5
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

TÜBİTAK'tan patent atağı

Türkiye menşeli ulusal ve uluslararası patent başvurularının yapılmasını teşvik etmek ve başvuru sayısını artırmak amacıyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) arasında "Patent Teşvik İşbirliği Protokolü" imzalandı. 

TÜBİTAK ve TPE tarafından geliştirilen Patent Teşvik Sistemi ile Türkiye'de daha önce uygulanmayan yeni bir teşvik sistemi geliştirildi. Bu sistemle mevcut sistemlerden farklı olarak, tescil koşuluna bağlı olmaksızın, ulusal, uluslararası ve üçlü (triadic) patent başvurularının, hibe ve geri ödemeli şekilde, iki farklı sistemde desteklenmesi sağlanacak. Yine diğer sistemlerde fikri haklar sisteminin önemli bir ayağını oluşturan patent vekilleri göz ardı edilmişken, yeni geliştirilen bu sistemde, vekillik harcamaları da desteklenerek vekiller sürece dahil edilecek.
Ulusal patent başvurularını kapsayan ve hibe şeklinde destek sağlayan birinci sistemde süreç, TPE'ye başvuru yapılması ve TPE tarafından başvuru sahibine gönderilen; başvurunun şekli yönünden gerekli şartların sağlandığını gösterir belgenin TÜBİTAK'a sunulmasıyla başlıyor. Bu kapsamda yapılan her bir başvuru için patent başvuru ücreti dışında kalan ve 3 bin YTL'yi aşmayan tüm tescil giderleri TÜBİTAK tarafından TPE hesabına yatırılacak paradan karşılanacak. Bu sistemin devamı olarak TPE'nin kabul ofisi olduğu uluslararası ya da bölgesel başvurulara gidilmek istenmesi veya doğrudan uluslararası ya da bölgesel başvuru yapılması halinde, yine 3 bin YTL tutarındaki bir meblağ, hibe şeklinde geri ödemesiz olarak verilecek ve bu bedeller desteğin kabulü halinde başvuru sahibinin hesabına aktarılacak. Destek kapsamına alınan ulusal veya uluslararası patent başvurularının vekil aracılığıyla yapılması halinde, her bir başvuru için 450 YTL'lik bedel vekil harcamaları için karşılıksız olarak verilecek. 

Geri ödemeli olarak geliştirilen ikinci sistemde ise büyük harcamalar gerektiren uluslararası başvuruların desteklenmesi amaçlanıyor. Bu sistemde, patent başvurusunun patentlenebilirlik kriterlerine ilişkin olarak başvuru sahibine gönderilen araştırma-inceleme raporuyla birlikte yapılacak destek talebi üzerine, TPE ve TÜBİTAK yetkililerinin oluşturduğu jüri, talep edilen destek miktarını göz önünde bulundurarak, destek talepleri üzerinde bir karar verecek. Desteklenmesine karar verilen patent başvurusunun Avrupa Patent Ofisi'nde, Avrupa Patent Sözleşmesi'ne üye ülkelerden 5'inde ve bunlara ek olarak, Amerika ve Japonya da dahil olmak üzere Patent İşbirliği Anlaşması'na üye 5 ülkede olmak üzere, toplam 10 ülkede tescil edilmesi halinde sağlanan destekler hibeye dönüştürülecek.
İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2006 Cumartesi 10:45:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?