1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

ATO'dan 'Turkey' kampanyası

Ankara Ticaret Odası (ATO), Türkiye Cumhuriyeti'nin adının uluslararası alanda "Hindi Cumhuriyeti" anlamına gelen "Republic of Turkey" olarak kullanılmasından vazgeçilmesi ve "Republic of Türkiye" olarak yazılıp söylenmesi için bir kampanya başlattı.
ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ATO uluslararası alanda kullanılan "Turkey" ifadesinin Türkiye olarak değiştirilmesi için bir kampanya başlattı. ATO Başkanı Sinan Aygün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyelerine birer mektup göndererek, "Republic Of Türkiye" olarak gelmeyen resmi yazışma ve postaların kabul edilmemesi çağrısında bulundu. Aygün mektupta "Türk malı" anlamına gelen "Made in Turkey" ifadesinin yerine de "Made in Türkiye" ibaresinin kullanılması gerektiğini belirtti. Gönderdiği mektupta Aygün, dünyanın en büyük ilk 20 ülkesi arasında bulunan, jeostratejik konumu nedeniyle ilgi odağı olan, köklü geçmişi bulunan, bilim adamından sanat adamına kadar dünyanın tanıdığı pek çok ismi yetiştiren Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası alanda "Hindi" anlamına gelen "Turkey" olarak anılmasının, Türk vatandaşlarının onurunu incittiğini ifade etti.
Turkey ifadesinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin inisiyatifiyle söylenmediğinin altını çizen Aygün, bu ifadenin Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde İngilizler tarafından alaycı ifadelerle kullanıldığını hatırlattı ve bu ifadenin sanki "Türkiye'nin İngilizce'si gibi kullanılmaya başlandığını ve halen kullanıldığını belirtti. Türkiye'nin adının kökenine de değinen Aygün, mektupta şu ifadeleri kullandı:
"Tarihte ilk Türk adı Orhun yazıtlarında Türük olarak geçmektedir. Anlamı ise devletine bağlı halk, teb'a, güçlü kuvvetli ulustu. Türkler Orta Asya'dan Anadolu'ya göç ettiklerinde kendilerini Oğuz boylarından Kayı boyu olarak tanımlamışlar, ancak Türk ifadesini kullanmamışlardır. Roma İmparatorluğu'nun da bu coğrafyada hüküm sürmesinin etkisiyle, Selçuklu İmparatorluğu döneminde, yöneten hanedana Roma Selçukluları anlamında Selacikiyeyi Rumi denilmiştir. Romalı anlamında kullanılan Rumi, o dönemde büyük adamlara da verilen unvan olmuştur. Mevlana Celalettin'i Rumi adındaki Rumi de bu şekildedir. Türkiye adı ilk olarak Venedikli tüccarlar tarafından Turchia veya Turcmenia olarak 12. yüzyılda kullanılmıştır. Haçlı Seferleri'yle beraber, Türkçe konuşan Anadolu halkına Turchia adı batılılarca verilmiştir. Türkiye'nin resmi olarak kullanımı ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 6 Eylül 1920 tarihinde Bilumum Vekaletlere ve Harbiye-i Umumiye Reisliği'ne gönderdiği yazıda olmuştur. Atatürk, bu yazıda, ilgili yerlerin yazışmalarında Türkiye Büyük Millet Meclisi ibaresinin kullanılmasını istemiştir. Türkiye, 1923 yılına kadar yazışmalarda Türkiya olarak yazılmış, 1923 yılından itibaren de Türkçe ses uyumu gereği Türkiye olarak kullanılmıştır."
Özel isimlerin başka dile çevrilmemesinin tüm dünyada geçerli bir kural olduğunu hatırlatan Aygün, mektubunda, Hindistan'ın "India", Mısır'ın "Egypt", Etyopya'nın "Ethopia", Almanya'nın "Germany", İngiltere'nin "England" olarak kullanılmasını örnek verdi. Türkiye adının uluslararası camiada kullanılmamasına gerekçe olarak "ü" harfinin Avrupa dillerinde olmamasının gösterildiğini belirten Aygün, bu gerekçenin kabul edilebilir bir gerekçe olmadığını, Yunanistan'ın bazı uluslararası toplantılarda, yerel adı olan "Ellas" şeklinde yazıldığını kaydetti. Aygün, Türkiye'nin, "Hindi Cumhuriyeti" olarak anılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği mektupta şöyle dedi:
"Dünyada varolmak isimle başlar. İnsanlar için bu böyleyken milletler için, ülkeler için isim vazgeçilmezdir. Ülke ismi bir kimliktir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak ülkemin 'Hindi Cumhuriyeti' olarak anılması, beni rahatsız etmekte, onurumu incitmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, kurtuluş savaşı vermiş bir milletin kurduğu aziz bir ülkedir ve adı da uluslararası alanda hak ettiği şekilde anılmalıdır. Uluslararası toplantılarda Cumhurbaşkanı, Başbakan konuşma yaparken, önünde 'Turkey' yazıyor. Ne bizi yönetenler hindi, ne bu ülke hindi Cumhuriyeti. Turkey bizi temsil etmiyor."
..
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2005 Cumartesi 16:31:53
Güncelleme :19 Kasım 2005 Cumartesi 16:34:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?