3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Zeki Sezer gözyaşlarıyla veda etti

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, 4.5 yıldır sürdürdüğü genel başkanlık görevinden istifasını gözyaşları içinde açıkladı.

 "DSP Genel Başkanlığı'ndan istifa ediyorum, istifa dilekçesini bugün parti genel sekreterine vereceğim" diyen Sezer, oldukça duygusal bir konuşma yaptı. Sezer, istifasını açıkladıktan hemen sonra da yerel seçimlerde CHP'ye destek verdikleri gerekçesiyle tedbirli olarak parti disiplin kuruluna sevkedilen 5 milletvekili hakkındaki tedbir kararının kaldırılmasını istedi.

DSP'nin hesap bilançosunu da ay ay açıklayan DSP lideri, 76 trilyon lirayla devraldıkları parti kasasında şu anda 29 trilyon lira olduğunu bildirdi.
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, istifa kararını 2 gün sürecek olan İl Başkanları ve Parti Meclisi toplantısından önce yaptığı duygusal bir konuşmayla kamuoyuna resmen açıkladı. Büyük Anadolu Otel'de gerçekleştirilen toplantıya partililerin sevgi gösterileri eşliğinde gelen DSP lideri Zeki Sezer, oldukça duygusal bir konuşma yaptı.

'YENİ AÇILIM ŞART'

Yaklaşık 4.5 yıldır DSP Genel Başkanlığı'nı yürütmenin onurunu ve gururunu yaşadığını belirten Sezer, 29 Mart seçimlerinden sonra muhasebe yapma, eksikleri görme ve değerlendirmede bulunmak üzere toplantı yaptıklarını kaydetti.

Yerel seçimlerde DSP'nin belediye sayısını, oy oranını arttırdığını ancak yine de istedikleri sonucu alamadıklarını ifade eden Sezer, "O nedenle kendimizi başarılı saymamız mümkün değil. Ama hemen şunu söylemeliyim sizlerle birlikte yoğun, özverili bir çalışma sürecini yaşadık.Gerçekten sizlere, tüm demokratik solculara şükran borçluyum. Ama bir başka gerçek var. Türkiye'nin birliğinin, bütünlüğünün de, huzurunun, barışının, refahının da, sosyal adaletinin, adaletinin de, demokratik, laik, hukukun üstünlüğüne dayalı cumhuriyetimizin güvencesi de DSP'dir. DSP'ye büyük ihtiyaç var. DSP'ye ve Demokratik Sol programa ülkenin ve toplumun büyük gereksinmesi var. Bu toplantımızda ve bundan sonra yeni bir açılımı, dinamizmi, gelişmeyi, siyasette yitirilmiş olan güvenin kazanılmasını da
sağlayacak şekilde hayata geçirmemiz lazım. Bu noktada örgütümüze, DSP'ye çok güveniyorum" şeklinde konuştu.

"AK Parti-CHP kutuplaşmasında Türkiye çözümsüzlüğe itiliyor" diyen Sezer, bunu aşmanın herkesin görevi olduğunu söyledi. Bunu aşacak olan partinin de DSP olduğunu savunan Sezer, "Onun için yeni bir açılıma, dinamizme, gelişmeye, heyecana ihtiyaç var. İnanıyorum ki sizlerde o heyecan var. O heyecanı ileriye taşıyacak yeni bir altyapıyı oluşturmak gerekir. DSP olmazsa olmaz. Kimileri DSP'yi başka yerlere taşımaya çalışsalar da olmaz olmaz. DSP, Türkiye'nin, barışın, geleceğin güvencesidir. Sorunların çözümüdür. DSP, tümüyle bu ülkenin, toplumun kurtuluşudur. Bugünden itibariyle daha yoğun bir çalışmayı gerçekleştireceğimize inanıyorum" dedi.

