1
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

'Emri Kıvrıkoğlu verdi'

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 1998-2001 yılları arasında yurtdışından aldığı askeri malzeme ve mühimmatların Türkiye'ye deniz yolu ile getirilmesine ilişkin ihale ve işlemlerde, ''görevi ihmal ve kötüye kullanma, bunlara iştirak etme'' suçlarından, aralarında eski Milli Savunma Bakanlığı Dış Tedarik Daire Başkanı emekli Tuğgeneral Mustafa Oktay Alnıak'ın da bulunduğu 14 kişi hakkında açılan davaya devam edildi.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde görülen, 12 sanık ile avukatlarının katıldığı davanın bugünkü duruşmasında, emekli Tuğgeneral Alnıak savunma yaptı.

DB Deniz Nakliyat'tan protokolle taşımacılık hizmeti alınmasının, bu şirkete ayrıcalık sağlandığı ve haksız rekabet yarattığı yolundaki iddiayı kabul etmeyen Alnıak, askerin silahsız, gemilerin mühimmatsız, tankların motorsuz kalmaması için, bazı malzemelerin aciliyeti nedeniyle bu şirkete söz konusu dönemin şartları içinde taşıttırıldığını kaydetti.

Alnıak, DB Deniz Nakliyat'ın, taşeron olarak Turkon Holding'i kullandığını bilmediğini belirterek, bu firmaların sahiplerini de tanımadığını kaydetti.

Davanın, bir dönem MSB'ye taşımacılık hizmeti veren ALKO A.Ş'nin şikayeti üzerine açıldığını savunan Alnıak, bu şirketin sözleşme yükümlülüğünü yerine getirememesine rağmen, 1999 yılında verdiği hizmetin karşılığının ödenmesi için Cumhurbaşkanı'nın da imzası bulunan dörtlü kararname düzenlendiğini ve ödeme yapıldığını söyledi.

Stinger füzelerinin DB Deniz Nakliyat tarafından taşınması konusunda, eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun MSB Müsteşarlığı yaptığı dönemde emir verdiğini belirten Alnıak, bu füzelerin taşınmasının özen ve uzmanlık istediğini, kritik ve en tehlikeli malzeme olduğunu, 1993'den 2000 yılına kadar herhangi bir sorunla ve fiyat farkıyla karşılaşılmadan hizmet alındığını anlattı.

Deniz Nakliyat'tan, fiyat araştırması yapılmadan yüksek maliyet ve navlun bedeli ile taşımacılık hizmeti alındığı iddialarının gerçekdışı olduğunu öne süren Alnıak, iddianamedeki, ''devletin bir cebinden çıkıp diğer cebine giriyormuş gibi değerlendirilerek, milyonlarca dolar zarara neden olduğu'' yönündeki ifadeleri üzüntüyle karşıladığını söyledi.

TSK'nın gizli ve kritik silah, malzeme ve mühimmatların taşınması için devlet kuruluşu olan DB Deniz Nakliyat'ın tercih edildiğini, bu şirketle, MSB Dış Tedarik Daire Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde ihtiyaç sahibi birimlerin katılımıyla protokol imzalandığını bildiren Alnıak, protokol ve sözleşmelerde bir usulsüzlük bulunmadığını, özelleştirilmesinden sonra da bu şirkete protokolle taşımacılık yaptırılmasının zorunluluktan kaynaklandığını ileri sürdü.

MK 82 ve MK 84 bombalarının taşınması işinin, daha düşük teklif veren firma yerine DB Deniz Nakliyat'a yaptırılmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Alnıak, daha düşük teklif veren firmanın, Türk bayraklı yeterli gemisinin bulunmadığını söyledi.

Duruşma, diğer sanıkların ifadelerinin alınması için 17 Ekim'e ertelendi.

İddianamede, ABD, İspanya, İngiltere, Fransa gibi ülkelerden alınan askeri mühimmat, malzeme ve eşyaların, Türkiye'ye deniz yolu ile getirilmesine ilişkin ihale ve işlemlerde, 'görevi ihmal, görevi kötüye kullanma ve bu suçlara iştirak etmekten'', dönemin MSB Dış Tedarik Dairesi Başkanlığı görevlileri ile DB Deniz Nakliyat T.A.Ş ve ALKO A.Ş yetkilerinin aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında, 3 ay ile 3 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.
İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2005 Cuma 01:58:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
M.Oktay ALNIAK IP: 85.101.31.xxx Tarih : 10.07.2010 19:09:52

Sayın Editör; Aradan bunca zaman geçti. Bu konuda bir çift söz edelim isterim.  "Değerlerimiz ve Türkiye" isimli kitapta konu anlatılmıştır. (Yeniyüzyıl Yayınları, D&R, 2009) Komutanlar sorumluluk alırlar. Gerektiğinde gereğini yaparlar. Bizim işlerde dalga geçme olmaz....  İpe un serenler komutan ve amir olamazlar. Sayın Kıvrıkoğlu ve bizler kandimizi vatana, millete adamışızdır. Ne yapıldıysa doğrusu yapılmıştır. Sonuçta yapılan işlerin doğru olduğu anlaşılmış ve mahkemeye verilenler beraat etmişlerdir. Yapılan işlerin doğruluğu içtihat kabul edilmiştir. Firmalar kavga ettiler, biz devletin memurları arada kaldık! Bizim itibarımız vardır. Günde 12 saat çalışırım. Varlığımız Millete Armağandır. 40 yıl devlete hizmet eden ALNIAK'ın Subay olarak 1000 talebesi ordudadır. Sivil olarak 1000 Mühendis talebem ülkemize hizmet veriyor...  Bizi bilen bilir... Sevgi, saygı ve güven önemlidir. Sağlık ve iç huzuru ile biz görevimize devam ederiz. Kendimizi Devlete, Millete ve yüce Allaha emanet etmişiz...  Dostlarıma, Milletime selam ve saygı sunarım. 10.07.2010