5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Tek Çatı Projesi'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, OSTiM Hizmet Merkezi ile çalışma hayatı ve sosyal güvenlik konularında verilen hizmetleri OSTİM'lilerin ayağına götürdüklerini belirterek, bu projeyi tüm nitelikli bölgelere de yaymak istediklerini kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın "Tek Çatı Projesi" çerçevesinde Türkiye'de ilk defa uygulanacak olan OSTİM Hizmet Merkezi açıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açılış öncesi OSTİM-METEM Toplantı Salonu'nda yapılan törene, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, ATO Başkanı Sinan Aygün ve OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Bakan Başesgioğlu, Bakanlık ve OSTİM yönetimiyle birlikte başlatılan "Tek Çatı Projesi" ile, Bakanlığın tüm hizmetlerinin OSTİM'lilerin ayağına götürdüklerini söyledi. Projenin amacının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar olarak, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik hukukuna ilişkin sunulan hizmetlerin OSTİM'e taşınması olduğunu kaydeden Başesgioğlu, işverenlerin artık Kızılay ya da Dışkapı'ya gitmeden işlerini yapabileceklerini ve hem zaman hem de işgücü kaybına uğramayacaklarını söyledi. Başesgioğlu, bu projeyi tüm nitelikli bölgelere yaymak istediklerini de belirterek, "Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında bakanlığımızın değişik birimleri tarafından sunulan sosyal güvenlik hizmetini tek çatı altında birleştireceğiz. Bugün Bütçe Komisyonu'nda kamusal yapıya ilişkin kanun tasarımız görüşülmekte. İnşallah meclisten en kısa zamanda çıkarak bunu uygulamaya geçirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise sağlanan siyasi istikrar ve sosyal barış ortamında Başbakan Erdoğan önderliğinde bir taraftan kaybedilen uluslararası itibarın kazanıldığını bir taraftan da sosyo-ekonomik sorunların çözümleri ile birlikte ortaya konduğunu ve ekonominin düzlüğe çıkarıldığını söyledi. Makroekonomik sorunların çözümünden sonra mikro-ekonomik sorunların çözümüne geçildiğini de ifade eden Coşkun, Başbakan Erdoğan'ın iktidara geldiğinde "Bize 3 yıl bir şey sormayın" dediğini hatırlatarak, "3 yıl dolmadan hedeflerimizi tutturduk. Huzurunuza başarısızlığa uğramış bir hükümetin başarısızlıkları için mazeret arayan bir bakanı olarak çıkmıyorum" diye konuştu.
Temel programlarının devleti asli görevlerine çekerek, özel sektör öncülüğünde kalkınmak olduğunu kaydeden Coşkun, bunu yaparken de, devleti asli görevlerine döndürmek, bürokrasiyi ortadan kaldırmak ve hizmeti işverenin ayağına getirmek gibi almaçları olduğunu söyledi. OSTİM Hizmet Merkezi'nde, SSK, Bağ-Kur, İş-Kur, İşçi Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi tek çatı altında hizmet verecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümet olarak en fazla önem verdikleri konunun, bürokrasideki hantallığı ortadan kaldırmak ve "bugün git yarın gel" anlayışını tarihe gömmek olduğunu söyledi.

Erdoğan, Ostim Hizmet Merkezi'nin, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başladığı bir dönemde, yapılan ve yapılacak olan yasal düzenlemelerin nasıl algılandığının anlaşılmasına hizmet edecek bir laboratuar niteliğinde olduğunu ifade etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ostim Hizmet Binası'nın Ostim Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi'nde (METEM) yapılan açılış töreninde bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, sanayicilerinin geniş ufkuyla yarınlara doğru yürüdüğünü belirterek, sanayicilerin, kriz anlarını ortaya koydukları direnişle ve toprağı kazıyarak aştıklarını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, bugün aşılan kriz anlarının, içte ve dışta Türkiye'yi itibara ulaşmış bir ülke olarak dünyaya takdim ettiğini ifade etti. Hükümet olarak vatandaşlara her gün yeni bir hizmet sunmanın gururunu ve onurunu yaşadıklarını söyleyen Erdoğan, bugün de daha önce atılan adımların devam niteliğinde bir uygulamayı faaliyete geçirdiklerini dile getirdi. Türkiye'nin sorunlarını vaktiyle iyice etüd ettikleri için bugün bu sorunları bir bir aştıklarını anlatan Erdoğan, sorunlara kalıcı çözümler ürettiklerini vurguladı. Gerek dünya bazında gerekse Türkiye'de yaşanan dönüşümün, beraberinde bir takım sorunları da getirdiğine dikkat çeken Erdoğan, tüm ülkelerde gelişmişlik düzeyiyle orantılı olarak ortaya çıkan sorunların başında işsizlik, çalışma hayatındaki aksaklıklar ve sosyal güvenlik açıklarının geldiğini söyledi. Erdoğan, bu sorunların çözümü için yeni kaynakların oluşturulması ve üretimin önünün açılması gerektiğini söyledi.

