5
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Öymen'den Şafak'ın beraatine yorum

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Türkiye'de düşünce özgürlüğünün Avrupa'nın gerisinde olmasını hiçbir şekilde kabul etmediklerini belirterek, "Ama bir şartla, bu düşünce özgürlüğüne sığınarak devletin güvenliğinin tehlikeye düşürülmesini de kabul etmiyoruz" dedi. 

Parlamentoda bugün bir basın toplantısı düzenleyen Öymen, Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin yazar Elif Şafak ile ilgili bugün verdiği karara ilişkin bir soruyu cevaplandırırken, Türkiye'de fikir özgürlüğüne tam saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Hiçbir aydının yazdıkları ve düşünceleri dolayısıyla mahkum olmasını istemediklerini belirten Öymen, ''Düşüncelerini beğenmesek bile, fikir özgürlüğüne biz herkesten daha çok saygılıyız. Türkiye'de fikir özgürlüğüne tam saygı gösterilmelidir. Türkiye'de düşünce özgürlüğünün Avrupa'nın gerisinde olmasını, hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Ama bir şartla, bu düşünce özgürlüğüne sığınarak, devletin güvenliğinin tehlikeye düşürülmesini de kabul etmiyoruz. Nasıl AB ülkeleri kendi güvenliklerini korumak için özel yasalar çıkarıyorsa, o hakkı kendilerinde 
görüyorlarsa, biz de bu hakkı kendimizde görmeliyiz'' diye konuştu. 

Bu davaların, köklü adalet reformu yapılmaması nedeniyle tartışma yarattığını ifade ederek, AB'nin de Türkiye'den köklü adalet reformu istediğini kaydeden Öymen, Meclis'te görüşülen AB 9. Uyum Paketi'nin de köklü reform içermediğini savundu. Öymen şöyle konuştu:
''Hazin bir tablo yaşıyoruz. Türkiye'de insanlar, insan hakları ihlal edildiği için tepki gösterme hakkına sahip. Bunun, yargı ve siyasi yolu var. Siyasi yolu TBMM'dir. İnsan hakları ihlal edilenler soluğu Brüksel'de alıyor. Bunu, dini azınlık mensupları da yapıyor. Bir sıkıntınız varsa önce bize gelin.'' 

Öymen, Avrupa'daki bazı siyasi çevrelerin, Türkiye'deki bazı etnik grupları himaye altına aldığını, onlarla ilgili iddia olduğu zaman dünyayı ayağa kaldırdığına dikkat çekerek AB'nin, bunun dışındaki çevrelere tepki göstermemesini de eleştirdi ve ''Bu, iki yüzlülük ve çifte standarttır'' değerlendirmesinde bulundu.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2006 Perşembe 13:54:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?