5
Mayıs
2024
Pazar
KADIN

Töre cinayeti zanlısı babaya tahliye

Ankara'da, bakire olmadığı gerekçesiyle evlendiği kişi tarafından ailesinin evine gönderilen genç kızı öldürmesi için oğlunu azmettirdiği iddiasıyla tutuklu yargılanan baba tahliye edildi, oğlunun ise tutukluluğunun devamına karar verildi. 

Sanıkların 'töre saiki ile birini kasten öldürme ve öldürmeye azmettirme' suçundan yargılanmalarına Ankara 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. 

Davanın bugünkü ilk duruşmasına, tutuklu sanıklar ve avukatları katıldı. Sanık Gökhan Ç. savunmasında, kardeşi Yasemin Ç.'nin düğününe katılmak için askerden izinli geldiğini ve 3-4 haziran 2006 tarihinde kardeşini evlendirdiklerini söyledi. 

Düğünden bir gün sonra kardeşi Yasemin Ç'nin, bakire olmadığı gerekçesiyle evlendiği kişinin ailesi tarafından halası Yurdagül Ç.'nin evine bırakıldığını öğrendiğini anlatan Gökhan Ç., annesiyle birlikte kardeşini almaya gittiklerini anlattı. 

Gökhan Ç., Yasemin Ç.'nin kendilerine, eylül 2005 tarihinde ablasının kocası Osman Özdemir'in bıçak zoruyla kendisine tecavüze ettiğini anlattığını ifade ederek, bunun üzerine evden çıkarak içki içmeye başladığını, sabah eve döndüğünde de kardeşinin 2.5 aylık hamileyken çocuk aldırdığını öğrendiğini söyledi. 

Öğrendikleri karşısında sinirlendiğini, Yasemin Ç. ile tartışmaya başladıklarını, kardeşinin kendisine hakaret ve küfür ettiğini savunan Gökhan Ç., evden koşarak çıkan Yasemin'i yakalayıp saçlarından tutarak kafasına bir el ateş ettiğini belirtti.

"Kızıma kötü davranmadım"

Baba Hayati Ç. de kızı Yasemin Ç.'nin durumunu öğrenince kızıyla konuştuğunu ve kızına hiçbir şekilde kötü bir davranışta bulunmadığını, ertesi gün de işine gittiğini iddia etti. 

Olay sırasında işte olduğunu ve Gökhan'ın Yasemin'i vurduğunu öğrenince hastaneye gittiğini ve burada da gözaltına alındığını anlatan Hayati Ç., ''kızım tecavüze uğradığı için mağdurdu onu niye öldüreyim? Kızımı vuracak olsam kendim yapardım, 20 yaşındaki oğlumun başını yakmazdım. Evladımın biri toprağa, biri hapse gitti'' diye konuştu. 

Yasemin Ç.'nin annesi Nurgül Ç. de kızı ve Gökhan'ın tartıştıklarını ve Yasemin'in evden koşarak çıktığını, Gökhan'ın da onu yakalayarak kafasına bir el ateş ettiğini gördüğünü söyledi. 

Sanık avukatları da delillerin yok edilme durumunun bulunmadığı ve Hayati Ç.'nin 'azmettirme' suçunu işlediğine dair kuvvetli delil olmaması nedeniyle tahliyesine karar verilmesini talep etti. 

Mahkeme Başkanı İbrahim Kozan, Hayati Ç.'nin, azmettirme suçunu işlediğine dair kuvvetli delil bulunmaması ve tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak tahliyesine karar verildiğini açıkladı. 

Başkan Kozan, tutuklu sanık Gökhan Ç.'nin tutukluluğunun devamına karar vererek, duruşmanın ertelendiğini bildirdi.

Ağabey ve babaya müebbet istemi

Bakire olmadığı gerekçesiyle öldürülen Yasemin Ç.'nin ağabeyi ve babası hakkında 'töre saiki ile cinayet' işledikleri iddiasıyla müebbet hapis cezası isteniyor. 

İddianamede, Hayati Ç.'nin, oğlu Gökhan Ç.'ye ''git kızı getir, namusunu temizle. Şayet sende cesaret yoksa ben vuracağım'' diyerek azmettirdiği, oğlu Gökhan Ç.'ye silah verdikten sonra evden ayrıldığı belirtiliyor. 

İddianamede, ''öldürüleceğini konuşmalardan anlayan kardeşi Yasemin'i kaçmaya çalışırken yakalayan Gökhan Ç. kafasına üç kurşun sıkmıştır. Ağabey Ç. olay yerinden kaçarken de 3-4 kez havaya ateş etmiştir'' denildi. 

Kız kardeşini öldüren Gökhan Ç. ve olayı azmettiren baba Hayati Ç.'nin, Türk Ceza Kanunu'nun 82/1'inci maddesinde yer alan 'töre saiki ile birini kasten öldürme ve öldürmeye azmettirme' suçundan ayrı ayrı müebbet hapis cezasına çarptırılmalarını isteniyor. 

Sanıklara ayrıca, 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefetten bir yıldan, üç yıla kadar hapis cezası da verilmesi talep ediliyor.
CNNTÜRK
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2006 Pazartesi 19:33:27
Güncelleme :18 Eylül 2006 Pazartesi 19:36:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?