5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Ankara'da su tasarrufu

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'ya içme suyu sağlayan barajlardaki su rezervinin her geçen gün azalarak, son yılların en düşük seviyesinde olduğununa dikkat çekerek, başkentlileri tasarruflu su kullanmaya çağırdı. 

Gökçek yaptığı yazılı açıklamada, su tüketimin ve kuraklığın böyle devam ettiği sürece su kısıntılarına gitmek zorunda kalacaklarını belirtti.
Gökçek, Ankara'nın çoğalan nüfusunun içme ve kullanma suyuna olan ihtiyacının sürekli artmasına neden olduğunu kaydederek, kurak geçen mevsimlerin, tek beslenme kaynağı yağışlar olan barajları olumsuz etkilediğini ve özellikle bu yıl barajlardaki su miktarının geçen yıldan yüzde 40 daha azalarak alarm verir noktaya geldiğini bildirdi. 

Ankara’ya su sağlayan barajlardaki kullanılabilir su rezervinin bugün itibariyle 323 milyon metreküp olduğunu belirten Gökçek, geçen yılın bu oranın 507 milyon metreküp seviyesinde bulunduğunu hatırlattı. 

“SUYU DİKKATLİ KULLANALIM” 

Gökçek, Başkent’te kış aylarında günde ortalama 800-900 bin metreküp, yaz aylarında ise 1 milyon-1 milyon 200 bin metreküpün üstünde su tüketildiğini belirtti. Gökçek, herkesin suyunu kullanırken, musluklarından akan suyu hiç tükenmeyecekmiş gibi değil, su kaynaklarının her an azalacağını göz önünde bulundurarak davranması gerektiğini belirterek şöyle devam etti: 

“Ankara’da çok ciddi anlamda su sıkıntısı tehlikesi var. Bugünkü yoğunlukta kullanıldığı taktirde 7,5- 8 aylık suyumuz kaldı. Vatandaşlarımızdan istirhamımız suları özenli ve boşa akıtmadan kullansınlar. Bu kuraklık sürdüğü taktirde 3 ay sonra mecburi olarak su kısıntılarına gitmek zorunda kalacağız.” 

BARAJLARDA NEDEN SU YOK ? 

Bu sene Trakya, İstanbul, Bolu ve Karadeniz Bölgesi’ne yoğun yağışlar düştüğünü anlatan Gökçek, bu yağışların zaman zaman sel felaketlerine neden olduğunu, ancak İç Anadolu Bölgesine ve özellikle Ankara’ya su sağlayan barajların bulunduğu Çamlıdere, Kızılcahamam havzalarının çok az yağış aldığını kaydetti. Gökçek, “Ayrıca kışın yağan kar da uzun süre dağlarda kaldı ve yavaş yavaş eriyerek toprağa karıştı. Oysa barajların yeterli suya kavuşabilmesi için kar yağışının ani bir yağmur ile birleşerek suya dönüşmesi ve barajlara akması gerekiyor”dedi. 

YENİ BARAJLAR 

Çubuk yakınlarında yapımı süren Kavşakkaya Barajı’nın su tutmaya başladığını, bu barajdan Ankara’ya su getirecek isale hattının yapımının da tamamlandığı belirten Gökçek, bu barajın ekim ayından itibaren devreye gireceğini kaydetti. Gökçek, “Kavşakkaya Barajı’nın yanı sıra önümüzdeki yıl sonundan itibaren de 150 milyon metreküplük yeni bir barajın yapımına başlayacağız. O barajın yapımı da minimum 3 sene sürecek” dedi.


ANKA
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2006 Çarşamba 11:37:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erdal geyikçi-köçek IP: 81.215.7.xxx Tarih : 17.08.2006 18:18:39
DAMLAYA DAMLAYA GÖL OLUR.ata sözüyle başlayalım.öncelikle vurdum duymazlığı bırakalım.her nerede olursa olsun su vs vs gibi günlük yaşantımıza ışık sacan suyu tasarruflu kullan mamız lazım arkadaşlar.ülkemizin kaynakları yok olursa su başta ne yapacağız ozaman.iş işten geçmeden ülkemize sahip çıkalım.suyuda tasarruflu kullanalım.belediye başkanımız.ankaranın sorunlarını halkıyla paylaşmak zorunda beraber caresine bakacaksınız.başkanınıza yardımcı olun o insan sizler için çalışıyor.bizim kırıkkaleye allah nasip eder inşallah.gerçi bizim başkanımızda iyide.......erdal geyikçi-köçek