5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Toplu görüşmelerin son virajına girildi

Kamu İşveren Kurulu ve yetkili memur sendikaları arasında başlayan toplu görüşmelerin son virajına girildi. Taraflar, bugün son kez biraraya gelerek Uzlaştırma Kurulu'nun kararını tartışacak. Uzlaştırma Kurulu, en düşük memura yüzde 6 artı yüzde 6, maaşı yüksek memurları ise yüzde 5 artı yüzde 5 zam yapılmasını öngörmüştü. 

Toplu görüşmelerin son toplantısı, Başbakanlık Yeni Bina'da başladı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in başkanlık ettiği görüşmelere Kam-Sen ve Memur-Sen katılırken, görüşmelerden çekilen KESK katılmıyor. 

Başbakanlığı ilk gelen heyet olan Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, asgari ücretin 381 YTL, ortalama memur maaşının 874 YTL ve en düşük memur maaşının 648 YTL olduğu, Türkiye'de ailelerin zorunlu harcamalarının 2005 yılı için bin 91 YTL olarak açıklandığını hatırlatarak, "Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğini iddia eden hükümete en iyi cevap Başbakanlığa bağlı Türkiye İstatistik Kurumu'ndan gelmiştir. Açıklanan bu rakamlar Kamu-Sen'in en düşük memur maaşının bin 23 YTL'ye çıkarılması gerektiğinin kanıtıdır" diye konuştu. 

Siyasi iradenin bu durumu anlamamakta ve kabul etmemekte ısrar ettiğini ifade eden Akyıldız, Uzlaştırma Kurulu'nun verdiği kararları daha konfederasyonlarda görüşmeden hükümetin rakamları kabul edilemez bulduğunu kaydetti. Hükümetin memurların haklı taleplerini kabul etmemekte ve sorunları çözmemekte ısrar ettiğini ileri süren Akyıldız, şunları söyledi: 

"Toplu görüşme süresince masayı sabote etmeye çalışan, ciddiyetine gölge düşürmek isteyen hükümet bugünde yerli yersiz açıklamalarla aynı oyunu sürdürmüştür. Sendikacıların siyaset yaptığını iddia edenlere sesleniyorum. Eğer siyaset haklı ve geçerli temellere dayalı talepleri gerçekleştirmek için gayret sarfetmek ise bizler siyaset yapıyoruz. Toplu görüşmelerin ilk günü Başbakanlık Binası'nda 'Memurlara yüzde 2.38 enflasyon farkı ödenecektir' diye açıklama yapanlar bugün bu söylediklerini unutarak bu farkın yüzde 2.32 olarak ödeneceğini beyan ediyorlar. Eğer siyaset bazıların yaptığı gibi gerçekleri saptırmak, sorunları görmezden gelmek ve çözümsüzlük üretmekse biz bu işi bilmiyoruz. Bizler bugün söylediğini unutanlardan olamayız. Memurumuzun sorunlarını çözebilmek için gerekirse siyasette yaparız. Ama çözümsüzlük uğruna asla yalana başvurmayız. Zaten bu işi yapanlar var." 

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise Uzlaştırma Kurulu'nun verdiği kararla umutlandıklarını, ancak Bakan Şahin'in son açıklamalarıyla bu umutlarının kırıldığını söyledi. Aksu, toplu görüşmelerde 15 maddede uzlaşma sağlandığını hatırlatarak, bugünkü son toplantıda mutabakat metninin imzalamak istediklerini kaydetti. Bakan Şahin'in "Sendikalar siyaset yapıyor" sözlerini de eleştiren Aksu, "Biz siyaset yapmıyoruz. 30 milyon insanı ilgilendiren bir konuda ciddiyetle mücadele ediyoruz. Bakan Şahin siyaset yapan sendikaların isimlerini açıklasın" şeklinde konuştu. Toplantı saat 10.30'da Başbakanlık Merkez Bina'da başladı.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2006 Perşembe 12:40:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?