4
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

'Neşter-2' davasında hapis cezası

"Neşter-2" davasının sanıkları avukatlar Cenk Güryel, Özgün Öztunç ve Galip Altuntaş ile iş adamı Haldun Erdavran, "bazı davaların sonucunu etkilemek için yargı mensupları üzerinde nüfuz kullanarak baskı kurmak ve bu yolla haksız çıkar sağlamak" suçundan 2 yıl 1 ay ile 12 yıl 1 ay arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.

Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesindeki davanın bugünkü duruşmasına, sanıklar Galip Altuntaş, Cenk Güryel ve Haldun Erdavran ile avukatları katıldı.

Yargıç Ali Erkılınç, sanık avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını yazılı olarak mahkemeye sunduklarını söyledi.

Sanık Haldun Erdavran'ın avukatı Sadettin Süren, esas hakkındaki mütalaada bazı hakim ifadelerinden söz edildiğini belirterek, bu hakimlerin başka mahkemelerde verdiği ifadelerin dava kapsamında kullanılamayacağını savundu.

Diğer sanıklar da beraatlerine karar verilmesini talep ettiler.

Yargıç Erkılınç, sanıklar Erdavran, Güryel, Öztunç ve Altuntaş'ın, kamuoyunda "Neşter-1" davası olarak bilinen davanın sanıklarından Mehmet Nazif Edin'in serbest kalmasını sağlamak için nüfuz kullanmak suçundan, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 277/1. maddesinde düzenlenen "yargı görevi yapanı etkileme" suçundan 2 yıl 1'er ay hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Haldun Erdavran ile Cenk Güryel'in, Ankara 7. Ticaret Mahkemesi'nde görülen "Telekom-Turkcell" davasında Turkcell lehine nüfuz kullanmak suçundan TCK'nın 277/1. maddesi uyarınca 2 yıl 6'şar ay hapisle cezalandırılmasına karar veren Yargıç Erkılınç, Cenk Güryel'e ayrıca kamuoyunda "Santral Davası" olarak bilinen davada, mobil santralin Samsun'a kurulması işlemiyle ilgili olarak Ankara 10. İdare Mahkemesi'nde görülen davada nüfuz kullanma girişiminde bulunmaktan 2 yıl 6 ay hapis cezası verildiğini açıkladı.

Özgün Öztunç, Haldun Erdavran ve Cenk Güryel, "Hayat Bilgisi" dizisinin yayımına tedbir konulması isteğinin reddine karar verilmesi ve Pasaparola ile Pazar Yıldızı programlarıyla ilgili davalarda bir tarafın lehine karar verilmesini sağlamak için nüfuz kullandıkları gerekçesiyle TCK'nın 277/1. maddesi uyarınca her bir dava için 2 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıç Erkılınç, sanıklarının üzerine atılı, Pamukbank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devrine ilişkin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması kararını etkilemeye çalışmak, Refah Partisi davasında Necmettin Erbakan ve eşi Nermin Erbakan'ın beraatini sağlamak için para karşılığı nüfuz kullanmak ve "Garanti Bankası-Makro-Schöller" davalarında nüfuz kullanmak suçlarından beraatlerine karar verildiğini açıkladı.

AA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2007 Salı 13:43:04
Güncelleme :15 Mayıs 2007 Salı 13:59:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?