'İSTİFA EDİYORUM AMA DEMOKRATİK SOLCU ÖLECEĞİM'

Sezer, istifa kararını şu sözlerle duyurdu: "Benim öteden beri söylediğim, inandığım ilkeler var. Başarılı olmayanların bulundukları kurumun da, ülkenin de önünü tıkamaması gerektiğine inandığımı söylüyordum. İnançlarıyla yaşayan birisi olarak bugün DSP Genel Başkanlığı'ndan istifa ediyorum. Daha önce de söyledim. Demokratik solcu öleceğim. İliklerine kadar demokratik sol felsefeyi benimsemiş, bu ülkeyi, toplumu seven bir kişi olarak demokratik solcu öleceğim. Sizden bir ricam var. Bugün ve yarın yapılacak toplantıların benim istifa kararım çerçevesinde geçmemesini diliyorum. İçtenlikle diliyorum. Yeni bir dinamizme ihtiyacımız var. Parti içi demokrasinin geliştirilip, toplumun siyasette gerektiği gibi önünün açılması için de ve yeni açılımları ortaya koyabilmenin gereği de budur. Bunu bugün tartışmak son derece de önemli. İstifa dilekçemi bugün genel sekretere vereceğim. Çok uzun olmayacak. Bu konuşmayı o dilekçenin eki olarak algılayın. Büyük onur yaşadım. Topluma, ülkesine hizmetten başka bir
şey düşünmeyen, bu hizmeti düşünen kişilerden oluşan DSP'lilerle, DSP örgütleriyle birlikte olmak, 4.5 yıl birlikte çalışmak ayrı bir gurur ve onur kaynağı. Ecevit'in Demokratik Sol'unda bir görev yapmış kişi sıfatıyla bu onuru taşıyacağım."

Yeni bir açılımın şart olduğunun altını çizen DSP lideri Sezer, DSP'nin öteden beri toplumun değerlerine yakın, laikliği, inançlara saygı ile birlikte değerlendiren ama aynı zamanda solun evrensel değerlerine bağlı, özgürlük, insan haklarına saygı gibi evrensel değerlere bağlı yerli bir sol parti olduğunu söyledi. "Şimdi sol olma zamanı, demokrat olma zamanı, demokratik sol olma zamanı" diyen Sezer, şöyle konuştu:

"Son zamanda bu ulusalcılık konusu biraz başka yerlere çekiliyor. Ulusalcılıktan vazgeçecek değiliz. Ama ulusalcılığı bir ırkçılık gibi, kafatasçılık gibi algılamayacağız. Zaten hiçbir demokratik solcu öyle düşünmez. DSP, ortanın solu hareketiyle başlayan süreçten itibaren cumhuriyete karşı tehditlere karşı dimdik ayakta durmuş ama her türlü darbeye karşı da durmuş bir partidir. Onun için son zamanlarda ulusalcılık adına kimi kesimlerin yaptıklarıyla DSP'nin felsefesinin, duruşunun örtüşmesi mümkün değildir. Bülent Ecevit darbelere karşı hep direnmişti. O gün gerçek CHP kapatılırken, Ecevit'i mücadelede yalnız bırakanlar, şimdi başka arayışlar peşinde. O arada bazıları da DSP'yi de oraya yönlendirme çabası peşinde. Buna herhalde geçit vermeyeceksiniz. 12 Eylül'den sonra partiler kapatıldıktan soinra 'Ülkeyi yönetenlerin icazetiyle bir sol parti kurulamaz'. Generallerin icazetiyle parti kurulamaz, sol parti kahvelerden, tarlalardan kurulacak' diyen Ecevit, o dönemde DSP'yi, Atatürk'ün İnönü'nün
gerçek CHP'sinin yerine kurdu. DSP, Atatürk'ün yolunda, Ecevit'in ışığında demokratik solda hizmetlerine devam edecek."

