4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Bombacının kadınlı teftişi

Polis bombalı saldırı ile ilgili çok önemli bilgilere ulaştı. Bombacı Güven Akkuş’un fotoğrafını çarşı esnafına gösteren polis, saldırganın daha önce bir kaç kez çarşıya gittiği konusunda detaylı bilgileri değerlendiriyor.

Buna göre; terörist Güven Akkuş, bomba konulacak yerin belirlenmesi için yanında bir kadın teröristle birlikte hain saldırıdan önce Anafartalar çarşısına geldi ve saldırıyı yapacağı yeri belirledi.

Akkuş'un ve yanındaki kadının, karı-koca izlenimi vermeye çalıştıkları, orada incelemelerde bulunduğu, güvenlik önlemlerini araştırdığı fotoğrafının basına dağıtılmasından sonra bazı esnaflar tarafından belirtildi.

Bir kaç saat önce yapılan istihbarat değerlendirmeleri sonucunda güvenlik birimleri hükümete şu özel istihbarat raporunu iletti;

-PKK’nın, Türkiye’de eylem yapacak militanlarını “Özel Kuvvetler” adını verdiği birimden seçiyor. Bomba eğitimini Suriyeliler veriyor. “Sason” kod adlı bir terörist de eylem için Türkiye’ye gönderildi. Geçen hafta, Emniyetin tüm birimlerinin “bombalı eylemlere” girişecek teröristler konusunda uyarıldığı, buna rağmen eylemin önlenemediği ortaya çıktı.

-Ankara’nın Ulus semtlinde patlayan bomba ile ilgili araştırmalar çok yönlü devam ederken, eylemin “SASON” kod adlı teröristin yetiştirdiği Güven Akkuş tarafından gerçekleştirildiği belirlendi. PKK’nın “bombacı grubu”nun liderliğini “SASON”un yaptığı, daha önce yakalanan ve teslim olan ifadelerinde de belirtildi. Bu kişinin aynı zamanda Türkiye’de “canlı bomba” olarak kendisinin de eyleme hazırlandığı anlaşıldı.

-Ankara’nın “Ulus Meydanı” olarak bilinen ve Atatürk heykeline 50 metre uzaklıkta olan Anafartalar Çarşısı’ndaki patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının sabah saatlerinde 8’e çıktığı belirtildi. Ancak, Valilik yaptığı açıklamada ölü sayısını yine 6 olarak açıkladı. Anafartalar Çarşısı’nın çevresi dün patlama alanını görmek isteyen vatandaşlar tarafından dolduruldu ve gördükleri manzara karşısında dehşete düştüler.

SAHİPSİZ KOL VE BACAKLAR

Olay yerinden sıradan bir parça gibi toplanan kopmuş kol ve bacaklar, dün hastane hastane dolaştırıldı. Hacettepe Hastanesi’ne kaldırılan yaralıların bacakları diye hastaneye getirilen kol ve iki bacağın, buradaki hastalara ait olmadığı anlaşıldı. Polis, gece boyunca kol ve bacakların kime ait olduğunu araştırdı. Kol ve bacakların ölen kişilere ait olabileceği düşünüldü ve bunlar dün Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.

İLK EYLEM KONYA’DA YAPILACAKTI

PKK’nın, “bombalı eylemler” için Irak’ın Kuzeyi’nde bulunan kamplarında özel bomba eğitiminden geçirilen teröristleri değişik bölgelere gönderdiği anlaşıldı. 10 gün önce Konya’nın ünlü Alaattin Tepesinde bulunan ve gençlerin gittiği kafelerde eylem planlayan Muş’lu terörist Serhat Tayşi, polisin peşinde olduğunu anlayınca karakola gidip teslim oldu. Teröristin üzerinden düzenekleri hazırlanmış bombalar bulundu. Bombaların etkisinin 20 metrekarelik alanda canlı bırakmayacak güçte olduğu belirlendi.

Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde sorgulanan Tayşi, değişik aralıklarla yaklaşık 2 yıl bomba eğitimi gördüklerini, bu eğitimi alırken silah kullanma, pusu, saldırı, savunma, sabotaj, bilgisayar, takip, takipten kurtulma gibi eğitimleri de aldıklarını söyledi. Bu eğitimi alan 35-40 kişilik grubun Türkiye, İran, Irak ve Suriyelilerden oluştuğunu, herkesin sadece birbirini kod ismiyle tanıdığını, kimin hangi illerde görevlendirildiğini diğerinin bilmediğini, gidilecek ilde kimlerle bağlantı kurulacağı ve diğer ayrıntılar konusunda gizlilik esasına dayalı bilgiler verildikten sonra gönderildiklerini belirtti.