Hükümet olarak en çok önem verdikleri konulardan birinin devletin işleyişine hız kazandırmak, bürokrasideki hantallığı ortadan kaldırmak ve "bugün git yarın gel" anlayışını tarihe gömmek olduğunu vurgulayan Erdoğan, sosyal güvenlik kurumlarının biraraya toplayan modeli hayata geçirmenin bunun önemli bir adımı olacağını duyurdu. Erdoğan, hizmet hızının artırılmasının, devlet yapısını da güçlendireceğini vurguladı. Ostim Hizmet Merkezi gibi merkezlerin yaygınlaştırılmasına destek verdiklerini belirten Erdoğan, hükümet olarak iş kapısı açan her vatandaşın kendileri için ayrı bir önemi bulunduğunu vurguladı.
Erdoğan, "Vatandaşımıza iş ve aş kapısı açan herkesin başımızın gözümüzün üstünde yeri vardır" dedi. Vatandaşların hizmet alımını kolaylaştırmak ve iş sahibi olmalarının yolunu açmak amacıyla çeşitli projeler hazırladıklarını anlatan Erdoğan, iyi takip edilmesi halinde bir şirketin 24 saatte kurulabileceğini kaydetti. Erdoğan, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen girişimciler için Yatırım Promosyon Merkezi kurulacağını da ifade etti.

Sosyal güvenlik kapsamındaki grupların yüzde 40'ının nitelikli bölgelerde bulunduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, hizmet merkezlerinin nitelikli bölgelerde kurulmasının, bilinçli bir tercih olarak ortaya çıktığını belirtti. Ostim'in, 5 bin işletme, 40 bin çalışan, 100'e yakın endüstriyel imalathaneyle en büyük KOBİ merkezlerinden biri olduğunu söyleyen Erdoğan, Ostim Hizmet Merkezi'nin, Ostim'e yakın bölgelerdeki işletmelerle birlikte 20 bin işletme, 100 bine yakın SSK'lı ve 15 bine yakın Bağ-Kur'luya hizmet vereceğini duyurdu.

Dışkapı, Kızılay gibi merkezlerden hizmet alan işverenlerin ve çalışanların bundan sonra zaman kaybetmeyeceklerini kaydeden Erdoğan, "Bu vakti kazanca dönüştürme imkanına kavuşacaklar. Emeğin değerlendirilmesi budur. Ostim Hizmet Merkezi'nin, AB ile müzakerelere başladığımız bir dönemde yapılan ve yapılacak olan yasal düzenlemelerin nasıl algılandığının anlaşılmasına da hizmet edecek bir laboratuar niteliğinde olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu. Merkez'de yürütülecek faaliyetlerin, sigortalı çalışma ve çalıştırmayı teşvik edeceğini, kayıt dışının azalmasına katkı sağlayacağını, iş kazalarının asgariye indirilmesine yardımcı olacağını ve çalışma ortamlarının iyileştirilmesini sağlayacağını anlatan Başbakan Erdoğan, kurumlar arası gidiş gelişler ortadan kalktığında bürokrasinin azalacağını, iş gücü ve zaman kayıplarının önleneceğini ve verimliliğin artacağını vurguladı. Ülke kaynaklarının daha etkin kullanılacağını, zaman ve iş gücünde yapılan tasarrufun üretime yönlendirileceğini ve bunun milli ekonomiye katkı sağlayacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, hedeflerinin işveren ve işçinin ihtiyaç duydukları hizmetleri hızla gerçekleştirmek olduğunu ifade etti.

Hizmet merkezlerini diğer nitelikli bölgelere de yaygınlaştırmak istediklerini belirten Erdoğan şunları söyledi: "Ostim Hizmet Merkezi, yılda 6 milyon 600 bin YTL kaynak tasarrufu sağlayacak. Bunu bütün nitelikli bölgelere yaygınlaştırdığımızda yılda 686 milyon YTL kaynak tasarrufu gerçekleştirilecektir. Bu merkezlerin kurulmasıyla sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanmasını amaçlayan Sosyal Güvenlik Reformu'nun hayata geçirilmesinde de önemli bir adım atmış olacağız."

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından beraberindeki Bakanlar ve diğer yetkililerle birlikte Başbakanlık otobüsüne binerek, törenin yapıldığı METEM'e yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ostim Hizmet Merkezi'ne geçti. Başbakan Erdoğan, açılış kurdelesini keserek Merkez'in açılışını yaptı. Erdoğan ve beraberindekiler, daha sonra Ostim Hizmet Merkezi'nde incelemelerde bulundu.

.
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2006 Perşembe 16:13:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?