5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

"Servisleri hırsızlar kullanıyordu"

Ankara Şehirlerarası Otobüs İşletmeleri Acenteleri Derneği (AŞOİAD) Başkanı Mehmet Çelik, Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmeleri'nde (AŞTİ) hizmet veren servis araçlarını, yüksek maliyetleri nedeniyle, kendilerinin kaldırdıklarını bildirdi. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi şirketi olan BUGSAŞ'a bağlı AŞTİ'deki otobüs sahiplerinin bir araya gelmesiyle kurulan AŞOİAD'in Başkanı Mehmet Çelik, servis araçlarının kaldırılmasıyla ilgili olarak, "Eğer bu konuyla ilgili bir sorumlu varsa, o da biziz. Belediyeyle bir alakası yok" dedi. Otobüs ve firma sahipleri olarak çok fazla giderleri olduğunu belirten Çelik, AŞTİ'ye gelen yolcuların gidecekleri yerlere ulaşımlarını sağlayan servis araçlarının kendilerine çok fazla yük olduğunu savunarak, şunları kaydetti: 

"Servis araçlarını çalıştırdığımız zamanlarda tüm Ankara'yı dolaştırdığımız için çok fazla masrafımız oluyordu. Tüm otobüsçülerle toplantı yaptık. 'Bunları kaldıralım' dediler ve imza topladılar. Biz de bunları, belgeleriyle birlikte UKOME'ye verdik. Buradan da bizim talebimiz doğrultusunda karar çıktı. Bu karara da Tüketici Dernekleri itiraz ederek, Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu ve yürütmeyi durdurdu. Bu bizim bir hizmetimiz. Bizim müşteriden aldığımız para, mazota, şoföre ve otobüslerde verdiğimiz hizmete yetmiyor." 

Çelik, geceleri Ankara'ya gelen yolcuların ulaşımla ilgili sorun yaşamamaları için, servis araçlarının kaldırıldığı ilk günden bu yana dernek adına aldıkları 60'ar kişilik, 6 adet aracın çalıştırıldığını açıklayarak, "Şu anda saat 24.00'dan sabah 06:00'a kadar servis çalıştırıyoruz. Hatta bu çalışma saati, sabah 09:00'ları bile buluyor. Ankara'nın, merkez konumundaki her yerine ve tüm firma yolcularına yarım saatte bir araçlarımız hizmet veriyor. Bir aracımız da sadece Kızılay Kumrular Sokak'a çalışıyor" dedi. Uygulamadan önce Ankara'da 730 tane servis araçının bulunduğunu ve bunların da her yönüyle hem otobüs sahiplerine hem de Başkent'e zarar verdiğini iddia eden Çelik, "AŞTİ'de meydana gelen yüzde 70'lik suç oranını yüzde 7'ye düşürdük. Çünkü servisler ücretsiz diye mahallelerinden buraya gelen hırsızlar, buradan da ne bulursa alıp, aynı servisle geri gidiyordu. Bunu da engelledik" şeklinde konuştu. 

Eskiden servis araçlarının denetimsiz bir şekilde, güzergahları belli olmadan çalıştığını ifade eden Çelik, yeni araçlarının hepsinin güzergah belgeli olduğunu da kaydetti. 

BUGSAŞ Genel Müdürü Ruhi Kurnaz da, "İdare Mahkemesi'nin 'Yürütmeyi Durdurma Kararı' sonrası bütün firmalara yazı yazdık ve 'Herkes servislerini yapabilir' dedik. Bunun üzerine hiçbir firma ve AŞOİAD üyesi servise işine yaklaşmadılar" açıklamasında bulundu. 

Birçok firma ve otobüs sahibinin yolcuları yanılttığını ve sorumlu olarak Büyükşehir Belediyesi'ni göstermeye çalıştığını hatırlatan Kurnaz, "Biz de buna karşılık, bütün kapılara 'Büyükşehir Belediyesi'nin hiçbir suçu yoktur. Otobüsçüler Derneği'nin isteği doğrultusunda servisler kaldırılmıştır' diye yazılar astık" dedi. 

Ankara dışında birçok şehirde servis uygulamasının kalktığını söyleyen firma yöneticileri ve otobüs sahipleri de Büyükşehir Belediyesi'nden herhangi bir uyarı almadıklarını belirterek, servislerin kalkmasının kendi istekleri olduğunu ifade etti. Kent Turizm'in sahibi Ethem Ateş, "Yaptığımız masrafların altından kalkamıyorduk. Servislerle birlikte çok fazla masrafımız oluyordu. Derneğimizle görüştük ve servislerin kaldırılmasını talep ettik. Bizim isteğimizdi ve koymak da istemiyoruz" diye konuştu. 

Köseoğlu Turizm'in sahibi Zeki Özcan da, "Şu anda da servis çalıştırmıyoruz ve çalıştırmak da istemiyoruz" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2006 Perşembe 12:28:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?