AB sürecinin gerçekçi bir zeminde devam ettirilmesi gerektiğine işaret eden DSP lideri, yüzde 10 seçim barajının düşürülmesini istedi. Sezer, Güneydoğu sorununa ilişkin de, "Doğu ve Güneydoğu illerini de çok gezdim. Hiç kimsenin ayrılık filan isteği yok. Biz üzerimize düşen görevi yapmalıyız arkadaşlar" değerlendirmesini yaptı.

SEZER'DEN '5 VEKİL' SÜRPRİZİ

Konuşmasında demokratikleşmeyle ilgili bazı önerilerde bulunacağını da açıklayan Sezer, yerel seçimlerde CHP'ye destek verdikleri gerekçesiyle tedbirli olarak parti disiplin kuruluna sevkedilen 5 milletvekili hakkındaki tedbir kararının kaldırılmasını istedi. Sezer, "Bazı arkadaşlarımla ilgili disiplin süreci yaşanıyor. Tabii ki kurullar çalışıyor. Bu konuda fazla yorum yapmak doğru olmaz ama madem bir kurultay sürecine girdik. Bu kurultay sürecinde yanlış anlamalara da meydan vermemek için parti meclisimizin o süreçte tedbir kararlarını kaldırmasını öneriyorum. Kurultayda, örgütümüz doğru olanı yapacaktır" dedi.

'KASADA 29 TRİLYON VAR'

Sezer, parti kasasını boşalttığı yönündeki iddialara da cevap verdi. Partinin hesap bilançosunu ay ay açıklayan Sezer, 76 trilyon lira devraldığı parti kasasında şu anda 29 trilyon lira bulunduğunu söyledi. Sezer, partinin hesaplarını şöyle açıkladı:

"En çok para konuşuluyor. Birileri özellikle bizi de oraya çekmek istiyor. DSP'nin ağırlığı kaybolur diye düşünüyorlar. DSP'nin ağırlığı hiç kaybolmaz arkadaşlar. 2004 Temmuz'u sonunda genel başkan oldum. 7 aylık sürede devraldığımız para 76 trilyon küsürdür. 7 ayda 15.3 trilyon harcama yapılmıştır. İlk dönemdi seçim, miting, organizasyon yoktu. Daha sonraki 18 aylık sürede 87.5 trilyon kasada varmış, 48.4 trilyon harcama yapılmış. 18 ayda ama yine o dönemde imzalanan sözleşmeler gereği hemen 13 Haziran 2007'nin arkasından 11 trilyon liralık ödeme yapılmış. 13 Haziran 2007-24 Kasım 2008, 17 aylık bir süre. 59 trilyon para kasada varmış başlangıcında. 17. 6 trilyonluk harcama yapılmış. Bir önceki dönemin 11 trilyonluk harcaması da bunun içinde. Daha sonra 24 Kasım-31 Mart 2009 3 aylık dönem. 42.9 trilyon kasada varken. 13.5 trilyon harcama. Bunun yaklaşık 10 trilyonu seçim harcaması. 8 trilyonu da örgütlere seçim yardımı olarak gitmiş. Devredilen seçim stoku 2 trilyon. 29 küsur trilyon şu anda kasada
paramız var. Örgütlerimizin kiralarını da baştan beri ödüyoruz. Burada örgütlerimizin başları var. Telefon giderlerini, benzin giderlerini, elektrik, su giderlerini ödüyoruz. Başka partilerde nasıl ödeniyor ama.. bütün harcamalarda bu da var. Son zamanlarda bu para konusunu çok konuşanlara verilecek çok cevap var ama çok üzücü buluyorum. 2002-2004 yılları arasında kim bilir ne kadar harcanmış. Bu kadarını sorayım."

2 gün sürecek toplantıların istifa kararının etrafında geçmemesini dileyen Sezer, konuşmasını "Genel başkanlıktan ayrılıyorum ama demokratik solcu öleceğim. Hakkınızı helal edin. Hepinize basoişarılar diliyorum" sözleriyle tamamladı.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2009 Cumartesi 18:00:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?