4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Sabıkalı ve örgüt üyesi

28 yaşındaki Güven Akkuş'un 1996 yılı 1 Mayıs'ında polise direnip çatışmaya girdiği ve bu suçtan tutuklanıp hüküm giyerek iki yıl cezaevinde yattığı da anlaşıldı

Ankara'da Anafartalar Çarşısı'nı kana bulayan intihar eylemcisinin örgütü, Türkiye İhtilalci Komünist Birliği çıktı.

Polisin kimliğini saptadıktan sonra hızlı bir şekilde yaptığı incelemede intihar eylemcisi Güven Akkuş'un yakın akrabalarının da örgüt üyeliğinden cezaevine girdikleri anlaşıldı.

Güven Akkuş'un polisle tanışmasını sağlayan eylemlerini 1996 yılında ve tümünü İstanbul'da gerçekleştirdiği saptandı.

Güven Akkuş'un 1996 yılı 1 Mayıs'ında polise direnip çatışmaya girdiği ve bu suçtan tutuklanıp hüküm giyerek iki yıl cezaevinde yattığı da anlaşıldı.

Güven Akkuş'un polisteki kayıtlarına göre, yakalandığı zaman verdiği ifadede örgütünü Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği olarak açıkladığı anlaşıldı. Fazla tanınmayan örgütün üyesi olan Akkuş'un cezaevinde PKK'lılarla temas ederek bu örgüte de kaymış olabileceği belirtiliyor.

Ankara Valisi Kemal Önal, terör eyleminin, patlayıcının cinsi ve eylem şekli itibariyle bölücü terör örgütünün kullandığı malzeme ve metodlarla örtüştüğünün anlaşıldığını kaydetti.

Vali Önal şu bilgileri verdi: "Olay yerinde güvenlik güçlerimizce yapılan çalışmalar sonucu elde edilen 3 kamyon dolusu bulgu üzerinde Emniyet Genel Müdürlüğümüz kriminal laboratuvarında bomba imha, kimlik tespit ve kimya bölümü uzmanlarımızın yapmış olduğu titiz inceleme sonucu, hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımıza ait olmayan başka bir şahsa ait organ parçaları tespit edilmiştir.

Kopmuş iki parmak üzerinde yapılan parmak izi ve DNA incelemesinden bu şahsın geçmişte yasadışı afiş asmak, 1 Mayıs gösterileri sırasında polise mukavemet ve yasadışı orgüt üyesi olmaktan tutuklanmış bulunan 1979 doğumlu Sivas ili Zara ilçesi Çaypınar köyü nüfusuna kayıtlı Güven Akkuş olduğu belirlenmiştir.
Güven Akkuş'a ait olduğu tespit edilen elbise parçaları üzerinde yapılan incelemede olayın bu şahsın üzerinde bulunan plastik patlayıcının patlaması sonucu meydana geldiği, patlayıcının cinsi ve eylem şekli itibariyle bölücü terör örgütünün kullandığı malzeme ve metotlarla örtüştüğü anlaşılmıştır.
Bu olayda maddi kayba uğrayan Anafartalar Çarşısı esnafının da uğramış olduğu zarar giderilmeye çalışmaktadır. Bu da Başbakanlığımızca karşılanacaktır."


LİSE 1'DEN TERKMİŞ

28 yaşındaki Güven Akkuş'un, lise birinci sınıftan terk olduğu bildirildi. 

Akkuş Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi'ndeki Tahsin Banguoğlu İlköğretim Okulu'nda bir süre eğitim görmüş, 14 yıl önce kaydını Fatih Arpaemini Mahallesi Tatlıpınar Caddesi'nde yer alan Vatan Lisesi'ne yaptırmış ve kısa süre birinci sınıfa devam etmiş.

Bir süre sonra okulu terk ettiği belirtilen Akkuş'un, okula kayıt sırasında adres olarak aynı ilçede bulunan ve lise yakınında olan Arpaemini Mahallesi Bican Bağcıoğlu Yokuşu Numara 9'u gösterdiği, bu adreste yıllar önce terk edilmiş yıkık bir yapı bulunduğu tespit edildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri ile Milli Eğitim Müdürlüğü görevlilerinin de Akkuş hakkında araştırma yaptığı belirtildi.

