1
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

YÖK meydan muharebesi

Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) kuruluş yıl dönümünü bahane eden öğrenci grupları, başkenti savaş alanına çevirdi.

Kızılay Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanan ve kendilerini Gençlik Federasyonu olarak nitelendiren yaklaşık 300 kişilik öğrenci grubu, yüzlerini maskelerle kapatarak kaldırım taşlarını kırdı.

Bir süre slogan atarak bekleyen grup daha sonra taşlarla çevik kuvvet ekiplerine saldırdı. Çevik kuvvet ekipleri gruba gaz bombaları ile müdahale etti. Bunun üzerine gruplar önlerine geçen her şeyi tahrip ederek kaçtı. Mithatpaşa Caddesi, Atatürk Bulvarı ve Talatpaşa Bulvarı üzerinde reklam panoları, kaldırımlar, trafik işaretleri ve çiçek dikilen alanlar gruplar tarafından tahrip edildi. Talatpaşa Bulvarı'nda tekrar toplanan grup burada barikat kurarak polise taşla saldırdı.

Polisi taş yağmuruna tutan gruplar polisin gaz bombası ile müdahalesi sonucunda Ulucanlar Caddesi üzerinden Yeni Hayat Mahallesi'nin ara sokaklarından Ankara Kalesi'ne çıktı. Bu sırada grubun attığı taşlar yüzünden birçok araç ve iş yeri hasar gördü. Ankara Kalesi'ne çıkan grup burada bir süre bekledikten sonra Bentderesi Caddesi'ne inerek kaçmaya çalıştı. Burada toplu taşım araçlarını durduran polisler gösterici olduklarını tespit ettikleri gençleri araçlardan indirerek ellerini plastik kelepçelerle bağladı. Polisin yaklaşık 50 göstericiyi gözaltına aldığı öğrenildi.
Bu arada, eylem sırasında öğrencilerin etrafı tahrip etmelerine vatandaşlar tepki gösterdi. Bazı vatandaşlar gözaltına alınan öğrencilerin üzerine saldırırken, bazıları da sözle tepkilerini gösterdi. Gösteri sırasında polis sert müdahalede bulunmaktan kaçınırken, cop kullanmamaya da çalıştı. Hatta gözaltına alınan başı yaralı bir öğrencinin kanayan başına bir polisin kağıt mendille müdahale ederek kanını silmesi dikkat çekti. Eylem sırasında yaşanan tahribat ile ilgili çalışma başlatıldı. Milyarlarca lirayı bulan zararın tespiti için polis ekipleri ve belediye ekipleri görevlendirildi. Zararın 100 Bin YTL'yi bulabileceği öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2005 Pazartesi 16:49:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?