1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Cuma sonrası ekmeğe hücum

Merkezi Malatya'da bulunan Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı Ankara Temsilciliği, cuma namazı sonrası vatandaşlara meşhur Somuncu Baba ekmeği dağıttı.

Özel olarak yaptırılan ve 'sebil ekmeği' olarak da bilinen Somuncu Baba ekmeği vatandaşlar tarafından kapışıldı.

Kocatepe Camii'nde kılınan cuma namazı sonrası Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı'nca vatandaşlara özel poşetlenen ve içerisine vakıfla ilgili bilgi notu konulan Somuncu Baba ekmeği ikram edildi.

Vatandaşlar şifalı olduğu ileri sürülen ve özel katkı maddeleri ile yapılan Somuncu Baba ekmeğinden alabilmek için adeta birbirleriyle yarıştı.

Vakfın Ankara Temsilcisi Muhammed Halıcı, Ramazan ayında Ankara, İstanbul, İzmir, Konya Kahramanmaraş, Kayseri, Mersin, Karabük, Malatya, Darende, Elbistan, Gerede başta olmak üzere her gün vatandaşlara yüz binin üzerinde sebil ekmeği ikram edildiğini söyledi. Halıcı, vakfın Ramazan ayı içerisinde gerçekleştirdiği hayır faaliyetlerinin sadece sebil ekmeği dağıtımı ile sınırlı olmadığını ifade ederek, ihtiyaç sahiplerine ayni gıda ve yakacak yardımları ile fakir öğrencilere eğitim bursu, kıyafet, kırtasiye yardımları da yapıldığını kaydetti.

Somuncu Baba adıyla bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri'nin 1331-1412 yılları arasında yaşadığını belirten Halıcı, ailesinin ise Anadolu'ya Horasan'dan manevi fetih için gelen erenlerden olduğunu belirtti. Halıcı, "Nesep silsilesi Hazreti Muhammed (S.A.V.) efendimize ulaşır, 24. kuşaktan seyyittir. Bursa'da yaşadığı Yıldırım Bayezid döneminde fırınında ekmek pişirerek 'somunlar mü'minler' nidasıyla halka dağıtmış, bu nedenle 'Somuncu Baba' veya 'Ekmekçi Koca' adıyla tanınmıştır. Emir Sultan Hazretleri'nin vazifeye daha layık görmesi nedeniyle ısrar etmesi üzerine Bursa Ulu Camii'nin açılışında ilk hutbeyi gerçekleştirmiştir" diye konuştu.

Vakfa adını veren Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi'nin Somuncu Baba'nın 12. kuşaktan torunu olduğunu ifade eden Halıcı, vakfın 1986 yılında kurulduğunu söyledi. Somuncu Baba ekmeğine bal, patates, çörek otu gibi lezzet katan maddelerin ilave edildiğini vurgulayan Halıcı, Somuncu Baba'nın gönlünü de katarak, muhabbetle pişirdiği ekmeklerin şifalı olduğuna inanıldığını kaydetti.

Kocatepe Camii'nin önünde dağıtılan Somuncu Baba ekmeklerinden alan vatandaşlardan bazıları, daha önce ekmeğin tadına baktığını belirtirken, bazıları ise ilk kez tadacakları için iftarı sabırsızlıkla beklediklerini kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2005 Cuma 17:41:10
Güncelleme :21 Ekim 2005 Cuma 17:42:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yakup pektazel IP: 85.98.143.xxx Tarih : 3.06.2006 12:46:07
degerli somuncu baba mensupları yapmıs oldugunuz hayır ve hasenattan dolayı allah hepinizden razı olsun ..gercekten gecmiste yasamıs olan böyle degerli ve kendisini görmeden cok cok sevdigim allah dosttunu bu sekilde hatırlatmanız cok güzel ve bi o kadar kıymetli calişmanizdan dolayi sizleri yürekten sevgilerimle selamlıyor ellerinizden öpüyorum....