5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Filistin Bölgesine destek

Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu kabul ederek, bir süre görüştü.

Hilton Oteli'nde gerçekleşen kabul yaklaşık yarım saat sürdü. Kabulde, Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi ve Japonya'nın Ankara Büyükelçilerinin yanısıra Japonya Başbakanı Koizumi'nin üst düzey bürokratları da katıldı. Görüşme öncesi basın mensuplarına görüntü izni verildi. Hisarcıklıoğlu, Japonya Başbakanı'na, Türk el işi işlemeli gümüş tepsi ve sürahi hediye etti.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına bir açıklama yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Japonya Başbakanı Koizumi'ye merak ettiği Filistin Serbest Sanayi Bölgesi ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Bu noktaya nasıl gelindiğini Japon Başbakan'a ifade ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Koizumi'nin de, Filistin ve İsrail arasındaki barış sürecine bakışlarının kendileriyle örtüştüğünü dile getirdiğini bildirdi. Koizumi'nin, Filistin ve İsrail arasındaki ilişkilerinin barış için geliştirilmesine Japonya'nın gerek maddi, gerekse manevi katkı yaptığını ifade ettiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Bu çerçevede, Filistin Serbest Sanayi Bölgesinin hayata geçirilmesinde nasıl yardımcı olabileceklerini ve Japonya'nın ne katkısı olabilir bu konuda fikir alışverişinde bulunduk" diye konuştu.

Bir soru üzerine, bu desteğin parasal boyutunun görüşmede dile getirilmediğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Ama ne katkı sağlayacaklarını bizim sunacağımız proje çerçevesinde ifade ettiler" açıklamasında bulundu.

"Japonya'nın desteğiyle Filistin bölgesi aktif hale gelebilecek mi?" sorusu üzerine Hisarcıklıoğlu, bu bölge için bütün dünyanın destek verdiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Sadece Japonya'nın değil AB'nin, ABD'nin ve G8'lerin katkısı var. Geçmişte burada 6 bin Filistinli çalışırken, bugün yaklaşık 100 kişi çalışmaktadır. Bu bölgenin tekrar canlandırılarak, ekonomik olarak bir refahının artırılmasında ve yukarılara çıkarılmasında bütün dünya katkı sağlamaya çalışıyor. Türkiye için mutluluk verici olan hadise ise bütün dünyanın dikkatini çeken bir projeyi ülke olarak başlatmış olmamızdır."

.
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2006 Çarşamba 14:43:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?