1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Rahmi Koç'tan önemli açıklamalar

Çengelhan Rahmi Koç Müzesi'nin açılışı dolayısıyla, gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Gazetelerin Ankara temsilcileriyle yemekli toplantıda buluşan Koç, Türkiye'nin, Başbakan ile uyumlu çalışacak bir Cumhurbaşkanı'na ihtiyacı olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı'nın eşinin türbanlı olmasının, uyum sorunundan daha önemli olmadığını savundu.

Almanya seçimlerini, "Türkiye için mükemmel, Almanya için felaket" olarak niteleyen Koç, Kıbrıs sorununun yumuşama yoluyla çözülmesi gerektiğini ileri sürerek, ABD ile ilişkilerin önemli olduğunu vurguladı.

ERDEMİR ihalesine de değinen Koç, söz konusu ihalede iddialı olmadıklarını belirterek, holding olarak Türkiye birincisi ya da ikincisi olmadıkları tüm sektörlerden çekileceklerini söyledi.

"ALMANYA'NIN REFORMA İHTİYACI VAR"


Almanya seçimlerini, "Türkiye açısından mükemmel, Almanya açısından bir felaket" olarak niteleyen Koç, "Koalisyonlarla ülke problemleri çözülmüyor" dedi. Oysa Almanya'nın ciddi reformlara ihtiyacı olduğunu ifade eden Koç, "Tanıdığım çok sayıda Alman iş adamı ülkesini terk ediyor" diye konuştu. "İşçi maliyetleri fazla. Çünkü sosyal haklar çok fazla" ifadesini kullanan Koç, bir doğum izninin neredeyse 1 seneyi bulduğunu söyledi.


Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi lideri Angela Merkel'in Almanya seçimini kazanamamış olmasının Türkiye için bir şans olduğunu söyleyen Koç, "Eğer Merkel tek başına iktidara gelseydi, görüşmelerde Türkiye'nin önüne öncelikle Kıbrıs ve İmtiyazlı ortaklık konuları gelirdi. AB ile müzakerelerin daha başında Kıbrıs ve Ege konusu gündeme gelirse işimiz zor" dedi.


"KIBRIS TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE ENGEL OLMAMALI"


Kıbrıs meselesinin 30 senedir Türkiye'nin önünü tıkadığını öne süren Koç, "Kıbrıs bir gün karşımıza zamansız çıkacak. O zaman Kötü olur. Kıbrıs konusunu tek parti çözemez. Bu konu toplumsal mutabakat ile ancak çözülür" şeklinde konuştu.


Kıbrıs sorununun, Türkiye'nin AB üyeliğinin önünde engel olduğunu ileri süren Koç, "Türkiye Kıbrıs yüzünden AB'ye geremezse Türkiye'ye yazık olur" dedi. Bu sorunun iktidar ve muhalefetin mutabakatıyla çözülmesi gerektiğini ifade eden Koç, "Kıbrıs konusu 70 milyonluk Türkiye'nin önünde engel olmamalıdır. Bu konuda yumuşama sağlanmalıdır. İsrail bile Araplar'a karşı yumuşadı. Kıbrıs sorununu içerde konsensusla çözmemiz lazım. CHP dahil herkesin evet diyeceği bir çözüm bulmalıyız" diye konuştu.


"TÜRBANLI CUMHURBAŞKANI EŞİNE ALIŞIRIZ"


Türkiye-ABD ilişkilerini de değerlendiren Koç, ilişkilerin şu an enteresan bir noktada olduğunu ifade ederek, "ABD ile iyi geçinmemiz lazım. ABD'yi dışlayan ülkelerin hali ortada. Irak'ınki ortada, Suriye'ninki ortada" diye konuştu.


2007 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de değerlendiren Koç, Türkiye'nin öncelikli olarak Başbakan ile uyum içerisinde çalışacak bir Cumhurbaşkanı'na ihtiyacı olduğunu söyledi. Başbakan ile uyumlu çalışacak bir Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye dinamizm kazandıracağını vurgulayan Koç, uyum konusunun,
Cumhurbaşkanı'nın eşinin türbanlı olup olmadığı konusundan daha önemli olduğunu öne sürerek, "Eskiden, 'Başbakan'ın eşi de türbanlı olmaz' diyorlardı. Yavaş yavaş alıştık" dedi.


Başkanlık Sistemi'nin Türkiye de uygulanıp uygulanamayacağı konusundaki bir soruya ise Koç, "Adına ister Başkanlık Sistemi deyin, ister başka bir şey deyin. Karar merciinin bir kişide toplanması Türkiye ye dinamizm getirir" ifadelerini kullandı.


"EKONOMİDE İŞLER YOLUNDA"


Açıklamalarında, ekonomi ile ilgili gelişmelere de değinen Rahmi Koç, "Türkiye'de işler yolunda, tek kötü olan şey vergilerin yüksekliği" dedi.


"TÜPRAŞ'ı aldık ama ERDEMİR'de iddialı değiliz" diye konuşan Koç, iletişim sektörüyle de ilgilendiklerini, dolayısıyla da Telsim'e de ilgi duyduklarını açıkladı. Koç ayrıca, "Türkiye'de birincisi ve ikincisi olmadığımız sektörlerden çekileceğiz" açıklamasında bulundu.


"Stratejiler sabit değildir. Zamanla ayar gerekir" diyen Koç, rekabet gücü olmayan sektörlerden çekileceklerini söyledi. TMSF'nin elinde tuttuğu şirketleri özel sektöre vermesinin şart olduğunu söyleyen Koç, Galataport ihalesi ile ilgili olarak da, "Ödeme şartları çok ehven. Bu şartları önceden öğrenebilseydim, ben de Rahmi Koç olarak girerdim ihaleye. Galataport için en az 2 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekir. Bu para nereden bulunacak bilmiyorum" dedi.


Son yaşanan terör olaylarının turizme etkisini de değerlendiren Koç, Mısır örneğinden hareket ederek terörün turizmi olumsuz etkilemeyeceğini, İnsanların artık terörle yaşamaya alıştığını söyledi.


Rahmi Koç, gazetecilere yaptığı konuşmada ayrıca, İhlas Medya Grubu'ndan da övgüyle söz etti. Her sabah kalktığında TGRT Haber'den Türkiye ve dünya ile ilgili tüm haberleri izlediğini vurgulayan Koç, "Tekneyle denize açıldığımda da İHA'nın haberleri cep telefonuma geliyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2005 Salı 20:19:47
Güncelleme :20 Eylül 2005 Salı 20:41:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?