1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Bağışçıları terleten form

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü içinde bulunan Serpil Akdağ Kan Merkezi'ne gelerek kan bağışında bulunmak isteyen kişilerin doldurması istenen Donör Bilgi Formu'ndaki birbirinden ilginç sorular, görenleri hayrete düşürüyor.

Özellikle kan bağışçısının cinsel yaşamıyla ilgili çok özel soruların yer aldığı form, vatandaşlar arasında şaşkınlığa yol açıyor. Donör Bilgi Formu'nun üst kısmında kan bağışında bulunacak kişiyle ilgili ad, soyad, adres gibi kişisel bilgiler bulunuyor.

Formun hemen altında ise bağışçının doldurması zorunlu olan toplam 34 soru yer alıyor. Kan bağışçılarını şaşkına çeviren soru formunda, "Aşağıdaki sorulardan birine veya bir kaçına cevabınız 'evet' ise kan verme işlemine devam etmeyiniz ve eğer isterseniz kan merkezi görevlilerine başvurunuz" uyarısı yer alıyor. Form'da "Lütfen dikkatle okuyunuz" başlıklı bölümde ise şu uyarı dikkati çekiyor:

"Bu forma vereceğiniz doğru ve samimi yanıtlar, dikkatle okuyunuz" başlıklı bölümde ise şu uyarı dikkati çekiyor:

"Bu forma vereceğiniz doğru ve samimi yanıtlar, tüm muayene ve tarama testleri sonuçlarından daha değerledir. Formu doldurduğunuzda kan verme konusunda hala şüpheleriniz varsa kimseye açıklama yapmadan kan merkezini terk edebilirsiniz."
İşte Donör Bilgi Formu'nda yer alan bazı sorular:

- Son 1 yıl içinde para karşılığı seks yaptınız mı?

- Bugüne kadar homoseksüel biriyle, son 1 yıl içerisinde yabancı biriyle seks yaptınız mı?

- AIDS misiniz? AIDS şüpheniz var mı? Bu özellikleri olan biriyle bir kere bile olsa seks yaptınız mı?

- Kan bağışındaki asıl amacınız kan testi yaptırmak mı?

- Hastane, doktor, hemşire, iğne ve kan tutma gibi korkularınız var mı?

- 1980-1996 yılları arasında İngiltere'de (İrlanda, İskoçya, Galler dahil) toplam 6 aydan uzun yaşadınız mı?

- 1977 yılından sonra HIV enfeksiyonunun salgın halinde bulunduğu (Afrika, Güneydoğu Asya, Karayipler vb) ülkelerinin birinde toplam 1 yıldan uzun yaşadınız mı?

.
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2005 Pazartesi 12:28:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?