1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Sarsılmaz "ruhsatsız" silahlara karşı

Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, ruhsatsız silah kullanımının son dönemde artan olayların en önemli nedeni olduğunu, "silahsızlanma" kampanyalarının da satışlarını etkilediğini söyledi.
IDEF-05 Savunma Sanayi Fuarı'nın en fazla ilgi çeken standlarından olan Sarsılmaz Silah Sanayi A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Aliş, silahsızlanma çağrılarını, "Olaylar biraz çarpıtılıyor, sığ düşünülüyor. Yanlış kararlar alınmak isteniyor" sözleriyle değerlendirdi.

Ülkedeki kaçak silah sayısının artmasında en önemli sebebinin, silah ruhsatının çok zor verilmesi olduğunu belirten Aliş, "Bundan dolayı kaçak silah sayısında bir patlama var" dedi. Türkiye'nin en kalabalık bölgesi olan Marmara Bölgesi'nde meydana suçların yüzde 18'inin tabancayla, yüzde 23'nün de bıçakla işlendiğini belirten Aliş, tabancayla işlenen suçların 15'inin ruhsatsız tabancalar oluşturduğunu vurguladı. Aliş, şunları kaydetti:
"Bu durum ruhsatlı tabancı sahibinin bilinçli olduğunu gösteriyor. Havaya ateş açmak bile büyük bir suçtur. Siz ruhsatlı bir tabancayla havaya ateş açtığınız zaman ruhsatınız iptal edilir. Ruhsat almak isteyen vatandaşa bunu vermekte zorluk çıkarırsanız, vatandaş bunu bir şekilde temin ediyor. Türkiye'ye kaçak yoldan silah girmektedir. Silah almayı da zorlaştırırsanız, yasak her zaman cazip olur. İnsanları illegaliteye itersiniz. Kaçak silah sahibi bir insan, illegal bir iş yapacak potansiyele sahip oluyor. 'Kontrollü silah, kontrollü insandır' Bu silahları kontrol altına alırsanız, bu silahların her türlü balistik incelemesi yapılarak, anında o kişiyi bulursunuz. Amerika'yı bir defa daha keşfetmeye gerek yok. Amerika'da 265 milyon nüfus var, 220 milyon tane tabanca var. Türkiye'de ise 600 bin tane ruhsatlı silah var. Türkiye genelinde ise, yapılan tüm olaylarda tabancaya nazaran bıçağın oranı yüzde 650'dir."
Silahsızlanmaya yönelik bilinçsiz çağrıların haliyle satışlarını etkilediğini bildiren Aliş, ruhsatlı silah almanın zor olmasından dolayı bunun da satışlarını etkilediğini dile getirdi. "Bizim şirketin sivil satış oranı yüzde 3 gibi az bir oranda" diyen Aliş, "Hükümetimizde olayı bilimsel olarak inceliyor. Durum halka çok farklı yansıtılıyor. Bunun önüne geçmek için ruhsatsız silah taşıyanı cezasını artırmak gerekiyor. İşi biraz da ameliyat yapmak lazım. Pansuman değil" diye konuştu.

Trabzon Silah Sanayi A.Ş. Müşteri Temsilcisi Murat Çetin de, "Biz de ruhsatsız silaha karşıyız. Silah alanların kurstan geçirilmesi gerekir. Silahsızlanma kampanyaları şu anda satışlarımızı etkilemiyor ama önümüzdeki dönemde mutlaka etkileyecektir" şeklinde değerlendirme yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2005 Çarşamba 19:49:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?