1
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

Beyaz önlüklüler bakanlığa 'siyah gömlek' bıraktı

Türk Tabipleri Birliği'ne üye bir grup doktor, pilot il Düzce'de başlayan Aile Hekimliği uygulamasını protesto etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı'na yürüdü. Hükümetin sağlık politikalarına tepki gösteren doktorlar, Bakanlık önüne siyah doktor gömleği bıraktı.

Sağlık Bakanlığı önünde TTB adına basın açıklaması yapan TTB Pratisyen Hekimler Kolu Başkanı Dr. Kurtuluş Arıkök, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde birinci basamağı yeniden örgütleyeceğini iddia eden ve 2003 yılında tüm Türkiye'de "Aile Hekimliğini" başlatacağını duyuran iktidarın aradan geçen 3 yıllık sürede sağlık sistemini, pratisyen hekimlik alanını tam bir karmaşanın içine ittiğini öne sürdü.

Koruyucu sağlık hizmetlerinin devre dışı bırakılması sonucu bebeklerin hastanelerde öldüğü, ishalden çocukların yaşamını kaybettiği, vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşamadıkları ve sosyal güvenlik kurum kaynaklarının özel sektöre akıtıldığı bir sağlık ortamının yaşandığını ileri süren Arıkök, "Sağlık göstergeleri ülke genelini temsil etmeyen Düzce'yi pilot ilan eden iktidar, meslektaşlarımızı yaklaşık 4 ay önce sözleşmeli çalışmaya davet etmiştir. Uygulamayı başlatmak için gönüllü hekim bulamayan Sağlık Bakanlığı içine düştüğü açmazdan kurtulabilmek için yine aynı yönteme başvurmakta ve meslektaşlarımızı aile hekimliği seçmeyeni il dışına sürmekle tehdit ederek yarattığı baskı ortamında aile hekimliğini seçmeye zorlamaktadır" diye konuştu.

İktidarın sağlığı alınır-satılır bir meta haline getirmeyi kendine amaç edindiğini savunan Arıkök, hükümetin bir yandan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın Türkiye için çok daha iyi olacağını söylerken, diğer yandan sağlığı satmanın ince hesaplarını yapmayı sürdürdüğünü iddia etti.

Düzce'de aile hekimliği için ayrılan 104 bölgeden 5'inin özel sektör için tahsis edildiğini ve doktorların bu beş yer dışında diğer yerlerden tercih yapmalarının istendiğini hatırlatan Arıkök, şunları kaydetti:

"Hukuk kuralları hiçe sayılarak, özel sektöre öncelik verilmiştir. İktidar asıl amacının sağlık hizmet sunumunun geliştirilmesi değil, sağlığın satılması iddialarımızı haklı çıkaracak bir şekilde pilot ilan ettiği Düzce'de uygulamaya çalıştığı sistemin sağlık göstergelerini nasıl etkileyeceğini dahi beklemeden projeyi tüm ülke geneline nasıl yayacağının hazırlıklarını yapmaya girişmiştir. Halkımızın sağlığı üzerinde deney yapmaya kalkışmaktadır. Yapılan çok açıktır; birinci basamak sağlık hizmetleri piyasa koşullarına sürüklenmektedir. Birinci basamak sağlık çalışanları ya sözleşmeli statüye 'gönüllü' geçerek özlük haklarını terk etmeye ve iş güvencesinden vazgeçmeye zorlanmakta, ya da işsiz kalmaya sürüklenmektedir. Halkın sağlığı satılmaktadır."

TTB üyesi doktorlar daha sonra hükümetin sağlık politikalarını protesto etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı önüne siyah doktor gömleği bıraktı. Doktorlar, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2005 Cumartesi 20:38:02
Güncelleme :27 Ağustos 2005 Cumartesi 20:42:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?