YANINDA BİR KADIN VARDI

Bombacı Güven Akkuş'un, bağlantıları oluşturması, bomba konulacak yerin belirlenmesi için yanında bir kadın teröristle birlikte Anafartalar çarşısına geldiği ve karı-koca izlenimi vermeye çalıştıkları, orada incelemelerde bulunduğu, güvenlik önlemlerini araştırdığı fotoğrafının basına dağıtılmasından sonra bazı esnaflar tarafından öne sürüldü.

OTEL KAYITLARI


Yaklaşık bir hafta önce Ankara'ya geldiği değerlendirilen Güven Akkuş'un kalmış olabileceği yerlerin belirlenmesi için Ulus semtinde bulunan otellerde araştırma yapılıyor..

VÜCUDUNUN PARÇALARI İNCELENİYOR

Ulus'taki Anafartalar Çarşısı önünde meydana gelen patlamanın faili Güven Akkuş'un, ceset parçaları üzerindeki incelemeler sürdürülüyor.

Olayla ilgili soruşturmayı yürüten, terör ve organize suçlara bakmakla görevli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kelkit, sabah saatlerinde geldiği Keçiören'deki Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı'ndan, otopsi işlemlerinin tamamlanmasının ardından ayrıldı.

Öte yandan, patlamada vücudu parçalanan Güven Akkuş'un iki bacağının Adli Tıp Kurumu morgunda bulunduğu, diğer parçalarının ise Emniyet Müdürlüğü kriminal laboratuvarında incelendiği öğrenildi.

Laboratuvardaki çalışmaların ardından, ceset parçalarındaki kalıntılardan patlayıcının niteliğine ilişkin bulgulara ulaşılabileceği kaydedildi.

Olayın faili Güven Akkuş'un cesedinin parçalarının, daha sonra Adli Tıp Kurumu'nda bir araya getirileceği belirtildi.

AİLE BİREYLERİ GÖZALTINA ALINIP SERBEST BIRAKILDI

Sivas-Zara doğumlu Güven Akkuş'un İstanbul'da yaşayan ailesiyle 9 yıldır görüşmediği öğrenildi. Güven Akkuş'un İstanbul'da yaşayan aile bireylerinin gözaltına alındığı, ancak örgütsel bağlantılarının bulunmadığı için serbest bırakıldıkları ifade edildi.

MUHTAR: GÖRSEM TANIMAM

Ankara'da Anafartalar Çarşısı önünde meydana gelen patlamanın, üzerinde bulunan plastik patlayıcının patlaması sonucu olduğu bildirilen Güven Akkuş'un İstanbul doğumlu olduğu belirtildi.

Sivas'ın Zara ilçesi Çaypınar Köyü Muhtarı Şükrü Akkuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayda adı geçen Güven Akkuş'un İstanbul doğumlu olduğunu bildirdi.

Muhtar Akkuş, Güven Akkuş'un 90 yaşlarındaki dedesi Nuri Akkuş'un 2 yıldır köyde yaşadığını belirterek, "Güven Akkuş'u görsem tanımam. İstanbul'da doğdu. Köye hiç gelmedi" dedi.


AĞABEYİ İFADE VERDİ

Güven Akkuş'un ağabeyinin, poliste ifadesine başvurulduğu belirtildi. Akkuş'un, Anafartalar Çarşısı önünde meydana gelen patlamaya karıştığının anlaşılması üzerine İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince çalışma başlatıldı. Çalışmalar sonucu Akkuş'un Kartal'da oturduğu belirlenen ve ismi açıklanmayan ağabeyi, polislerce ifadesine başvurulmak üzere şubeye getirildi. Anne ve babası hayatta olmadığı belirtilen Güven Akkuş'un ağabeyi, şubedeki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Daha önceden ''polise mukavemet'' ve ''yasa dışı örgüt üyesi olmak'' suçlarından 1996 yılında tutuklanarak cezaevine konulduğu öğrenilen Güven Akkuş'un, 2 yıl sonra cezaevinden tahliye olduğu ve bu tarihten itibaren ortadan kaybolduğu belirtildi.
Vatan
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2007 Çarşamba 19:09:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aziz IP: 212.175.115.xxx Tarih : 25.05.2007 15:35:01
böyle namussuzların allah belalarını versin