İŞTE SORUŞTURMADA Kİ SON DURUM

“hurriyet.com.tr”ye açıklama yapan üst düzey yetkililer, etkili bombalı eylemlerin ardından, güvenlik birimlerinin yaşadığı şok daha gitmeden, yeni eylemler yapıldığının geçmişte görüldüğünü kaydettiler, “Yeni bir eylem olasılığı hiç göz ardı edilmemeli” dedi.

Soruşturmada gelinen noktayı yetkililer şöyle sıraladı:

- 2 SURİYELİ ARANIYOR: PKK, artık sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oluşan bir örgüt değil. Suriye, İran, Iraklılar da örgütte önemli bir sayı oluşturuyor. Türkiye’de gerçekleştirilecek bombalı bazı eylemlerde, Türk güvenlik birimleri tarafından tanınmadıkları ve ülkemizde aranmadıkları için yabancı uyrukluların kullanılması kararlaştırıldı. Bu kapsamda biri kadın, biri erkek 2 Suriyeli de Türkiye’ye gönderildi. Bombalı eylemlere teröristler “SASON” kod adlı terörist tarafından hazırlandı. Bu kişinin, teröristleri “canlı bomba” olmaya ikna etmek, bombalı eylemlere kararlılıkla gitmelerini sağlamak için kendisinin de “canlı bomba” olmak istediğine ilişkin örgüte rapor verdiği ortaya çıktı. Türkiye’de aranan birisi olmadığı için SASON’un Türkiye’ye geldiği yolunda duyumlar alındı. Gerçek adı bilinmeyen ancak fotoğrafı olan teröristin bulunması için 81 ilin Emniyet Müdürlüğü ve jandarma komutanlıkları uyarıldı.

- KARI-KOCA GİBİ: Bombacı Güven Akkuş’un, bağlantıları oluşturması, bomba konulacak yerin belirlenmesi için yanında bir kadın teröristle birlikte Anafartalar çarşısına geldiği ve karı-koca izlenimi vermeye çalıştıkları, orada incelemelerde bulunduğu, güvenlik önlemlerini araştırdığı fotoğrafının basına dağıtılmasından sonra bazı esnaflar tarafından öne sürüldü.

- OTEL KAYITLARI: Yaklaşık bir hafta önce Ankara’ya geldiği değerlendirilen Güven Akkuş’un kalmış olabileceği yerlerin belirlenmesi için Ulus semtinde bulunan otellerde araştırma yapılıyor.

- KAMERA KAYITLARI: Anafartalar Çarşısı’nın önünde otobüs durakları bulunuyor. Akşam saati olduğu için en kalabalık saatte patlama oldu. Patlayıcının yere konulmadığı patlama alanında çukur açılmamasına dayandırıldı. Teröristin üzerinde bombanın patladığı değerlendirildi. Bunun bilinçli mi yoksa zaman ayarlamasından kaynaklanan bir sorundan mı kaynaklandığı henüz belirlenemedi. –

- PKK BOMBASI: Örgütlerin kullandığı bombalar ve bunun düzenekleri aldıkları eğitimler nedeniyle farklı oluyor. Bombanın incelemesi sonucu, PKK’nın kullandığı bomba ve düzeneğin esas alındığı anlaşıldı. Patlayıcının, Irak’ın Kuzeyinde örgütün rahatlıkla ulaştığı patlayıcılar olduğu da kimyasal analizlerle ortaya çıktı.

- ZULA EVLERİ Teröristlerin, patlayıcıları önceden değişik kentlere götürüp “zula evler” olarak nitelendirilen örgüt elemanı ve sempatizanlarının kullandığı evlerde saklıyor. Eylemi gerçekleştirilecek kişiye, patlayıcılar teslim ediliyor. “Zula evler”le ilgili geniş bir çalışma başlatıldı. Dün gece sabaha kadar 13 evde savcılık onayıyla arama yapıldı.

- ALARMA GEÇİRİLDİ: Büyük alışveriş ve iş merkezleri, bombalı eylemlere karşı uyarıldı. Özel güvenlik birimlerinin yetkililerine, örgütün bombalı eylemleri tırmandırma kararı aldığı hatırlatıldı ve çok dikkatli olunması istendi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2007 Çarşamba 17:14:04
Güncelleme :23 Mayıs 2007 Çarşamba 17:19:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?