1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Elektrik hatları yeraltına alınıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik iletim hatlarının yer altına alınması için her yıl 300 trilyon liralık yatırım yapılacağını belirterek, Ankara'daki 3 ana iletim hattının 2006 yılında bitirilmiş olacağını söyledi. Güler ayrıca, TÜPRAŞ ihalesi ile ilgili olarak da "Güzel bir özelleştirme oldu" değerlendirmesini yaptı.

Bakan Güler, Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'nin (TEİAŞ), Ankara'daki elektrik iletim hatlarının yeraltına alınması projesi kapsamındaki Gölbaşı - Balgat Hattı Proje alanında, son çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kabloların yer altına yerleştirilmesi çalışmalarını büyük dikkatle izleyen Bakan Güler, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Güler, Türkiye'nin enerji alt yapısındaki iletim hatlarının yenilenmesi ve yer altına indirilmesinin hükümet ve Enerji Bakanlığı'nın önem verdiği projelerden olduğunu belirtti. Uzun süre ihmal edilen enerji alt yapısı konusuna hükümetlerinin büyük önem verdiğini belirten Güler, Türkiye'de 50 bin kilometrelik iletim ve 800 bin kilometrelik şehir için dağıtım hattı olduğunu söyledi.

Elektrik iletim hatlarının yer altına alınması projesinin hem can güvenliği, hem görüntü kirliliği, hem de modern şehircilik açısından önemli olduğunu vurgulayan Güler, Ankara'da iletim hatlarının yer altına indirildiği üç ana bölge olduğunu söyledi. Gölbaşı - Balgat Hattı'nın 4.8 kilometre olduğunu ve 2005 Aralık ayında bitirileceğini ifade eden Güler, 5 kilometrelik Mamak - Hasköy ve 8 kilometrelik Hasköy - Akköprü hatlarının da 2006 yılında bitirileceğini söyledi.

Projenin toplam 29 trilyon lira maliyeti olduğunu belirten Güler, son teknoloji ürünü ve yerli ve malı kabloların 1 kilometresinin 1.2 milyon dolar maliyeti olduğunu da söyledi. Ankara'nın uzaydan çekilmiş fotoğrafları üzerinde yer altına alınacak iletim hatlarının güzergahlarını gösteren Bakan Güler, TEİAŞ'ın Türkiye'yi bir şantiye haline getirdiğini dile getirdi. Aynı çalışmaların İstanbul, İzmir ve Antalya'da da gerçekleştirildiğini ifade eden Güler, TEDAŞ'a ait şehir içi dağıtım hatlarının da yer altına indirilmesi çalışmalarının sürdüğünü söyledi. İletim hatlarının yer altına indirilmesi için her yıl 300 trilyon liralık yatırım yapılacağını belirten Güler, TEDAŞ'ın yatırımları için de ayrıca 300 trilyonluk bir kaynak ayırdıklarını söyledi.

Bakan Güler, daha sonra, iletim hatlarının her 490 metrede bir gerçekleştirilen bağlantı yerlerinden birine giderek burada da incelemelerde bulundu. Güler, Türkiye'nin enerji ihtiyacının sürekli arttığını belirterek, bütçeye fazla yük olmaması şartıyla, yatırımcıların yatırım kredileri, Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası gibi imkanların kullanılarak, enerji alt yapısı için gerekli çalışmaların sürdürüleceğini söyledi. Bakan güler, TÜPRAŞ ihalesi ile ilgili bir soruya ise, "Güzel bir özelleştirme oldu" cevabını vermekle yetindi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2005 Çarşamba 13:58:03
Güncelleme :17 Eylül 2005 Cumartesi 11:17:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?