimi yapılan vakanın haricinde vaka olup olmadığı araştırılır. Gerekli durumlarda bir sağlık müdür yardımcısının başkanlığında ilgili şube müdürlükleri ile koordineli olarak epidemiyolojik araştırma yapılır. Sonrasında oluşturulan rapor genel müdürlüğümüze gönderilir. Zehirlenme Vaka Bildirim Forumları, İl Sağlık Müdürlüğü'nde toplanır. Sağlık Müdürlüğü bildirimi yapılan zehirlenme vakasının son durumunu izler. Bilgi İşlem ve İstatistik Şube Müdürlüğü tarafından formun Temel Sağlık İstatistikleri Modülü'ne (TSİM) girişi aynı gün yapılır. Zehirlenme vakaları ile ilgili iş ve işlemlerin genel olarak bir hafta sürebileceği öngörüldüğünden vaka kayıtları üzerinde bu süre sonrasında değişiklik yapılamayacaktır. Vaka bildiriminin TSİM'e kaydından sonra vakanın takibi sırasında, ölüm olayı olduğunun belirlenmesi durumunda vakanın kaydı bulunarak ilgili bölüme ölüm, tarih ve saati kaydedilir. Bu durumda ölüm kaydının düzeltilmesi ise yapılan değişikliğe dair bir istisnadır. Uygulama 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren geçerli olup, geriye dönük zehirlenme vakalarının tespiti için 'Zehirlenme Vaka Bildirim Formu' sağlık kuruluşlarından istenilerek 31 Mayıs 2009 tarihine kadar veri giriş işlemi tamamlanmış olacaktır."
 

İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 10:13:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?