1
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

Başkent güne eylemle başladı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Telekom önünde bir protesto eylemi gerçekleştirdi.
Ulus'ta bulunan Telekom Bölge Müdürlüğü önünde toplanan KESK üyesi bir grup kamu çalışanı, "Zafer direnen emekçinin olacak", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Telekom halkındır satılamaz" gibi sloganlar attı.

Bir açıklama yapan KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, 15 günlük toplu görüşme sürecinin tamamlandığını hatırlatarak, "Kamu emekçilerinin sorunlarını çözecek bir aşama katedilemedi. Ekonomik, demokratik ve sendikal sorunlarımızla ilgili bir mesafe katedilemedi" dedi. Mutabakatın imzalandığının doğru olduğunu belirten Tombul, "Ama KESK açısından bir mutabakat yoktur. Hükümet kendisine güven veren sendikalarla mutabakat imzaladı. KESK muhalefet şerhi koydu" diye konuştu.

Sendikaların taleplerini devlet nezrinde saygınlık üzerine oturtursa kamu emekçileri gözünde saygınlığını yitireceğini söyleyen Tombul, "Çünkü bizim işverenimiz hükümettir, devlettir. Kamu emekçilerinin gerçek sözcüleri işvereniyle pazarlık etmek zorundadır. KESK kamu emekçilerine güven vermeyi tercih etmiştir" açıklamasında bulundu.
Tombul yarın Uzlaşma Kurulu'na gideceklerini hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Bizim için toplu pazarlık süreci yıl sonuna kadar bütçeye kadar devam edecek. Toplu pazarlık sadece kamu emekçileriyle hükümet arasında değil, ezilen toplum kesimleriyle hükümet arasında olacaktır. Bu süreç toplumsal pazarlık süreci olacaktır."

Mutabakat metnini imzalayan sendikaları da eleştiren Tombul, sendikaların kendi üyelerin bile sonuçtan razı olmadığını iddia ederek, sendikaların kamu emekçileriyle yabancılaşma sürecinin belgelendiğini söyledi. Telekom'un özelleştirilmesini de eleştiren Tombul, özelleştirmenin yağmaya, yolsuzluğa dönüştüğünü iddia etti.
Haber-Sen Genel Başkanı Esin Yelekçi ise, AK Parti'nin toplu görüşme sürecinde IMF kararlarını uyguladığını iddia ederek, önceki hükümetleri aratmadıklarını öne sürdü. Kamu emekçilerin karanlık bir geleceğe sürüklendiğini söyleyen Yelekçi, kendilerinin bu sürece "dur' diyeceklerini ifade ederek, özelleştirmeye izin vermeyeceklerini kaydetti. Yapılan basın açıklamaların ardından eylem olaysız sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2005 Çarşamba 14:48:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?