1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Engellilere Anıtkabir'i ziyaret kolaylığı

Engelli vatandaşların Anıtkabir'i ziyaretlerini kolaylaştırmak için harekete geçen Genelkurmay Başkanlığı, engellilerin Anıtkabir'i rahatlıkla dolaşabilmelerine imkan sağlayan düzenlemeler yaptı.

Konuya ilişkin Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sayfasında yer alan açıklamada, Cumhuriyet'in kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ulusça duyulan minnet duygularının en güzel ifadesinin, onun ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir'in ziyaret edilmesi olduğunu belirtildi.

Açıklamada, bu duyguyu yaşamak ve Ata'sına olan minnettarlığını ifade etmenin, engelli vatandaşların da en doğal hakkı olduğu gerçeğinden hareketle, inşa projesinde yer almayan bazı kolaylıkların geçtiğimiz yıllarda imkanlar ölçüsünde hizmete sunulduğu hatırlatıldı.

Sağlanan kolaylıklar sonucu, özellikle yürüme engelli bir vatandaşın araç park yerinden itibaren mozole, müze ve sosyal hizmet bölümleri dahil tüm ziyaret güzergahını rahatlıkla dolaşabildiğini vurgulanan açıklamada, engelli vatandaşlar için sağlanan imkanlar şöyle sıralandı:

- Nizamiyede yapılan karşılama ve danışma faaliyetleri esnasında ziyaretçiler arasında engelli vatandaşımız olduğu takdirde, sadece tören başkanlarının kullanabildiği bayrak bölgesi araç park yerine yönlendirilmektedir.
- Bayrak bölgesine gelen engelli ziyaretçiler için eğer ihtiyaç varsa tekerlekli sandalyeler hizmete sunulmaktadır.
- Tekerlekli sandalyeye binen engelli vatandaşlarımız buradan 3 dakikada tören alanına ulaşabilmektedirler.
- Tören meydanındaki sabit ve seyyar rampalardan istifade ile müze girişi olan Misak-ı Milli Kulesi'nden Anıtkabir ziyaretine başlayabilmektedirler.
- Müze ziyareti kapsamında seyyar rampalar ve Kurtuluş Savaşı Panaromaları'na geçiş bölümünde yer alan yarım asansör ile Çanakkale Savaşı, Sakarya Savaşı, Başkomutan Meydan Muharebesi Panaromaları bölgesi gezilebilmektedir.
- Müze içerisindeki tonozlu galeriler bölümünde bulunan iki adet asansörle mozole bölgesine çıkılabilmektedir.
- Mozole bölgesi sabit rampalar geçişi ile ziyaret edilebilmektedir.
- Mozole ziyaretini müteakip, vatandaşlarımız, isterlerse geldikleri yerden geri dönerek ya da diğer tonozlu galeriler bölgesinde bulunan 2 adet asansörü kullanarak kaldığı yerden ziyaretine devam edebilmektedir.
- Ziyaretçi Defteri'ni imzalamak üzere özel kürsü hazırlanmıştır.
- Atatürk Özel Kitaplığı bölümünde sadece engelli vatandaşlarımıza ayrılan dokunmatik bilgisayarlardan istifade ederek Anıtkabir'le ilgili her türlü bilgiye ulaşmaktadır.
- Törenlerden sonra heyet başkanı özürlü ise Anıtkabir özel defterini imzalamak için özel kürsü hazırlanmıştır.
- İhtiyaç olduğu takdirde engelli vatandaşlarımıza yönelik düzenlenmiş olan tuvaletler kullanılabilmektedir.

.
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2005 Pazartesi 21:10:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?