4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Çatıdaki parmağı saldırganı ele verdi

Ankara Valiliği’nin Ulus’ta meydana gelen patlamanın faili olarak açıkladığı Güven Akkuş’un yaklaşık 9 yıldır ailesiyle görüşmemesi ve bu süre içinde ilişkileri hakkında hiçbir somut bilginin olmaması dikkat çekti.

9 yıldır aileden ayrı 

Güven Akkuş 1979 yılında Sivas Zara’da doğdu. Ailesi aynı yıl İstanbul’a taşındı. Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi’ndeki Tahsin Banguoğlu İlköğretim Okulu’nda eğitim gördü. Daha sonra Fatih Arpaemini Mahallesi’ndeki Vatan Lisesi’ne kaydoldu. Bir süre sonra okulu terk etti. Akkuş’un, okula kayıt sırasında adres olarak aynı ilçede bulunan ve lise yakınında olan Arpaemini Mahallesi Bican Bağcıoğlu Yokuşu Numara 9’u gösterdiği ancak bu adreste yıllar önce terk edilmiş yıkık bir yapı bulunduğu tespit edildi. Asker kaçağı olan Akkuş İstanbul’da ağabeyiyle birlikte yaşıyordu bir kardeşinin de yıllar önce intihar ettiği öğrenildi.

Hollanda’da kaldı 

Akkuş’un 1996 yılında “TİKB örgütünün propagandasını yapmak” suçundan tutuklandığı ve tahliyesinin ardından “Hollanda’ya gidiyorum” diyerek ortadan kaybolduğu, sonradan PKK’ya katıldığı öğrenildi.

Son telefon Mardin’e 

Akkuş’un patlamadan hemen önce Diyarbakır ve Mardin’le telefon görüşmeleri yaptığı tespit edildi. Mardin’de konuştuğu kişi gözaltına alındı. Diyarbakır’daki kişi ise halen aranıyor. Kullandığı cep telefonunun kendine ait olmadığı bildirildi.

Ağabeyi sorgulandı 

Güven Akkuş’un dayısı ve ağabeyinin, poliste ifadesine başvuruldu. Çalışmalar sonucu Akkuş’un Kartal’da oturduğu belirlenen ve ismi açıklanmayan ağabeyi, polislerce ifadesine başvurulmak üzere şubeye getirildi. Anne ve babası hayatta olmadığı belirtilen Güven Akkuş’un ağabeyi, şubedeki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Çatıdaki parmağı saldırganı ele verdi 

Ankara’da kendisi dışında 6 kişinin ölümüne ve 121 kişinin yaralanmasına neden olan canlı bomba, DNA testi ve parmak izi sayesinde tespit edildi. Olay yerinden toplanan bütün insan bedeni parçaları, Emniyet tarafından toplandı. Yapılan incelemede sahipsiz olarak iki bacak, bir burun, bir kafatası ve iki tane parmak tespit edildi. Parmaklardan birinin bir çatıda bulunduğu öğrenildi. Kriminoloji laboratuvarında gerçekleştirilen DNA testleri sonucunda diğer parçalarla birlikte parmakların da aynı bedene ait olduğu saptandı. Bunun üzerine parmak izi incelemesine geçildi ve sabıkalı olduğu için, bedenin polisin elinde parmak izi bulunan Güven Akkuş’a ait olduğu anlaşıldı.

“Kadıköy’deki 1 Mayıs linci” sanıklarından 

Güven Akkuş, 3 kişinin öldüğü, 33 güvenlik görevlisinin yaralandığı, işyerlerinin yağmalandığı 1996 yılındaki 1 Mayıs olaylarına ilişkin davanın sanıkları arasındaydı. Kadıköy’deki 1 Mayıs mitinginde çıkan olaylara ilişkin 63 sanıkla birlikte yargılanan Güven Akkuş, MHP Kadıköy İlçe binasına molotof kokteyli attığı, polise mukavemet ettiği iddiasıyla tutuklandı. Yaklaşık 2 yıl cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra 23 Ocak 1998’de tahliye edildi. Yasadışı Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB) üyeliğinden halen yargılanıyor.

1996’da polisteki ifadesinde ne demişti?

Nilüfer adlı kadın beni TİKB’li yaptı
Alınteri Gazetesi okuruyum. İkitelli Hacı Bektaşı Veli Kültür Vakfından tanıdığım Nilüfer adındaki bir kadının telkinleri altında kaldım. Nilüfer TİKB’nin propagandasını yaptı. Nilüferin getirdiği bildirilerin dağıtımını ve gazetelerin satışını yaptım. Nilüfer, 1996 yılının şubat ayında Esenlerde “Sivasta insanların köylerinden çıkarılması” konulu bir basın açıklaması yapacağını söyleyerek benim de gelmemi istedi. Gittiğimde asıl adının Aysel Sarıca olduğunu öğrendim.

TİKB’nin yayın organı Alınteri’ni dağıttım
Okuru olduğum ve dağıtımını yaptığım Alınteri TİKB’nin legal yayın organıdır. Bildirilerini dağıttığım Emeğin Kurtuluşu kurultayı TİKB’nin işçileri örgütlemek için yapmayı düşündüğü legal bir kurultaydı. AFMK (Anti Faşist Mücadele Komitesi) biriminin amacı faşist kimseleri cezalandırma, işyerlerini bombalama ve molotoflamaydı. Bu oluşumda yeraldım ancak eyleme katılmadım.
Vatan
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2007 Perşembe 08:56:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?