1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

İtfaiyeciler kendilerini güvende hissetmiyor

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) tarafından yapılan bir ankette, itfaiyecilerin kendilerini güvende hissetmedikleri ortaya çıktı. Anket sonuçlarına göre, itfaiyeciler, adresin eksik verilmesinden, sokakların dar olmasından, bozuk yollardan ve yangın sırasında vatandaşların işlerine karışmasından şikayetçi.
İtfaiyeciler Haftası nedeniyle Bem-Bir-Sen'in yaptığı ankete 18'i kadın, bin 232'si erkek, büyükşehir, ilçe ve belde belediyelerinde görev yapan toplam bin 250 itfaiyeci katıldı.

Çoğunluğu ilköğretim ve lise mezunlarından oluşan itfaiyeciler çocuklarının itfaiyeci olmasını istemiyor. Yangın savaşçılarının haneleri en çok 4 kişiden oluşuyor ve hane içinde tek kişi çalışıyor. Ailede çok sayıda kişinin yaşaması ve 500 - 700 YTL arasında maaşla geçimlerini sağlamalarından dolayı geçim sıkıntısı çekiyorlar. Maaşları yetersiz gelen itfaiyeciler maddi açığı kapatmak için kredi kartına yükleniyor. Büyükşehirlerde kredi kartı kullanma oranı artarken borç oranı da bu doğrultuda artıyor.

Ankete göre, itfaiye çalışanlarının yarıdan fazlası can güvenliğinden endişe duyuyor. Üzerlerindeki elbisenin kendilerini alevlerden koruduğuna inanmıyorlar. Başta acil müdahale gerektiren yangınlar, su baskınları ve can kurtarma görevlerinde "İtfaiyeciler yine yangın yerine geç geldi" eleştirilerinin odak noktasını oluşurken, itfaiye çalışanlarının yüzde 82'si bu eleştirileri kabul etmiyor ve haksız buluyor.

İtfaiyeciler, yangına geç ulaşmalarını, adresin eksik verilmesine, sokakların dar olmasına, trafikte yol verilmemesine ve yolların bozuk olmasına bağlıyor. Çalıştıkları belediyenin yeterli donanım ve araca sahip olmadığını düşünen itfaiye çalışanları, personel sayısının azlığından yakınıyor. Ayrıca yeterli eğitim alıp mesleki gelişmeleri takip edemiyor. İtfaiyecilerin çoğu görev sonrası belediyelerin kendilerine dinlenme imkanı vermediğini belirtiyorlar. İtfaiyeciler, sinema, tiyatro, müze, spor salonları, yüzme havuzları gibi sosyal tesisleri olan belediyelerin ücretsiz ya da indirimli tarife uygulanmasını istiyor.

"İTFAİYECİLERİN ÇOĞU MESLEK HASTALIĞINA YAKALANMIŞ DURUMDA"

Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, düzenlediği basın toplantısında, anket sonuçlarını değerlendirdi. Turbay, büyük bir mesleki risk altında olan yangın savaşçılarına asli işlerinin yükümlülüğü dışında başka görevler ve sorumluluklar yüklendiğini kaydetti. Türkiye'de itfaiyecilerin yangına özel kıyafetlerle müdahale etmesi gerekirken, sadece bir gömlekle göreve gitmek zorunda kaldığını ifade eden Turbay, şunları söyledi:
"Yangın sırasında maruz kaldığı dumanlar, plastik ve sentetik ürünlerin yanması sonucu çıkan gazlar solunum ve kimyasal maddelere bağlı hastalıklara sebebiyet vermesinden dolayı itfaiyecilerimizin sağlığı tehdit altında kalıyor. Ağır makine kullanımı, hortumla yangın söndürmek için verdiği mücadele fiziksel bozukluk ve vücut ağrılarına sebebiyet veriyor. Yangını söndüreyim derken kendi vücudunda oluşan yanıklar sonucunda derisinde tahribatlar oluşuyor. Yani yangın savaşçılarımız bir taraftan kurtarma mücadelesi verirken diğer taraftan da kendine zarar gelmemesi için mücadele ediyor. Tüm bu etkenler mesleksel hastalıkların oluşmasına ortam hazırlıyor. Bu durum da mesleksel stresin ne kadar çok olduğunun bir göstergesini oluşturuyor. Gerek eğitim gerek teçhizat noktasında sağlıksız çalışma koşullarında görevini yerine getiriyor. Mesai ücretleri zamanında almadan, alsa bile emeğinin çok altında bir ücretle çalışıyor. Özlük hakları ve yıpranma payı verilmiyor. Asker, polis, laborant, müzisyen ve balerinlere tanınan yıpranma payının (fiili hizmet zammı) can güvenliği içinde olmayan, zehirli gazlara mahsur kalarak birçok hastalığa yakalanan itfaiyecilerimize de verilmesi gerekirken ne yazık ki verilmiyor. Onlar sadece yangın ve kazalarda hatırlanıyor."

Turbay, Avrupa ölçütlerine göre her bin kişiye bir itfaiyeci düşmesi gerekirken, Türkiye'de toplam 25 bin itfaiyecinin görev yaptığını kaydetti. Büyük risk altında çalışan itfaiyecilerin hayatlarını ortaya koyarak görevlerini yaparken, itfaiyeciliğin bir meslek olarak bile tanınmadığını belirten Turbay, "Meslek olmadığı için mesleki haklardan da yararlanamayan yangın savaşçıları, yangın çıktığından insanların panik halinde terk ettikleri evlerine giriyor. Fakat işlerinin meslek olarak tanımlanmamasından yakınıyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2005 Salı 13:11:58
Güncelleme :2 Ekim 2005 Pazar 18:48:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?